Civil szervezeteket büntettek meg, amiért az érvénytelen népszavazás mellett kampányoltak

Nemzeti Választási Bizottság több civil szervezetet is megbírságolt, amiért azok érvénytelen voksolásra buzdítottak a gyermekvédelmi népszavazáson.
Vass Imre

2022. április 09. 11:50

Civil szervezeteket büntettek meg, amiért az érvénytelen
népszavazás mellett kampányoltak

A bizottság pénteki ülésén bírált el több, a gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdító civil szervezettel szembeni kifogást.

Az NVB szerint a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, „mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”. Ezért az érvénytelen szavazásra buzdítás visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül.

 

A Nemzeti Választási Bizottság ezek alapján megállapította, hogy az Amnesty International Magyarország, az Artemisszió Alapítvány, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület, a PATENT Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület, a noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft., a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transvanilla Transznemű Egyesület megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszer joggyakorlás alapelvét, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson.

 

A testület a jogsértőnek talált szervezeteket egyenként 176 400 forint bírsággal sújtotta. 

 

Emellett az Amnesty International Magyarországot ugyanezért egy másik kifogás miatt további hárommillió forint bírság megfizetésére kötelezte.