Cinikus, csúsztatásokkal teli, tartalmában fölösleges politikai iromány Orbán nyugdíjasoknak írt levele

A szakember értékelése szerint.
Kékes Viktória

2023. február 15. 09:35

Cinikus, csúsztatásokkal teli, tartalmában fölösleges politikai iromány Orbán nyugdíjasoknak írt levele

Február 11-én jelentette be Nyitrai Zsolt, hogy Orbán Viktor levelet küld a nyugdíjasoknak, amiben arról tájékoztatja őket, hogy februárban dupla nyugdíj érkezik.

 

A miniszterelnök leveléről az „Életet az éveknek” Országos Szövetsége elnöke, Hegyesiné Orsós Éva azt mondta a Népszavának, hogy 

 

„tévedéseket, és jogszabálynak is ellentmondó szöveget tartalmaz, időzítésében cinikus, tartalmában fölösleges politikai iromány”. 

 

A szakember szerint már már a beharangozó is hamis, hiszen dupla nyugdíjról szó nincs. A 13. havi plusz pénz csak a nevében nyugdíj, a nyugdíjat szabályozó törvényben ilyen kifejezés nem szerepel. Adható, de ennek az ellátásnak nem feltétele a járulékfizetés, vagy letöltött szolgálati idő. 

 

Vagyis, a 13. havi juttatás nem nyugdíj, összege nem is épül be a nyugdíjba.

 

Levelét a miniszterelnök azzal kezdi, hogy az idősek megemelt összegű 13. havi nyugdíjat kapnak. Hegyesiné Orsós Éva szerint ez sem igaz, szó nincs arról, hogy ezt a plusz pénzt emelte volna a kormány. A juttatás mindenkinek a saját nyugdíjával azonos összegű. Januárban a törvényi előírásnak megfelelően, de egy alulértékelt várható infláció mértékével nőtt az öregségi nyugdíj, kizárólag emiatt lett több a 13. havi pluszpénz is.

 

Azt is írja a miniszterelnök, hogy a kormány nagy célja a nyugdíjasok méltó életének biztosítása. A szakember szerint viszont nem látszik a célhoz rendelt szándék. 

 

A kormány a Covid-járvány alatt, és most, az elszabaduló infláció mellett sem ad többet a legszegényebb időseknek annál, mint amit a törvény előír. Márpedig, akinek dönteni kell, hogy egyen, vagy a gyógyszerét vegye meg, biztosan nem él méltó életet.