CEU: Vége, Bécsbe költözünk. Kormány: Blöfföl a Soros-egyetem. Ellenzék: Elűzték a CEU-t Magyarországról. Amerikai külügy: Az Egyesült Államok kormánya csalódott 

Összefoglaltuk, ki mit mondott hétfőn arról, hogy a Central-European University bejelentette: a következő évtől Bécsben folytatja működését.

2018. december 04. 03:52

CEU: Vége, Bécsbe költözünk. Kormány: Blöfföl a Soros-egyetem. Ellenzék: Elűzték a CEU-t Magyarországról. Amerikai külügy: Az Egyesült Államok kormánya csalódott 

A CEU minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében – közölte az egyetem hétfőn az MTI-vel, jelezve: az intézmény megőrzi magyar egyetemi akkreditációját. Közleményükben azt írták: döntésüket azért most hozzák nyilvánosságra, hogy időben tudjanak hallgatókat toborozni a következő tanévre. 

Kiemelték, hogy az elmúlt 20 hónapban a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek, felsőoktatási képzést indítottak az Egyesült Államokban, amit az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését – közölték.

A közleményben idézték Michael Ignatieffet, a CEU elnök-rektorát, aki szerint a CEU-t kiszorították Magyarországról, ami példátlan.

„Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából”

– fogalmazott a rektor.

Michael Ignatieff szerint méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló több száz magyar állampolgárral, több ezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben.

Hétfői sajtótájékoztatóján a rektor kijelentette: New York állam szerint az egyetem megfelel a törvényben megfogalmazott kötelezettségeknek, de a magyar kormány nem fogadja el az amerikai állam álláspontját. Igyekeztek megfelelni az elvárásoknak, de a hallgatók miatt nem várhatnak tovább – fűzte hozzá. Szerinte a kormány nem akarta megoldani a problémát.

Mint mondta,

a magyaroknak fel kell tenniük a kérdést, hogy ki nyer ezzel a helyzettel, az országnak, a magyar felsőoktatásnak és tudománynak előnyére válik-e, ami történt. 

Michael Ignatieff megjegyezte: a jogállamiság és a tudomány szabadsága elválaszthatatlan egymástól.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora a hétfői budapesti sajtótájékoztatón. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Enyedi Zsolt rektorhelyettes arról beszélt, hogy már nem látnak reményt a CEU működési engedélyének meghosszabbítására.

Fodor Éva rektorhelyettes a most következő időszakról azt mondta: a legfontosabb, hogy a tanulás és a tanítás minősége ne csökkenjen, továbbá meg kell őrizni az egyetem egységét, mert a CEU egyetlen egyetem annak ellenére, hogy több helyszínen oktatnak majd.

Az intézmény szerint a kormányzati döntések semmilyen összefüggésben nem állnak az egyetemen folyó szakmai munkával. A CEU oktatásának színvonalát az Egyesült Államok oktatási szervei és a Magyar Akkreditációs Bizottság is elismerte – magyarázták.

Szerintünk 

egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése, és ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is.

Ugyanakkor elmondták, hogy megőrzik magyar egyetemi akkreditációjukat, és arra törekszenek, hogy a jövőben is folytassanak tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

Azt írták, köszönik a sok támogató gesztust, ugyanakkor szomorúan veszik tudomásul, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta „az Egyesült Államok kongresszusának, New York állam kormányzójának, a Velencei Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a világ vezető egyetemeinek, két tucat Nobel-díjasnak, és mindenekelőtt annak a sok ezer magyar állampolgárnak a véleményét, akik békés demonstrációkon” fejezték ki, hogy szabad országra, szabad egyetemre vágynak.

A CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták, és az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A már felvett hallgatók Budapesten folytatják tanulmányaikat – tették hozzá.

A CEU az Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált felsőoktatási intézmény, ami 1200 hallgatónak nyújt mester- és doktori képzéseket a bölcsészettudományok, a társadalomtudományok, a közgazdaság-tudomány, a jog, a hálózati- és kognitív tudomány területén. Az egyetem 770 munkatársat alkalmaz, és évi 8 milliárd forinttal járul hozzá a magyar gazdasághoz adók, nyugdíj-, és egészségügyi járulékok, valamint beszállítói kifizetések révén. Közép-Európa legsikeresebb felsőoktatási intézményeként a 2018-2026 közötti időszakra az egyetem 19 millió eurónyi támogatást nyert el az Európai Unió kutatási versenypályázatain – írták az egyetem vezetői közleményükben.

Kormányszóvivő: A Soros-egyetem úgy megy, hogy marad

Hollik István kormányszóvivő a kormány.hu oldalra hétfőn feltöltött videóban az egyetem közleményére reagálva úgy fogalmazott:

„mindenki számára nyilvánvaló az, hogy a Soros-egyetem úgy megy, hogy marad, hiszen számos képzést továbbára is Budapesten tart, éppen ezért ez az egész ügy nem más, mint egy Soros-féle politkai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni.”

MSZP: A CEU-t kiseprűzték Magyarországról

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke a CEU bejelentésére reagálva azt mondta: az egyetem lépése az elmúlt hetek történései alapján nem meglepő, de szomorú és logikus. CEU-val történtek kapcsán a rombolás diadalnapjáról beszélő politikus kijelentette, hogy az intézmény ügye már másfél éve, a felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslattal eldőlt. Szerinte az ítélet hamarabb megszületett, mint hogy megtartották volna a tárgyalást.

Egy percig sem szakmai ügyről volt szó, hanem politikairól. Az egyetem ugyanis mindent teljesített, amit a magyar kormány, illetve a módosított felsőoktatási törvény előírt számára – mondta Hiller.

A mostani eset több, mint az akadémiai és kutatási szabadság megsértése. Hétfőn egy olyan intézményt űztek el, amelyet egy szövetséges ország is elismert, ilyen a rendszerváltozás óta nem történt Magyarországon

– tette hozzá a szocialista politikus.

Amennyiben a diplomáciában a nemkívánatos személyt persona non gratának nevezik, akkor hétfőn új kifejezés született, a kormány bevezette a nem kívánt egyetem, azaz az „universitas non grata” elnevezést – mondta Hiller.

DK: A kormány elüldözte a CEU-t Budapestről

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta:

„Ez a hétfő fekete nap a magyar felsőoktatás, az egyetemi autonómia és a tudományos élet számára.” 

Közölte: a DK-s képviselők hétfőn emiatt fekete szalagot tűztek ruhájukra, parlamenti irodájuk ablakából pedig fekete zászlót lógattak ki.

Szerinte a CEU elüldözése azt üzeni, hogy Magyarországon nincs szükség tudásra, innovációra, egyetemi autonómiára és felelős gondolkodásra. Mint mondta,

az a rendszer, ahol egyetemi szakokat tiltanak be, az maga a nagybetűs diktatúra.

Kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a CEU-nak éppen az az értéke, hogy egyszerre magyar és amerikai felsőoktatási intézmény, de közben Budapesten működik. Az egyetemen számos magyar hallgató tanul és az intézmény tudományos kapcsolataiból a magyar felsőoktatás más szereplői is profitálhatnak.

Amerikai külügyminisztérium: Mindenkinek veszteség a CEU távozása

A CEU amerikai akkreditációjú programjainak távozása Magyarországról veszteség a CEU közösségének, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak – így értékelt az Egyesült Államok Külügyminisztériuma hétfő délután az amerikai nagykövetség Facebook-oldalán közzétett közleményében.

Heather Nauert sajtószóvivő felidézte: a magyar felsőoktatási törvény 2017 áprilisában történt módosítása óta elkötelezetten dolgoztak mindkét féllel egy olyan megoldás érdekében, melynek keretében a CEU megőrizheti nagy presztízsű magyarországi programjait.

„Az Egyesült Államok nagyra értékeli azt a szerepet, melyet a CEU és más amerikai oktatási intézmények töltenek be a magyar és az amerikai nép közötti kapcsolatok építésében, és a transzatlanti kötelék erősítésében” – fogalmazott a sajtószóvivő, kiemelve:

az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért a magyar kormány és a CEU nem írta alá azt az egyezményt, amely lehetővé tette volna, hogy az egyetem továbbra is folytassa Magyarországon az Egyesült Államokban akkreditált programjait.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind