Ceglédi Zoltán: Bayer Zsolt és a délvidéki embervadászat

Az a hetvenezer jómódú ember ne lövöldözni akarjon a határvidéken, hanem segíteni.

2020. február 20. 10:24

Ceglédi Zoltán: Bayer Zsolt és a délvidéki embervadászat

Előtörténetnek annyit, hogy én úgy vagyok a propagandasajtóval, mint a hajzselével: kiválóan működünk egymás nélkül. Itthon például nincsen, és pláne nem adnék pénzt érte. Ettől még tudom, hogy létezik, látom a boltok polcain, meg az 1526, pánikszerű fiatalításban kinevezett államtitkár frizuráján csillogni.

Szóval azért időről-időre észlelem. Legutóbb például azt, hogy Bayer Zsolt az egyik ilyen műsorban felvetette, hogy a mintegy 70 ezer (?!) magyar vadásznak önkéntesként le kéne vonulni a határra, úgymond megvédeni azt. „Én már olvastam, hogy ez felmerült valahol és én leszek a legboldogabb, hogyha a magyar vadásztársadalom, ami közel hetvenezer ember, önkéntesként azonnal csatlakozik” – mondta.

Nos, valahol az becsülendő is lenne, hogy a NER kegyeltjeinek alig tíz év után eszükbe jutott, hogy ne csak kimarkolják a kasszát, hanem valami tegyenek is a nemzetért. Kár, hogy ilyen hanyattmarhaságra jutottak.

  • Kezdve azzal, hogy ácsi, a határt megvédik azok, akiknek ez a dolguk és hivatásuk. Akik értenek hozzá. Szó se róla, ha Bayerék ilyen jóban vannak Orbánnal, esetleg tehetnének azért, hogy a szállodáztatott TEK-eseken kívüli egyenruhások, a valódi szolgálatot teljesítők se olyan méltatlan körülmények közt dolgozzanak a határon. Vessék fel a következő nyalás során, lécci.
  • Folytatva aztán a ténnyel, hogy micsoda patrícius gőg, micsoda ostoba lenézés kell ahhoz, hogy hetvenezer puskás amatőrt a fideszes szemafor csak úgy rászabadítana pár településre. Belegondolt bárki, aki ennek tapsolt, hogy mit jelentene valójában a versenyszerű emberölésre érkező, hetvenezer Semjén-klón akciózása az ötezres lakosságszámú Tompán? Hm? Hogy kellene elképzelni a szedett-vedett, pénzes-puskás bandériumnak az irányítását, mozgását, felelősségét? Kit lőhetnek le és mikor?
  • Végül pedig ott a súlyos önleleplezés a forgatókönyvben. Ha már a hobbivadászoknak, őzek-nyulak alkalmi lelövöldözőinek is hadrendbe kellene állnia, az azt jelentené, hogy Orbán Viktor nem tudta megvédeni a határt. Az súlyos és kimagyarázhatatlan kudarc. Bukás. Úgy, hogy közben Rogánnal elvertek százmilliárdot Soros- és egyéb plakátokra. Most őszintén: van olyan fideszes, egyetlen olyan szavazó, aki azt komolyan elhiszi, hogy Kelebiánál azért nem jött át a migránus, mert Pesten, a Fővárosi Nagycirkusz előtt óriásplakátra tették, hogy „nem veheted el a munkát”?! Mert akkor nagyobb bohócok vannak kint, mint bent.

De ha nagyon akarnak a határra vonulni a Puska Pityuk, mondom, mit lehetne. Hagyják otthon a sörétest, arra nem lesz szükség. Más a dolog. Tudom, hogy vannak ezek a baromi drága terepjáró autóik, na, ezekkel jelenjenek meg, és kapnak tőlem gyorsan három feladatot. Ha az megvan, akkor jöhet a következő, szóljanak és mondom.

  • Egy. Mint azt bizonyára tudják, kedvenc kormányuk az általános iskolai oktatást államosította. A tanyán élő gyermekek be- és kiszállítása azonban önkormányzati feladat maradt. Ehhez pedig az állami finanszírozás alig 50 százalékos. Nos, a rossz földutakon kiváló szolgálatot tennének az önök járművei: jöjjenek, és szállítsák iskolába a gyerekeket, meg hozzák el onnan őket. Önkéntesség!
  • Kettő. Miközben az EU forrásaiból, tehát Brüsszel révén, tehát nem a Fidesz jóvoltából, szóval nem az önök kormánya miatt ma már belterületen a legtöbb helyen biztosított az egészséges ivóvíz, azzal senki nem foglalkozik, hogy a külterületen, tanyákon milyen vizet isznak. A csecsemők az ottani vizet nem is ihatják, a faluból kell nekik vinni. Közkifolyó is alig van már, az ásványvizet pedig pont ezek az emberek gyakran nem tudják megfizetni. Beszerezniük is nehezebb. Osszák be, kérem, melyik nap ki ugrik át platónyi ajándék ásványvízzel a külterületre. Megint mondom: a rendőrök biztosítják az önök által kívánt, menekültmentes atmoszférát. Nyugodtan tegyenek jót, vigyenek inkább vizet! Önkéntesség!
  • Három. Ezen a vidéken lassan jár a mentő. Nem is ér el időben mindenhova. Vagy egyáltalán nem. Ezt most kifejezetten a dedikált luxuskórházban gyógyuló fideszes retyerutyának mesélem: az úgy van, hogy a mentő elmegy a bekötőútig. Megy, amíg tud. Aztán lehet, hogy szól a tanyagondnoknak, aki bezötyög Erzsi nénihez a Nivával, valahogy berakja a kocsiba, és leszállítja a mentőhöz azt, akit eleve hordágyon kellett volna már a szobából kihozni. De olyan is volt már, mikor traktor vitte be a betegápolót. Na, legyenek kedvesek saját luxusterepjárójukból párat betegszállító autóvá alakítani, és ügyeletet adni. Nem menekültek életét elvenni, hanem magyarok életét menteni. Önkéntesség!

Ezek lennének az igazi önkéntes munkák. Ez lenne az igazi segítség. A hetvenezer, puskával flangáló, embervadászatra érkező Pampalíniről szóló hagymázos rémálom, az nem.

Ceglédi Zoltán

Mi ez a cikk itt Cegléditől?

Két ismert szerző, politikai elemző csatlakozott a héten hozzánk: Lakner Zoltán és Ceglédi Zoltán kifejezetten a szeged.hu-ra írt publicisztikái mostantól minden héten csütörtökön és pénteken olvashatók az oldalon. Sőt, havonta egyszer a Szegedi Tükörben is megjelennek majd az írásaik.

Ez itt az első Cegléditől, tegnap jelent meg Laknertől az első, és ez így megy majd tovább hétről hétre.

Tovább olvasom