Ceglédi Zoltán: Az orgia oké, az EU-s pénz a gondom

Eljöhetne már a nagyvonalúság kora az új arisztokrácia működésében. Ha konszolidációt akarnak, ahhoz magukat kellene moderálni először.

2020. október 30. 12:13

Ceglédi Zoltán: Az orgia oké, az EU-s pénz a gondom

A NER tizedik évében már minden IS megtörtént legalább egyszer. Minden eredeti káder megkapta a nagy lehetőséget, és minden szépreményű utód felpróbálhatta, nagy-e még rá a kabát. Mondhatni, hogy meg is lepődtem már mindkét irányban. Azon is, ahogy a legtartósabb külügyminiszternek a diplomáciát kandallóvassal agyonverő Szijjártó Péter bizonyult, azon is, ahogy Lázár Jánost lefokozva visszaadták Csongrád-Csanádnak nivázgatni, és azon is, hogy bár Rogán Antal nyilvános profilja totálkáros lett, de az „Orbán személye körüli miniszter” posztjáért folyó meccset megnyerte.

Ami viszont kicsit sem okozott meglepetést, hogy kormányhű poszton a legutolsó hülyeségre is jut közpénz, illetve uniós pályázati forrás. Mára eljutottam odáig, hogy ha egyébként az eredeti, nemesnek mondható célt legalább elérik, akkor kevésbé irritál, hogy máshonnan is behúztak rá forrásokat. Ugyanígy nem zavar, ha a hirdetett vaskalapos műkonzi életmódszabályok helyett bejön a valóság a fideszes ablakokon. Sőt, örülök neki.

(fotók: letilkuria.hu)

Az irritál, és az okoz minden alkalommal meglepetést, amikor kicsinyes, az egészhez képest fillérnek számító pénzekért is lehajolnak, és betolják oda, ahol tényleg semmi keresnivalója nem lenne.

Biriben ugyanis akár kormányközeli orgiákra is sor kerülhetett. A pikszislakók időről-időre meglátogattak egy rongyrázó ízléstelenséggel felépített kúriát, és ott a közölt fotókból következtethető módon valószínűleg sok ember szexelt is egymással. Mondjuk úgy, hogy „rendezvények” zajlanak a kúriában. Mindezt úgy, hogy a bután hivalkodó épült kialakításához az önkormányzat kapott 35 millió forint európai uniós támogatást 2013-ban, a vállalkozási szerződés szerint „Gyermek- és ifjúsági tábor létrehozása Biri Községben” projektben. 30 férőhelyes ifjúsági szálláshelyet ígértek, ahol egész évben el lehet szállásolni diákokat, illetve „egyéb rendezvények megtartására” is szolgál a hely.

Szerintem azzal semmi baj, mondom megint, hogy ha itt felnőtt emberek konszenzuális keretek között megcsinálták egymást. Egészségükre! Sőt, meséljék is el a többi fideszesnek, hogy az élet nem egy vasárnapi boltzárba ojtott Nemzeti Alaptanterv, hanem az okos és felemelő pillanatok mellett a megmarkolt, élő hús is. Csinálják! Csak ne legyenek már ilyen pitiánerek, hogy a luxust ígérő palotába ráhazudják a diákszállást, pontosan bele annak árát. Mert onnantól hamis minden luxi póz, onnantól nem a tehetős patrícius, nem vagány vállalkozó lép meztelenül a jacuzziba, hanem egy piti pályázatbűvész. Gáz, kicsinyes húzás. És lelkiismeretlen is, mert eközben csak papíron van egy ifjúsági szállásunk, a diákok valóságából ez nagyon is hiányzik.

A másik kínos elem pedig a megvalósítás. Szépen kérem, tíz év után már csak meg tudnák venni azoknak a szakértelmét, akik ízlést vinnének az új arisztokrácia hétköznapjaiba! Értem én, hogy az uralkodás elején még villogtatni kellett, még a feltűnő, cifra gazdagság kellett bizonygatni a győzelmet. Értem én, mivégre vette a drága és ronda kabátot Habony, a triviálisan veretős táskákat Rogán. De tíz év elteltével miért van még mindig akciós prosztószekkó Borkai asztalán, miért pályázati pénzzel honorálják az ikerprostikat? Miért ugyanaz a behajtó-barokk a külügyminiszter dácsája és Biriben a kúria? Ízléstelen, giccses, ordító nagyzolással önnön kisszerűségét leleplező kulisszák mindenütt. Miért kell még mindig az ukrán szervezett bűnözés sztereotip külsőségeibe csomagolniuk magukat?

Szépen kérem, ennyi idő teljhatalom után próbáljanak egy minimális nagyvonalúságot megcélozni. Ennyi pénzből már lehetne ízlésesebb módon is megélni a gazdagságot (pláne, hogy jellemzően nem az egyéni kiválóság az alapja), és a pályakezdő pályázatvarázsló attitűdöt is hagyják maguk mögött. Nem kell az az elgörbített pályázati pénz bele, nélküle is kijön a matek.

Ceglédi Zoltán