Ceglédi Zoltán: 55 milliárdra vadászva

Van egy kétségtelen rizikója pont a puskás embernek juttatott pénzt kifogásolnom, de emberek, ez 55 milliárd forint! Minimum.

2020. szeptember 18. 10:31

Ceglédi Zoltán: 55 milliárdra vadászva

„Semjén Zsolt megemlítette, hogy a Hungexpón tartandó 2021-es magyarországi vadászati világkiállításra egymillió látogatót várnak, a világszínvonalú rendezést 55 milliárd forintból biztosítják. Ha a koronavírus-járvány miatt elmaradnának a külföldi látogatók, akkor is rentábilis lehet a rendezvény, hiszen 670 ezer horgász és vadász van Magyarországon, családtagjaikkal együtt ez legalább másfél millió embert jelent.”

Fenti hír kapcsán van legalább két, megoldhatatlannak látszó problémám. Az egyik a bárminemű nagyvonalúság és felelősségérzet teljes hiánya közös ügyeink megvitatásából. Mai tudásunk alapján ugyanis nem fog egymillió látogató érkezni erre a vadászati világkiállításra. Olyasmi szándékos túllövésnek tűnik ez, mint anno a miniszterelnöki kisvasútnál, ahol a tervek még napi 2560–7080 utassal számoltak, aztán az indulás évében április 30-ától év végéig összesen 23 ezer 779 jegyet adtak el. Nem lesz milliónyi bel- és külföldi vadász – mégsincs olyan magyar vadász sem, aki kiállna azzal, hogy „elnézést, bocsánat, nekem is tetszene ez a rendezvény, igazán pompás lenne, de most ne költsünk erre 55 milliárd forintot”.

Emberek, 55 milliárd!

Illetve most még ennyi, de a Fidesznél végül semmi nem annyiba kerül, amit előzetesen mondanak, legyen az stadion vagy vizes vébé. Fényre csúnyuló árak, énekelné Czutor művészúr.

  • És tényleg elképzelhetetlen, hogy egy, pláne több vadász kiálljon, mondván, köszönjük, hogy megmarad az adókedvezményünk, esetleg másnak is meghagyhatnák?
  • Köszönjük, hogy kezdeményezte a kormány a hivatásos vadászok munkabérét terhelő munkaadói- és munkavállalói járulékok csökkentését, ámde nem mi vagyunk az egyetlenek, talán nem is a leginkább rászorulók, akiknél erre szükség van?
  • Köszönjük, hogy bár az Európai Bizottság szigorította a fegyvertartás szabályait, és ezért ötévente lejárttá tenné a fegyvertartási engedélyeket, de a kormány kiügyeskedte, hogy ezt a rendőrség papíron újra megújítsa a vadászok „zaklatása” nélkül – mi azonban azt szeretnénk, hogy igenis, ötévente nézze meg egy szakértő, hogy alkalmas-e még Sanyi bácsi a lövöldözésre?
  • És főleg: köszönjük, de most ne erre a rendezvényre költsük az 55 milliárdot?
  • Miért nem állnak ki a vadászok? Létezik olyan józan mérlegelés, látva a bedőlő vállalkozásokat, az újra elszabaduló munkanélküliséget, a korlátozásokkal durván visszaeső szolgáltatóipart, a járványkezelésben megfáradt közoktatást és egészségügyet, hogy azt mondja valaki: ITT és MOST és ERRE költsünk el 55 milliárd forintot?

Mondom a másik gondomat is.

Szerintem az 55 milliárd elmagyarázhatatlan.

Ez a Fidesz egyik legnagyobb trükkje: bizonyos összeg fölött már mindegy, hogy mennyit költenek. Jobban felháborodunk, nagyobb az ellenállás, ha valamire nem 44, hanem 55 milliárdot költenek? Nem, ugye? Pedig a köztes 11 milliárd is rengeteg pénz. Vannak triviális és megbukott módszerek, átszámolni házra, kocsira, korábbi világokban lélegeztetőgépre, de ez sem működik már igazán. Sose lesz ennyi pénzed, a töredéke sem, így nem is feltétlenül fogod fel a nagyságrendet.

Na, szóval most nem javaslatokkal, hanem kérdésekkel jöttem.

El lehetne azt érni, hogy maguk a vadászok mondják azt, hogy most nem erre kell 55 milliárdot költeni?

Tudom, tudom, bármikor előkapható, hogy miért ezt a nagyon fontos eseményt akarom az erre szánt, indokolt 55 milliárdnyi közpénztől megfosztani, miért nem a... nem tudom, bármit. Meg hogy ne drogozzanak a fiatalok meg ne menjenek Pride-ra, és akkor lesz majd sok pénz, szóval velük van a baj, a vadászesemény meg igenis legyen! A huligánokat pedig zavarják el borbélyhoz! És tudom, tudom, hogy ilyenkor jönnek a fal számok, hogy majd mennyi adóbevételt meg költést generál ez a vadászesemény, meg milyen hatalmas reklám lesz ez Magyarországnak, de ez sem igaz, az 55 milliárddal összevethetetlen összegekről beszélünk.

Hogyan lehetne elérni, hogy a vadászok maguk mondják, hogy ne?

És hogyan lehetne elmagyarázni, vadászoknak és másoknak is, milyen súlyos összeg ez a 55 milliárd forint?

Ceglédi Zoltán