Cáfolják az ukránok az orosz állítást, miszerint radioaktív anyagot tartalmazó bombát vetnének be

Viszont akkor már visszavádolták az oroszokat, mondván, ők vetnének be „piszkos bombákat”.
Cservenák Zoltán

2022. október 25. 05:42

Cáfolják az ukránok az orosz állítást, miszerint radioaktív anyagot tartalmazó bombát vetnének be

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, az oroszok vádaskodása egy dolgot jelent: Oroszország már előkészítette a piszkos bombáit. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa is elutasította Sojgu állításait. 

 

„A világ minden olyan kísérleten átlátna, ami ezt az állítást ürügyként használja fel az eszkalációra” 

 

– áll a közleményben. Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere arra kérte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetőjét, Rafael Grossit, hogy küldjön szakértőket Ukrajna nukleáris létesítményeihez, így cáfolhatnák az orosz állításokat, miszerint Ukrajna „piszkos bomba” bevetését tervezi.

 

Herszon az ukránoké lehet

Az Institute for the Study of War szerint az orosz megszállók nem számítanak egyhamar a katonáik és az oroszbarát lakosság visszatérésre a Herszonba. Úgy tűnik, az orosz katonai vezetés megpróbálja elnépteleníteni a várost annak érdekében, hogy károsítsák gazdasági és társadalmi szinten.

 

Az oroszok minden Herszonban maradt férfit behívtak az újonnan alapított, helyiekből álló fegyveres erőkhöz. A megszállók a Telegramon azt mondták, hogy a férfiaknak „lehetőségük van” területvédelmi egységekhez csatlakozni, ha saját akaratukból úgy döntenek, hogy Herszonban maradnak. Egyébként a civilek kényszerítése arra, hogy egy megszálló hatalom fegyveres erőinél szolgáljanak, a genfi ​​egyezmények megsértésének minősül.

 

Az ukrán védelmi hírszerzési igazgatóság vezetője azt mondta, hogy Oroszország új katonai egységeket hoz Herszonba, miközben arra készül, hogy megvédje a várost az előretörő ukrán ellentámadással szemben. Kyrylo Budanov azt is elmondta, hogy Oroszország csak mintegy két héttel lassítja az ukrán csapatok előrenyomulását délen, ha felrobbantja a Herson melletti kahovai vízerőmű gátját.

 

Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere azt üzente nyugati kollégáinak, hogy az ukrajnai háború „ellenőrizetlen eszkaláció” felé tart, miközben bizonyítékok vannak: a Kreml mérlegeli, hogyan reagáljon egy újabb várható harctéri vereségre a kulcsfontosságú déli Herszon városánál.

 

Tárgyalt az orosz, a brit és az amerikai vezérkari főnök

Valerij Geraszimov orosz katonai vezérkari főnök hétfőn egyeztetett Tony Radakin brit védelmi vezérkari főnökkel és Mark Milley-vel, amerikai kollégájával. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a felek megvitatták a Moszkva által bizonyíték nélkül felvetett lehetőséget, miszerint Ukrajna „piszkos bombát” használhat.

 

Zelenszkij várja Izraelt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette Izraelt, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni harchoz, és megismételte az izraeli légvédelmi rendszereket. Izrael elítélte Oroszország invázióját, és humanitárius segélyek és védelmi felszerelések szállítására korlátozta a segítségét. Legutóbb felajánlotta, hogy segít az ukránoknak légi támadási riasztások kidolgozásában civilek számára. Zelenszkij szerint ez nem elég, és arra kérte az izraeli vezetőket, hogy gondolják át a légvédelem küldését is.