Cáfolja a külügy az újabb brüsszeli vétót

A szóvivő szerint az igazság az, hogy Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését és nem emel semmiféle kifogást egy esetleges nyilatkozat ellen sem.
Kékes Viktória

2023. március 21. 09:03

Cáfolja a külügy az újabb brüsszeli vétót

A 444 nyomán mi is megírtuk, hogy Magyarország megvétózta azt az uniós nyilatkozatot, amely a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság azon döntését üdvözölte volna, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimit Putyin ellen. 

 

Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írja, ez hazugság.

 

„Ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarország a következő álláspontot közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel: Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene.”

 

A hágai székhelyű ICC múlt hét pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. Hétfőn a Bloomberg értesüléseire hivatkozva írta meg a 444, hogy az uniós igazságügyi miniszterek hétfőn adták volna ki saját, közös állásfoglalásukat az ICC döntésének támogatásáról, amelyet egyedül a magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit nem írt alá.