Busahalászat az Atkai Holt-Tiszán

Befejeződött a busa lehalászása az Atkai Holt-Tiszán, amit a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége végzett. Az ökológiai célú halászat célja az idegenhonos és a hazai vizekbe nem kívánatos busák gyérítése és egyedszámának csökkentése lehetőleg a többi halfajt kímélő halászati módszer alkalmazásával.
Mészáros Zoltán

2023. március 02. 20:58

Busahalászat az Atkai Holt-Tiszán

A hazai vizekbe a hatvanas évek elején telepítettek először fehér és pettyes busákat, de a távol-keleti planktonevő halak nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, sőt mostanra már számos horgászvízben problémát okoznak, hiszen számos őshonos halfajok ivadékainak táplálék konkurenciáját jelentik, és sok helyen egyszerűen túl nagy állománnyal rendelkeznek már. Nem beszélve arról, hogy ugyan a busa mára a második legnagyobbra növő magyarországi halfajjá vált a szürkeharcsa után – hiszen horgász dokumentáltan fogott már közel 80 kilós busát is –, de igen nehéz rá célzottan horgászni, jellemzően véletlenül, külső akasztással fognak busákat.

 

 

A busák a planktonokkal a vizet „szürcsölve” táplálkoznak így a horog is kvázi véletlenül kerülhet a szájukba hiszen planktonnal csalizni mondhatni nehézkes, így a horgászati értékük csekély – bár elterjedőben vannak különböző teljesen szabályos horgászati módszerek, amelyekkel meg lehet fogni a busát, de nem jellemzőek még csak igazán elszánt busahorgászok alkalmazzák.

 

 

A horgászvizek gazdái nem tekintik őket szívesen látott halfajnak ezért is volt busahalászat az Atkai Holt-Tiszán január végétől egészen február végéig. Kezdésként marázsa hálókat használtak mert a 120 milliméter szembőségű perlon anyagú hálókon a kisebb testű halak gond nélkül átjutottak ezért csak a nagyobb méretű példányok keveredhettek a hálóba. A marázsa hálóval összeterelt halakat pedig húzóhálókkal szedték ki vízből, ekkor lehetett kiválogatni a busákat a vízbe visszahelyezendő őshonos halak közül. A februári jegesedés miatt hetekre felfüggesztett halászat február végére több mint 5 tonnás, pontosan 5489 kilogrammos busa zsákmánnyal zárult.

 

 

A kifogott busák átlagsúlya 13 kilogramm volt, a legnagyobb példány egy pettyes busa volt a maga több mint 36 kilójával. A hálókba nemcsak busák kerültek hanem nagytestű őshonos halfajok egyedei is így például 70 kilogrammos szürkeharcsa, 10 kilogrammos csuka, 9 kilogramm feletti süllő és számos tíz kilogrammnál nehezebb ponty is ideiglenesen a hálók foglyává vált. Ezek valamennyien visszakerültek a vízbe míg a kifogott több mint öt tonnányi busát bel- és külföldön értékesítik, így ennyivel kevesebb busa maradt az Atkai Holt-Tiszában, ezért a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége szerint ennyivel nagyobb életlehetőség maradt az őshonos halaknak.

 

 

A megyei szövetség egyébként külön köszönetét fejezi ki az atkai horgászoknak az egy hónapos halászat során tanúsított megértő és segítőkész hozzáállásukért. A busahalászat most befejeződött, de ősszel könnyen elképzelhető, hogy lesz folytatása.

 

A busahalászaton a Szeged Televízió is ott volt, nézzék meg a tudósításukat!