Budapesti segítség Kijevnek, az oroszok az ukrán fővárost bombázták, fordulópont Herszon felszabadítása

Ez történt az orosz-ukrán háborúban kedden. Olvassák el összefoglalónkat.
Vass Imre

2022. november 15. 21:10

Budapesti segítség Kijevnek, az oroszok az ukrán fővárost
bombázták, fordulópont Herszon felszabadítása

Zelenszkij: Oroszország javarészt energetikai objektumokra mért csapást

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak ellen, a csapások estig folytatódhatnak - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lakossághoz intézett videoüzenetében.

 

„Nyolcvanöt rakétát lőttek ki Ukrajnára, városainkra, ezek többsége az energetikai infrastruktúrát érte. Egyértelmű, hogy mit akar az ellenség, de nem fogja elérni a célját” - hangoztatta az államfő. Figyelmeztetett arra, hogy körülbelül húsz rakétacsapás lehet még hátra. „Ezért nagyon kérek mindenkit: vigyázzatok magatokra, és maradjatok még egy darabig az óvóhelyeken!” - üzente Zelenszkij.

 

Hozzátette: tudomása van arról, hogy több városban a támadások következtében elment az áram. Biztosított afelől, hogy a szakemberek mielőbb helyreállítják az áramszolgáltatást.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. „Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is” - írta Facebook-bejegyzésében. Kiemelte, hogy az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta.

 

Karácsony: egytonnás generátort és két hőlégfúvót küld Kijevnek Budapest

Egytonnás generátort és két hőlégfúvót küld Budapest az ukrán fővárosnak, Kijevnek - közölte Karácsony Gergely főpolgármester kedden Facebook-oldalán.

 

A főpolgármester úgy fogalmazott: „így segítünk helyreállítani a kritikus infrastruktúrát, amelyet háborús bűnt elkövetve támad az orosz hadsereg, megfosztva a civil lakosságot, köztük időseket, nőket és gyerekeket a fűtéstől és az áramtól, amelyek különösen a közeledő télen az életet jelentenék nekik”.

 

Együttműködve az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesülettel kedden közös segélyszállítmányt indítanak Kijevbe: a több tonna élelmiszer és ruha mellett, a vízműveknek köszönhetően, „életmentő” generátort is küldenek - közölte a főpolgármester.

 

Karácsony Gergely bejegyzésében köszönetet mondott Demszky Gábor volt főpolgármesterének, hogy segít eljuttatni a főváros és az egyesület adományait azoknak, akiknek a legnagyobb szüksége van rájuk.

 

Ismét Kijevet lőtték az orosz erők

Újabb légitámadást hajtottak végre kedden az orosz erők az ukrán főváros, Kijev ellen, a légvédelem négy rakétát megsemmisített, de becsapódás történt a város központjában - közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

 

A polgármester közlése szerint a belvárosban lévő Pecserszk kerületben két lakóépületet találtak el lövedékek. Hozzátette, hogy orvosok és mentők már a helyszínen vannak.

 

A kijevi katonai adminisztráció közölte, hogy eddig egy halálos áldozatról tudnak, aki az egyik belvárosi lakóházat ért találat következtében halt meg.

 

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda vezetője megerősítette, hogy két orosz rakétatalálatot észleltek, a rakéták lakóépületekbe csapódtak.

 

Ugyancsak orosz támadás érte nap közben a nyugat-ukrajnai Lviv városát, Andrij Szadovij polgármester jelentette be, hogy a település egy részében megszakadt az áramellátás. Az orosz erők Ukrajna második legnagyobb városára, a keleti Harkiv létfontosságú infrastruktúrájára is csapást mértek, emiatt leállt a metró és az árammal működő felszíni közösségi közlekedés. Tíz megyére mértek csapásokat kedden az orosz erők, javarészt az ország nyugati és középső részét támadták.

 

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban közölte, hogy mintegy száz rakétát lőttek ki az orosz erők Ukrajnára, többet, mint az oktober 10-i nagyszabású támadáskor.

 

Zelenszkij a háború fordulópontjának tartja Herszon felszabadítását

A háború fordulópontjának tekinti Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán hadsereg herszoni felszabadító hadműveletét, amely szerinte Ukrajna győzelméhez fog vezetni.

 

„Herszon országunk déli részének egyik legfontosabb városa, és az egyetlen regionális központ, amelyet Oroszországnak február 24-e után sikerült elfoglalnia. És most Herszon már szabad. Mit jelent ez? Védelmi erőink felszabadító hadművelete Ukrajna számára analóg a múlt számos csatájával, amelyek fordulópontot jelentettek a háborúkban. Olyan változásokat jelképeztek, amelyek után az emberek már tudták, kié lesz a győzelem, bár még küzdeni kellett érte. Ilyen volt például a D-Day, a szövetségesek partraszállása Normandiában (a második világháború idején). Ez még nem volt pont a gonosz elleni küzdelem végén, de már meghatározta az események egész menetét. Pontosan ezt érezzük most. Most, hogy Herszon szabad” - fogalmazott Zelenszkij kedden a G20-csúcs résztvevői előtt videoösszeköttetésen keresztült mondott beszédében.

 

Az ukrán elnök egyébként G19-nek nevezte beszédében a csúcsértekezletet, jelezve, hogy szerinte a G20-országcsoportban nincs helye Oroszországnak.

 

 

Úgy 100 rakétát lőttek ki Ukrajnára az oroszok

Körülbelül 100 rakétát lőtt ki ukrán városokra Oroszország kedden, közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője.

 

CNN tudósítása szerint legkevesebb 12 várost vettek célba az oroszok. Ez volt a legnagyobb összehangolt támadás október 10. óta, amikor Moszkva több kritikus infrastruktúra ellen vetett be rakétákat Ukrajnában.

 

Herman Halusenko ukrán energiaügyi miniszter megerősítette, hogy kedden energetikai létesítmények voltak a célpontok.

Mint fogalmazott, ez a támadás nemcsak az ukrán energetikai rendszerre lehet hatással, hanem egyes szomszédaink energetikai rendszerére is.

 

Szerinte Oroszország az elszenvedett veszteségekért terrortámadásokkal kíván revánsot venni.

 

Az Ukrenergo állami áramszolgáltató közlése szerint az oroszok megpróbálják lekapcsolni a fényeket Ukrajnában, de egyelőre a károk mértékét nem tudták megbecsülni sem.

 

A kijevi támadásokban az elsődleges hírek szerint legkevesebb egy ember halt meg.

 

Meghalt egy bebörtönzött afrikai diák az ukrán fronton, Oroszország magyarázkodhat

Zambia magyarázatot követel Oroszországtól arra, hogy hogyan eshetett el az ukrajnai fronton egy Oroszországban elítélt és börtönbüntetését töltő zambiai diák, aki szeptemberben halt meg a háborúban.

 

A lusakai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Lemekhani Nyirenda haláláról szeptemberben értesítette Oroszország a zambiai hatóságokat, de egyéb részletet nem közöltek. Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter tájékoztatása szerint Nyirenda Moszkva egyik külvárosában ült börtönben az orosz törvények megsértése miatt, de azt nem közölte, hogy pontosan miért ítélték el.

 

Az apja szerint 23 éves fia atomenergetikai mérnöknek tanult Moszkvában, futárként dolgozott, és kábítószerbirtoklásért ítélték el. Elmondása szerint egy ügyfelétől kapott tiltott szert tartalmazó csomagot, de a feladót a rendőröknek nem sikerült előkeríteniük, ezért a fiát 9 év és 6 hónap börtönre ítélték Oroszországban.

 

„A zambiai kormány sürgősen tájékoztatást vár az orosz hatóságoktól annak körülményeiről, hogy egy Moszkvában börtönben ülő zambiai állampolgárt hogyan verbuválhattak, hogy Ukrajnában harcoljon” - hangoztatta Kabuko.

 

„A börtönbüntetését töltötte, amikor besorozták, hogy menjen és harcoljon Ukrajnában, de nem tudjuk, ki sorozta be” - mondta Edwin Nyirenda, az elesett diák apja.

 

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.