Budapesten már próbálják a Dóm téri Rómeó és Júliát

Megállíthatatlanul közeledik a Szegedi Szabadtéri Játékok újabb Shakespeare-bemutatója, a július végén látható Rómeó és Júlia. A héten Hegedűs D. Géza rendező vezetésével elkezdődtek pesti próbák – a művészek lelkesen vágtak neki a rímes, kissé pajzán szövegnek.

2018. június 20. 16:07

Hegedűs D. Géza rendező és művészcsapata nagy izgalommal, várakozással vágott neki az első próbának, amit a budapesti Színművészeti Egyetemen tartottak.

A sokaknak otthonos próbahelyszínt július 12-én szegedi belső helyszínre cserélik, július 18-tól pedig már a Dóm téren zajlanak a próbák.

Hegedűs D. Géza a próba elején rögtönzött Shakespeare-órája után elárulta azt is, hogy miért pont a Mészöly-fordítást viszi színpadra: a hatalmas Dóm téren a látványnak és a szövegnek lesz a legnagyobb ereje, ilyen tekintetben ez a szöveg a legerősebb.

Sok más kiváló fordítás inkább kisebb közegben érvényesül, a Mészöly-fordítás sodró lendületére és zeneiségre van most szükségük – valamint a benne rejlő számtalan kaján utalásra.

Az 1920-as, ’30-as évek Olaszországába helyezett történet fiatal szerelmespárját Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka alakítja, akik között már korábbi produkcióikban is remekül működött a kémia.

A szabályokat felborító vagy épp szigorúan őrző fiatalok csapatát erősíti Mercutio, akit a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly játszik, a társaság „jófiúja”, Benvolio, akit a színházból és tévéből egyaránt jól ismert Junior Prima-díjas Józan László alakít, valamint Tybalt szerepében Orosz Ákos, aki a Vígszínház szintén Junior Prima-díjas művésze.

A tekintélyt követelő generációt olyan színészek játsszák, akikre valóban muszáj odafigyelni: a Capulet-házaspárt Hegyi Barbara és Szabó Győző, Montague-nét Igó Éva, Páris grófot Hajdu Steve, Escalust, Verona hercegét pedig Kamarás Iván alakítja.

Az egymásnak feszülő két világban rejtekutakon próbálja egyengetni a két bátor fiatal útját Júlia dajkája, Szűcs Nelli és Lőrinc barát, Trill Zsolt.

Az egyedülálló méretekkel bíró Dóm téri színpadra Antal Csaba díszlete és jelmezei varázsolnak hamisítatlan itáliai hangulatot. Az Európa-szerte ismert és elismert tervező sok év tapasztalatából meríthetett a jelenlegi munkájához, ugyanis már 14 éve tanít a velencei egyetemen.

A légies, reneszánszt is felidéző árkádok, díszletelemek könnyedségét a ’20-as, ’30-as évekbeli ruhák látványa teszi még inkább magával ragadóvá. Hegedűs D. Géza rendezésében a zene, amit Márkos Albert ír, átszövi az egész világot, a koreográfiákat pedig Juronics Tamás készíti hozzá.

Nem marad ki a Dóm téri elődásból a vívás, verekedés sem: a kaszkadőri szintet megközelítő feladatokra pedig Balázs László készíti fel a színészeket.