Budapesten két iskolában több tanár megtagadta a munkát, Szegeden egyelőre mindenki dolgozik

Tanévkezdés.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 01. 10:27

Budapesten két iskolában több tanár megtagadta a munkát, Szegeden egyelőre mindenki dolgozik

A budapesti Vörösmarty-gimnáziumban 30 tanár, míg a Kőbányán működő Széchenyi-iskolában 12 tanár megtagadta a munkát szeptember 1-jén, így tiltakoztak a megalázóan alacsony bérek, a hatalmas munkaterhek és a sztrájk ellehetetlenítése miatt.

 

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerdán azt mondta, szerinte a tanároknak nincs erkölcsi alapjuk a polgári engedetlenségre, még akkor sem, ha azért nyúltak ehhez az eszközhöz, mert a kormány ellehetetlenítette a sztrájkhoz való jogukat.

 

Érdeklődtünk a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél, tudnak-e polgári engedetlen tanárokról Szegeden. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre nem tudnak ilyen akcióról.

 

A Telex tudósítása szerint a Vörösmarty-gimnázium engedetlen tanárai felolvastak egy nyilatkozatot, ebben

  • 45 százalékos béremelést
  • legfeljebb heti 22 órát és
  • a szakszervezetek követeléseinek betartását kérik.

 

Kőbányán az egyik tanár szerint többen csatlakoztak volna a polgári engedetlenséghez, de az iskola igazgatója fenyegetőző levelet kapott, így 12-en maradtak.

 

Azt is elmondták, a tanárok azért választották a polgári engedetlenséget a sztrájk helyett, mert a sztrájkkal olyan elégséges szolgáltatásokat kellene nyújtaniuk, ami már nem is lenne tiltakozás lényegében.

 

A nemrég módosított törvény szerint ugyanis a sztrájkoló tanároknak például 7 és 17 óra között felügyelniük kellene a gyerekeket, az érettségiző diákoknak minden órát, a többieknek az órák felét meg kellene tartaniuk.

 

Maruzsa Zoltán kedden vitatta a tiltakozni készülő tanárok erkölcsi alapjait. Az államtitkár az egyik utolsó egyeztetésen írásban hívja fel „bizonyos dolgokra” a pedagógusok figyelmét.

 

Levelében arról írt, hogy szerinte  

 

„a polgári engedetlenség a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz. Alkalmazása felveti a kérdést, milyen erkölcsi alapokon állnak és tanítanak azok a pedagógusok, akik önmaguk sem tartják be a rájuk vonatkozó jogszabályokat. Az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk és milyeneket nem”.

 

 

TASZ-kisokos készült a tiltakozási lehetőségekről

 

2022-ben a kormány módosította a sztrájktörvény alatti minimális szolgáltatás feltételeit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pedagógusok ne tiltakozhatnának. Ezért a TASZ mind nekik, mind pedig a szülőknek és a diákoknak, összeállított egy olyan kisokost, amiben megtalálhatóak a legfontosabb tudnivalók a lehetséges tiltakozási formákról. A kisokos kitér az általános tiltakozási formákra (tüntetés, sztrájk, polgári engedetlenség), de célzottan is foglalkozik a pedagógussztrájkra vonatkozó különleges szabályokkal. Így olyan kérdésekre is választ ad, hogy miként lehet intézményi sztrájkot szervezni 2022 őszén, vagy hogy utasíthatja-e az iskolaigazgató munkára azokat a pedagógusokat, akik sztrájkolni akarnak. Szülők is tiltakozhatnak az oktatás jelenlegi helyzete ellen. Például otthon tarthatják kiskorú gyermeküket egy tetszőleges napra, hiszen egy ilyen egyszeri, tetszőleges indokú hiányzás önmagában semmiképpen nem veszélyezteti a tanuló tankötelezettségének teljesítését. Diákok esetében pedig fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi jogrendszer biztosítja, hogy ők is részt vehessenek vagy szervezhessenek megmozdulásokat. Azonban az iskolaidőben történő tüntetések hiányzásnak minősülnek, így azokat igazolni kell. A pénteki budapesti tüntetésre való tekintettel a TASZ gyülekezési forródrótja ismét élni fog 15 és 21 óra között. A +36 30 722 3356-os számon érheti el a TASZ jogsegélyszolgálatát, akinek azonnali jogi segítségre van szüksége.