Budapesten, a Bartók Tavaszon mutatják be a Szegedi Kortárs Balett filharmonikusokkal közös új estjét

A Szegedi Kortárs Balett produkciója, Juronics Tamás legújabb koreográfiája, a Concerto utolsó előttiként mutatkozik be szerdán este a pandémia miatt áprilisról májusra halasztott Bartók Tavasz elnevezésű összművészeti fesztiválon, Budapesten. A Nemzeti Filharmonikusokkal közös estet online bárki, bárhonnan nyomon követheti.

2021. május 27. 11:34

Első ízben idén rendezték meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket.

A rangos kulturális eseményt április elején a Szegedi Kortárs Balett új bemutatója nyitotta volna, ám a pandémia miatt a programsorozatot el kellett halasztani májusra, így a szegedi táncosok most utolsó előttiként lépnek fel a fesztiválon, amit pénteken a Pécsi Balett Vasarely-estje zár.

A nagyszabású ingyenes, streamelt összművészeti programsorozat online platformokon zajlik.

Az elmúlt hetekben olyan nemzetközileg elismert művészek léptek fel, mint Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, Kurtág György, Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir.

A hazai résztvevők között egy rendezvénysorozat keretében most először szerepelhet mindhárom vidéki – a szegedi, a győri és pécsi – balettegyüttes, de fellép Charlie, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Vashegyi György, a Purcell Kórus és Lajkó Félix is.

Ma, szerdán este mutatják be a Szegedi Kortárs Balett legújabb produkcióját, Juronics Tamás Bartók Concertójára koreografált táncjátékát.

 

Nyitóképünkre kattintva megnézhetik Tarnavölgyi Zoltánnak a főpróbán készült fotógalériáját

A Kossuth-díjas szegedi művész korábban Bartók szinte valamennyi színpadi művét feldolgozta már, és régóta várt arra, hogy a Concertóval is foglalkozhasson. Az évforduló pedig most kiváló alkalmat kínált erre.

– A Müpa és a fesztivál felkérésére, kifejezetten erre az alkalomra született az új koreográfia, amelyet a Nemzeti Filharmonikusokkal közösen mutatunk be, így az előadás egyben koncert is lesz – mondta Juronics Tamás.

A formabontó, bő félórás előadás a zenekar előtt játszódik, valójában nem is igazi táncjáték lesz, ahogy a társulattól megszokhatták a nézők, sokkal inkább színpadi zenei installáció, amelyben magát Bartók Bélát is megidézik majd a színpadon.

A zeneszerző alakját Csetényi Vencel – aki kizárólag a szerep kedvéért tér most vissza a pályára – ölti magára. Feleségét, Pásztory Dittát Bocsi Petra táncolja. Az előadás során Bartók mindhárom színpadi művének két-két fontos alakja is megjelenik: a mandarin és Mimi, a Kékszakállú herceg és Judit, a fából faragott királyfi és a királylány.

Ők hatan szellemekként veszik majd körbe a zeneszerzőt.  

Az előadást ma, szerdán este fél 8-tól láthatják a nézők a Bartók Tavasz virtuális hangversenytermében, ahová  díjtalan a belépés.

rag

Tovább olvasom