Budapesten 130 ezer forinttal magasabbak a bérek, mint Csongrád megyében

A kormányzati ígéretek ellenére továbbra is hatalmasak a bérkülönbségek az egyes régiók között.
Kékes Viktória

2023. március 23. 07:44

Budapesten 130 ezer forinttal magasabbak a bérek, mint Csongrád megyében

Megjelentek a Központi Statisztikai Hivatal oldalán a tavalyi évre vonatkozó havi nettó átlagkereseti adatok. Ezekből az derül ki, hogy továbbra is hatalmasak a különbségek a béreket illetően az egyes régiók között. 

 

Míg Budapesten 422 ezer forint a havi nettó átlagkeresetet, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennek mindössze a fele, 242 ezer. Csongrád-Csanádban is csak 50 ezer forinttal többet, átlagosan 294 772 forintot visznek haza az emberek. Ez 130 ezres különbséget jelent.

 

Budapesten kívül egyedül Győr-Moson-Sopronban érték el a fizetések az országos átlagot.

 

A GKI vezérigazgatója szerint a kormány gazdaságpolitikája akadályozza a bérfelzárkózást. Molnár László az RTL Híradónak azt mondta, 

 

„Az újraiparosítási program, amely 2014-ben elindult, és amelynek az lett volna a lényege, hogy idehozunk nagy multikat, amelyek majd jól fizető munkahelyeket hoznak létre, az megbukott. Magyarországra jellemzően az összeszerelőüzemeket hozzák, amelyek alacsony hozzáadott értéket képviselnek”.

 

A kormány szerint csökkentek a bérkülönbségek, ennek egyik eredménye, hogy már nem csak Budapesten, de (az osztrák határ mellett fekvő - a szerk.) Győr-Moson-Sopronban megyében is.