Búcsúpogácsával várták az utolsó napon az ételszállító angyalok a dorozsmai időseket

Három hónapra – az energiaválság miatt – a városban működő idősklubok egy részét be kellett zárni: többek között a kiskundorozsmai Bölcs utcai intézményt is, ahol közel százan ebédeltek, vagy vitték haza innen a kedvezményes ételadagjukat. A klub átmeneti bezárása viszont nehéz helyzetbe hozta az időseket: ebédért a Kossuth Lajos sugárúti klubba kellett volna elmenniük, ami sokak számára szinte lehetetlen volt. A Dorozsmai Angyalok nevű civil szervezet azonban vállalta, minden nap helybe viszi az ételhordókat, amiért csak a városrész kispiacára kell elmenni az időseknek. Pontosabban csak kellett, mert a jószolgálati akció pénteken véget ért. Hétfőtől az idős emberek visszatérhetnek megszokott helyükre, a Bölcs utcába.
Rafai Gábor

2023. március 03. 14:25

Búcsúpogácsával
várták az utolsó napon az ételszállító angyalok a dorozsmai időseket

– A magam bajából indultam ki, és nagyon megijedtem, amikor tavaly meghallottam, hogy egy idei a Kossuth Lajos sugárútra kell bejárni az ebédért. Csípőprotézissel műtöttek, sokáig csak elektromos székkel tudok közlekedni, nem tudtam volna felszállni a buszra. Egy pillanatra úgy tűnt, le kell mondanom átmeneti időre a kedvezményes ebédről, ami nagy terhet jelentett volna – mondta Tomasovszkiné Hódi Ildikó, majd többek nevében felkereste a városrész önkormányzati képviselőjét, Fodor Antalt, aki azonnal a segítségükre sietett.

 

Az elmúlt három hónapban hétfőtől péntekig közel száz ebédet szállítottak és osztottak ki a helyi kispiacon a Dorozsmai Angyalok civil aktivistái. 

 

Komjáti Zoltán saját autójával vállalta a napi három órai munkával járó fuvarozást, sőt házilag még a Citroënjét is alkalmassá tette az ételszállításra, ráadásul mindennek a költségét is magára vállalta.

 

Betyárleves és lekváros bukta volt az ebéd (fotók: Iványi Aurél) 

 

Pénteken háromnegyed 12-kor már legalább harmincan várták az autót, hogy utolsó szállítmányával bekanyarodjon a kispiachoz.

 

– Betyárleves és lekváros bukta a mai ebéd – mondta Komjáti Zoltán, aki rögtön neki is látott az ételhordók kiosztásának. 

 

– Sokan azért is viszik haza az ebédet, mert olyan nagyok az adagok, hogy vacsorára is jut belőle. Ez nagy segítség a kisnyugdíjból élő idős embereknek – mondta közben Fodor Antal, aki maga is eljött az utolsó ételosztásra.

 

 

És eljöttek a Dorozsmai Angyalok is. Deli Julianna búcsúzóul még kelttésztából készült friss pogácsákkal és kiflikkel is várta az időseket, akik nemcsak szóban, de egy képeslapon is köszönetet mondtak: „Kedves Angyalok! Emberségből kitűnő, köszönjük! – több mint harmincan írták alá.