Brüsszel új, hatékony és célzott szankciókat javasol Moszkva ellen

Az ígéretek szerint ez lesz a "legkeményebb szankciócsomag" az unió történetében.
Kékes Viktória

2022. február 24. 11:30

Brüsszel új, hatékony és célzott szankciókat javasol Moszkva ellen

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót az Európai Bizottság elnöke és az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője. Az MTI tudósítása szerint Ursula von der Leyen elmondta, hogy az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait megcélzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra.

 

A csomag célja, hogy megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét. 

 

Hozzátette:

 

mindemellett befagyasztjuk az EU-ban lévő orosz vagyontárgyakat, és megakadályozzuk az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz. Az első szankciócsomaghoz hasonlóan szorosan együttműködünk a partnerekkel és szövetségesekkel.

 

 A bizottsági elnök kijelentette: 

 

Nem hagyjuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lerombolja azt a biztonsági struktúrát, amely az elmúlt évtizedekben békét és stabilitást biztosított Európának, és azt sem, hogy a jogállamiságot az erő és a kegyetlenség uralmával váltsa fel. Az EU Ukrajna mellett áll, Ukrajna győzni fog.

 

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő úgy nyilatkozott, hogy az új büntetőintézkedések sora, amelyet az EU-tagállamok vezetői csütörtök este vitatnak meg, a "legkeményebb szankciócsomag az EU történelmében."

 

Európa legsötétebb óráját éli át a második világháború vége óta. Ezért az orosz vezetést nagyszabású elszigeteltség fogja sújtani. - ígérte Josep Borrell. 

 

Az uniós főképviselő bejelentette, hogy az unió új segélycsomagot is előkészít, és aktívan támogatja az evakuálási műveleteket az orosz támadás által érintett területeken.