Brüsszel tizenhárom kifogásából csak kettőt orvosolnak az új törvények: nincs érdemi változás, maradnak az Európai Bizottság pénzügyi szankciói

A Bizottságnak továbbra is az a véleménye, hogy az EU pénzügyi érdekeit még mindig kockázatok övezik, és ezért az eljárást a javasolt felfüggesztés mértékével együtt fenn kell tartani.
Garai Szakács László

2022. december 09. 18:02

Brüsszel tizenhárom kifogásából
csak kettőt orvosolnak az új törvények: nincs érdemi változás,
maradnak az Európai Bizottság pénzügyi szankciói

A Johannes Hahn költségvetési biztos által aláírt levél szerint a bizottság november 30-i értékelésében beazonosított tizenhárom kifogás – hét hiányosság és hat költségvetési kockázat – közül mindössze kettőt orvosol részben vagy egészen az a két salátatörvény, amelyet a magyar Országgyűlés november 19-e, tehát a határidő után elfogadott – írja a Szabad Európa.

 

Azaz az Orbán-kormány igazából nem csinált semmit.

 

A tanács ettől függetlenül minősített többséggel mérsékelheti a pénzügyi szankció mértékét, de változatlan formában jóvá is hagyhatja a bizottsági javaslatot, vagy akár el is utasíthatja. Hétfőn lehet erről először szavazni az Európai Tanácsban. Több tagállam, köztük Németország, Franciaország és Olaszország szerint Brüsszelnek figyelembe kellene vennie a magyar kormány által elvégzett munkát. Az Európai Bizottság szerint ugyanakkor az EU pénzügyi érdekeinek védelménél nincs olyan, hogy valaki hetven vagy kilencvenöt százalékban teljesít. Ha a magyar rendszerben meglévő lyukak fennmaradnak, az a testület érvelése szerint nem szavatolja az uniós költségvetés védelmét.

Címlapon

mutasd mind