Brüsszel mégis segített? Az unió fizette a határon dolgozók bérének egy részét

A Népszavának nagy nehezen sikerült megtudnia, hogy 5 milliárd 600 millió forint uniós pénzt költhetett a kormány a déli határszakaszon szolgálók bérére.

2020. augusztus 08. 18:46

Brüsszel mégis segített? Az unió fizette a határon dolgozók bérének egy részét

A Fidesz központi kommunikációjának egyik sarokköve, hogy Brüsszel nem segít a migrációs nyomás kezelésében, így Magyarország csak magára számíthat. Erről derült most ki, hogy szimpla hazugságról van szó, Brüsszel ugyanis segített.

A Népszava azt írja, az korábban kiderült: az unió egyszer már adott 20 millió eurót (mostani árfolyamon 6 milliárd 900 millió forintot), amire a Fidesz azt mondta, hogy az csak a határvédelmi költségek 1 százaléka. Elhallgatták, hogy a kormány módosította 20 millió euróra a korábbi igényét, és azt sem hangoztatták, hogy később még 100 millió eurót, mintegy 35 milliárd forintot adott Brüsszel a határvédelemre.

Az uniós pénzt a déli határszakaszon lehetett felhasználni fél évig, és a támogatásból 6 milliárd 600 millió forintnyi keret állt rendelkezésre bérekre.

A kormány sehogy sem volt hajlandó kiadni ezeket az adatokat, de a rendőrség kiadta a Népszavának: tavaly január 1-je és idén június 30-a között 2 millió 423 ezer 685 óra szolgálatot és túlszolgálatot, azaz rendes bért és túlórapénzt fizettek ki uniós forrásból, mintegy 5 milliárd 600 millió forint értékben.

A Népszava megtudta azt is, hogy eddig a déli határkerítés védelmére összesen 504 milliárd forintot költött a kabinet 2015 óta.

(Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)