Brüsszel 750 millió forintot ad egy szegedi napenergiás kutatásra, ami ha beválik sokkal könnyebb lesz sokkal több zöld energiát előállítani

Az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét működtető Európai Kutatási Tanács 2 millió eurós támogatásával a napenergia újszerű hasznosítását vizsgáló, ötéves kutatási program indul Szegeden.
Cservenák Zoltán

2022. március 17. 17:29

Brüsszel 750 millió forintot ad egy szegedi napenergiás kutatásra, ami ha beválik sokkal könnyebb lesz sokkal több zöld energiát előállítani

Janáky Csaba vezetésével a Szegedi Tudományegyetemen új alapokon működő, hulladékot hasznosító fotoelektroszintetikus folyamatokat szeretnének vizsgálni olyan rendszerben, amiben folyamatos áramlás történik. A  program SunFlower (napraforgó) néven indul, a kutatás az Európai Kutatási Tanács már nemzetközileg is elismert kutatók számára kiírt pályázatának támogatásával valósulhat meg.

 

Janáky Csaba közölte, a jövő zöld beruházásainak eredményeképpen valószínűleg a jelenlegi nagyüzemi és központosított vegyipari folyamatok egy része átalakul olyan kisebb, koncentrált egységekre, amik lehetővé teszik, hogy a különböző termékeket a felhasználás helyén állítsák elő.  

 

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának docense azt is elmondta, 

 

a mostani kutatásban foto-elektrokémiai módszerekkel és a napelemekben található félvezető anyagokkal szeretnének forradalmian új kémiai reakciókat végrehajtani, hasonlóan ahhoz, ahogyan az a fotoszintézis során történik, csak sokkal nagyobb sebességgel. Elvileg egyesíthetők a fotoszintézis kémiai előnyei azzal a napenergia-hasznosítási hatékonysággal, amit a napelemek tudnak nyújtani. 

 

A szegedi kutatók a két tudományterület legújabb vívmányait kívánják ötvözni, a hagyományos foto-elektrokémiai gondolkodástól elrugaszkodva, új szemlélettel, korábbi kutatási eredményeikre alapozva.

 

Janáky Csaba és munkatársai felfedező kutatási projektjükkel teljesen új tudományos-technológiai irányokat próbálnak kijelölni, de siker esetén az újításaikra – fotoelektrokémiai folyamatokra, illetve cellákra – a piaci, ipari szereplők is vevők lehetnek.

 

A SunFlower-pályázat júniusban indul az SZTE-n, a 2 millió eurós támogatás eszközbeszerzésre, anyagköltségre és kutatói fizetésekre fordítható.

Címlapon

mutasd mind