Bródy János és Balázs Fecó is koncertezik idén a szegedi zsidó kulturális fesztiválon

Az orgonamuzsikát helyezik középpontba az idén már tizenötödik Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon. A szeptember elsején kezdődő programsorozat öt estjén is megszólal majd a hangszerek királynője, de Bródy János és Balázs Fecó is koncertet ad, Varnus Xavér estéje pedig már az interneten minden jegy elkelt.

2019. augusztus 23. 16:16

Bródy János és Balázs Fecó is koncertezik idén a szegedi zsidó kulturális fesztiválon

– A magyarországi zsidók kultúrája szerves része a magyar kultúrának, a fesztivál – immár tizenöt éve – ezt szeretné megmutatni a szegedieknek is – mondta a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón Lednitzky András, a fesztivált szervező alapítvány elnöke.

A szeptember 1-től november 9-ig tartó programsorozatban a komoly- és könnyűzenei hangversenyek mellett kiállítások és könyvbemutatók is szerepelnek a kínálatban.

Az idén kiemelt szerepet kap az orgonamuzsika: az Új Zsinagágában található ugyanis a szegedi dóm mellett a város második legjobb orgonája, amelyet néhány éve – önkormányzati segítséggel – sikerült felújítani.

A fesztivál programját ma, pénteken mutatta be Lednitzky András. (Fotó: Szabó Luca)

Idén a fesztivál nyitórendezvényét szeptember elsején, vasárnap délután 5 órakor tartják, ekkor nyílik meg az Új Zsinagóga előterében Dusha Béla és Dusha-Mezei Annamária Két szerző, egy téma, két látásmód című közös kiállítása, amelyet a Klezmerész együttes a zsidó folklór tradicionális klezmer muzsikáját képviselő koncertje követ.

Az idei fesztiválon öt estén is megszólal az Új Zsinagóga orgonája: Simai László trombitaművésszel közös koncetet ad Teleki Miklós, majd Rákász Gergely koncertorgonista „Lords of the Organ” címmel lép fel, október végén pedig eljön Csanádi László orgonaművész, aki Bach, Vivaldi, és Liszt Ferenc szerzeményei mellett zsidó énekeket is játszik a szombati liturgiából.

Idén is lesz kántorkoncert: szeptember 18-án Rudas Dániel, a budapesti Dohány utcai zsinagóga másodkántora ad koncertet, amelyen a klasszikus kántori művek mellett megszólalnak jiddis dalok, illetve modern művek is, amelyek zsidó zeneszerzők  kompozíciói. A koncerten Király Miklós operaénekes és Neumark Zoltán zongoraművész lesznek a partnerei.

Szeptember közepére hirdették meg Varnus Xavér orgonaművész koncertjét, ám az előadásra előzetesen az interneten máris minden jegy elkelt.

Az orgonakoncertek mellett színvonalas könnyűzenei programokat kínál idén is a fesztivál.

Szeptember 24-én este ismét eljön Szegedre Bródy János, Balázs Fecó Érints meg még egyszer… címmel október 3-án ad koncertet, Tóth Vera pedig október 17-én Magyarország egyetlen professzionális big band-jével, a Budapest Jazz Orchestrával, valamint az Ivan & the Parazol frontemberével és az Anna & the Barbies együttes énekesnőjével érkezik az Új Zsinagógába. Szeptember végén pedig hazánk egyik kiemelkedő jazz-formációja, az Antal Gábor Trió is fellép a szegedi közönség előtt.

A fesztivál kínálatában szerepel még Kossuth Tivadar festőművész kiállítása is, amelyet október 7-én Dusha Béla fotóművész nyit meg.

Három könyvbemutató is csatlakozik idén a zenei programokhoz: szeptember 10-én Hidvégi Máté mutatja be Löw Immánuel válogatott műveit, majd Horváth Péter Bábel című könyvének bemutatóját rendezik meg, végül pedig november elején az 1945 című regényről és filmről beszélgetnek az alkotók: Szántó T. Gábor író és Török Ferenc rendező.

Nyitóképünk Bródy János tavaly októberi szegedi koncertjén készült. (Fotó: Iványi Aurél)
Bródy Jánossal készült tavalyi interjúnkat itt olvashatja el.

rag

Címlapon

mutasd mind