Bringás reggeli a Dóm téren: ha van csiga, van mosolygás is

Kicsivel több mint ezer reggelit osztott ki a Somogyi-könyvtár előtt az autómentes napon a Szegedi Városkép és Piac a Rádió 88-cal közösen.
Garai Szakács László

2022. szeptember 22. 09:52

Bringás reggeli a Dóm téren: ha van
csiga, van mosolygás is

Visszatért a bringás reggeli Szeged legforgalmasabb kerékpárútjára: tavaly az Anna-kútnál állították meg a kerékpárosokat. Az Oskola utca felújítása és átadása óta viszont újra itt bicikliznek a legtöbben, az viszont fontos változás, hogy a korábbi reggeli csúcsidőszak egyre inkább a múlté, pontosabban, sokkal jobban elhúzódik: egyre többen járnak ugyanis kilenc órára dolgozni, így a kerékpáros tömeg egy kicsit egyenletesebben oszlik el. A Fodor-szakközépiskola ezúttal is kakaós és pizzás csigákkal járult hozzá a reggelihez, de szokás szerint kaptak gyümölcslevet, túró rudit és Pick snackkolbászt is biciklisek.

 

Varga Márk Újszegedről indul el reggelente, negyedóra alatt ér be az egyetemre a munkahelyére. Jellemzően csak munkába jár bringával, „bevásárláshoz már kell az autó”. Márk a belvárosi fejlesztésekről azt mondta, hasznosak, de közlekedni még meg kell tanulni, még nem vagyunk mindenhez teljesen hozzászokva. 

 

Varga Márk

 

– Autósnak és kerékpárosnak is jobban kellene figyelnie. Az autós mindig erősebbnek gondolja magát, a kerékpáros meg úgy van vele, őt most már mindenhol észreveszik. Egyik sem igaz.

 

Mások is jónak tartják a fejlesztéseket, de arról is beszéltek, néha kevés a felfestés. Van, aki a téli üzemre lesz kíváncsi, hogy akkor is emlékeznek-e majd az autósok arra, hogy a hó, a sár alatt ott van a kerékpáros nyomot jelző sárga festés.

 

 

Egy kétgyerekes édesanya a fiaival együtt indul el minden reggel. A Novotelnél laknak, a testvérek a Ságváriba járnak, „a különórák után este hétkor esünk haza biciklivel. Nekünk néha kevés egy biciklis jel az úton.”

 

Az idén is bebizonyosodott: a szegedi bicikliseknek minden nap autómentes nap, így rendre meglepődnek, amikor belefutnak a bringás reggelibe. És sokan közülük már az összemosolygással jól laknak, nem is kell a pizzás csiga.