Bővült a Nemzeti Tudós Akadémia tehetséggondozó programja

Vonzóvá igyekeznek tenni a fiatalok számára a tudományos pályát.
Kovács M. Norbert

2021. december 04. 15:01

Bővült a Nemzeti Tudós Akadémia tehetséggondozó programja

Hatra bővült a Nemzeti Tudós Akadémia  nemzetközileg is egyedülálló oktatási és tehetséggondozó programjában résztvevő egyetemek és kutatóintézetek száma – közölte Hegyi Péter programigazgató szombaton Szegeden.

 

A professzor a Nobel-díjasok és tehetséges diákok tizenhetedik találkozójának szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta, a programot Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. Elindították azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között – a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan – végigkísérő programot, mely képes arra, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával.

 

A kormány támogatásának köszönhetően az ősztől Nemzeti Tudós Akadémia nevet viselő program 2015-ben országossá bővült, 125 gimnázium, jelenleg már több mint ezer diák vesz részt a programban. A középiskolából kikerülő fiatalok a Szegedi Tudományegyetemen, illetve a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytathatják tanulmányaikat és kutatómunkájukat – tudatta a programigazgató.

 

A következő időszakban a kezdeményezéshez csatlakozó gimnáziumok száma kétszázötvenre nő, és országos lefedettséggel 25 laboratóriumot alakítanak ki, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a tudományos munka alapjaival. A diákok az ország orvosbiológiai szempontból legkiválóbb intézményeiben folytathatják tanulmányaikat, mert a kezdeményezéshez csatlakozott a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet.

 

Varró András, a programot működtető Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány kuratóriumának elnöke kifejtette, el szeretnék érni, hogy a magyar tudomány minél szervesebben kapcsolódhasson a világ élvonalához, a távlati cél, pedig, hogy újra legyen Nobel-díjas kutatója Magyarországnak.

 

(MTI)