Botrányos közgyűlésen a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökévé választották Szabó Bálintot

A Magyar Baromfi Termék Tanács elnöke szerint jogszerűtlenül választották meg elnöknek azt a Szabó Bálintot, akit márciusban a baromfitermelők feljelentettek jogtalan haszonszerzés és költségvetési csalás gyanúja miatt.
Kékes Viktória

2022. május 05. 09:57

Botrányos közgyűlésen a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökévé választották Szabó Bálintot

A BAON úgy tudja, az esemény eleve két órás késéssel kezdődött el, így az azon megjelenő gazdák már a kezdés előtt „felhergelték” magukat. Hogy a közgyűlésen pontosan mi történt nem tudni, de annyi bizonyos, hogy

 

A Magyar Baromfi Termék Tanács elnöke, dr. Csorbai Attila több órás vita után elhagyta a közgyűlés helyszínét, őt a gazdák egy része is követte. A sportcsarnokban maradt termelők dr. Szabó Bálint elnökjelölt vezetésével tovább folytatták a közgyűlést, ami azonban dr. Csorbai Attila szerint nem volt törvényes. 

 

Az ott maradók dr. Szabó Bálintot választották meg a szövetség elnökének, aki szerint a tisztújítás jogszerű volt. 

 

A termék tanács elnöke ezzel szemben azt nyilatkozta a BAON-nak, hogy 

 

„Mi ezt egy nem legitim választásnak tarjuk és a korábban megválasztott intézőbizottság fog ügyvivő testületként működni a következő tisztújító közgyűlésig”.

 

Közgyűlést egyébként azért kellett tartani, mert a gazdák februári, Mélykúton tartott tüntetése után az intézőbizottság tagjai felajánlották a lemondásukat. Szabó Bálint cégét a baromfitermelők márciusban feljelentették, mert termelői állítások szerint a cég a tiltakozáson elért 1,9 milliárd forintos állami többlettámogatásból 10 százalékos „sikerdíjat” kért az érintett állattartóktól.