Botka László Szeged világhírű karmesterét, Pál Tamást köszöntötte a város aranyérmével a Szegedi Szabadtéri Játékok megnyitóján

Szeged polgármestere köszöntőjével megnyílt a Szegedi Szabadtéri Játékok 91. évada. A nyitóelőadás a Petőfi Sándor életéről szóló Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játék ősbemutatója.
Rafai Gábor

2022. július 01. 21:03


        Botka László Szeged világhírű karmesterét, Pál Tamást köszöntötte a város aranyérmével a Szegedi Szabadtéri Játékok megnyitóján

– A Dóm tér nemcsak a legnagyobb, de talán a legszebb csillagfödeles színpad is a világon, pedig egy katasztrófa után született. Az 1879-es tiszai nagyárvizet követően a szegediek megfogadták, hogy építenek egy nagyobb és szebb templomot. Kilencvenkét évvel ezelőtt készült el a dóm, a város már abban az évben nagy ünnepséget rendezett. A rákövetkező évben, 1931-ben pedig útjára indult a Szabadtéri Játékok, amely kilencven év alatt Szeged város szimbóluma lett – mondta a polgármester, majd így folytatta:

 

– Ehhez nemcsak az kellett, hogy a Dóm tér ilyen gyönyörű, hanem kellett szegedi és vendégművészeink nagyszerű alkotása is. Szeretnék köszönetet mondani idén is annak a sok száz táncosnak, színésznek, zenésznek, hogy idén is elhozzák hozzánk a csodát. Ha már művészekről beszélünk, szeretnék köszönteni az önök nevében is egy kiváló művészt, Pál Tamást, Szeged világhírű karmesterét, aki kettős évfordulót ünnepel az idén, mert éppen 60 évvel ezelőtt lépett először erre a színpadra, és most nyolcvanöt éves. Karmesterként, a szegedi szimfonikusok vezetőjeként ő vezényelte ezen a színpadon legtöbbször a zenekarunkat. Azt gondolom, méltó, hogy az idei évadot az ő köszöntésével nyitjuk meg – mondta Botka László, majd átnyújtotta Pál Tamásnak Szeged város aranyérmét és megnyitotta a Szegedi Szabadtéri Játékok kilencvenegyedik évadát.

Botka László polgármester és Pál Tamás karmester (fotók: Szabó Luca)

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Petőfi Sándor életéről szóló Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játékát Zsuráfszky Zoltán, az együttes Kossuth-díjas művészeti igazgatója állította színpadra Zs. Vincze Zsuzsa társrendezővel közösen. Több száz táncos – közöttük hatvan fős szegedi gyermektánckar – eleveníti fel a költő életútját, néptáncokkal és versekkel idézi fel Petőfi diák- és a vándorszínészi éveit, a szerelmes férfi, majd a harcos forradalmár életének érdekfeszítő eseményeit, miközben azok a helyzetdalok, vígeposzok, elbeszélő költemények, szívbemarkoló versek, népdalokká folklorizálódott művek is elhangoznak, amelyek mindenki számára ismerősen csengenek. A tánc-szín-játékot a bemutatón követően szombaton este ismét láthatja majd a közönség.

 

Nézze meg a Szeged Televízió élő bejelentkezését!

 

Mamma mia!, La Traviata, Chicago a folytatásban

A Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán a Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játék után, augusztus végéig még három produkció tizenkét előadása lesz látható. Július 8-án visszatér Szegedre a fesztivál történetének legnagyobb musicalsikere, a Mamma mia!, amelyet első ízben 2014-ben játszottak a Dóm téren, és az idén újabb négy estén szórakoztatja majd a közönséget.

Megtelt a nézőtér a nyitó előadásra

 

A Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra, Verdi La Traviata című operáját, a darabot július 29-én és 30-án láthatja a közönség.

 

Az évadot a Szegedi Szabadtéri Játékok saját produkciójaként a világ musicalirodalmának egyik legnépszerűbb darabja, a Chicago zárja, a bemutató augusztus 12-én lesz.

Vélemények

mutasd mind