Botka László: Szeged segít, mert tudjuk, hogy a bajban még fontosabb a szolidaritás

Szeged fejlődése a járvány okozta rendkívüli helyzetben sem állt meg, jóllehet a kormány több mint tízmilliárd forintot vont el a várostól – nyilatkozta lapunknak Botka László. Szeged polgármestere hangsúlyozta: továbbra is az a cél, hogy Szegeden valósuljon meg a legtöbb beruházás az európai támogatások felhasználásával. Az áprilisi országgyűlési választásokat illetően soha nem látott brutális kampányra számít Botka László, aki reméli, hogy jövőre leváltják a magyar emberek minden idők legkorruptabb kormányát. A Szegedi Tükör interjúja.
Szabó C. Szilárd

2021. december 23. 15:37

Botka László: Szeged segít, mert
tudjuk, hogy a bajban még fontosabb a szolidaritás

– Soha nem éltünk át olyan tartós és mindenkit érintő válságot, mint amilyet a koronavírus okozott. Bár bíztunk benne, nem tűnt el a járvány, amely idestova két éve blokkolja az életünket. Mennyire forgatta fel Szeged életét a pandémia?

 

– Elsőként szeretnék köszönetet mondani minden szegedinek a veszélyhelyzetben mutatott felelősségteljes magatartásáért. Városunkban nemcsak a magyar, de az európai átlagot is meghaladja az átoltottság. A szegediek példás fegyelmezettséggel tartják be a korlátozásokat a közösségünk védelmében. Sajnos a veszélyhelyzet miatt idén is több városi programot el kellett halasszunk, vagy korlátozni kényszerültünk. A Borfesztivált, a Dóm téri adventi gyertyagyújtást most is le kellett mondanunk, de a karácsonyi vásárt szerencsére biztonságosan meg tudjuk tartani. A tavalyi szünet után idén ismét megrendezhettük a Szabadtéri Játékokat és a Szegedi Ifjúsági Napokat. A városházán, a városi cégeknél és intézményeknél számos új intézkedést vezettünk be a dolgozóink és a szegediek védelmében. Valóban bizonytalan napokat élünk át, a lehető leggyorsabban kell alkalmazkodnunk a folyamatosan változó körülményekhez.

 

– Ebben a rendkívüli helyzetben csak fokozta a bizonytalanságot a kormány, amely a járványkezelésre hivatkozva 10,5 milliárd forintot vont el Szegedtől két év alatt. Hogy nem roppant bele a város költségvetése a veszteségekbe?

 

– Az egész világon példa nélküli, hogy a járványt a városok megsarcolására használja fel a kormány, ahogy ez nálunk történt. Segítség helyett újabb és újabb elvonásokkal bünteti a Fidesz a szegedieket. Városunkat eddig több mint 10 milliárd forintnyi elvonással sújtották. És sajnos úgy tűnik, a központi megszorítások jövőre is velünk maradnak. Jól emlékszünk rá, hogy az ingyenes parkolás bevezetése milyen forgalmi káoszt okozott a belvárosban. Közben a szegedi tömegközlekedésre szánt támogatás egy részével a mai napig tartozik a kormány. Egyik fő bevételi forrásunkról, az iparűzési adó nagy részéről jövőre is le kell mondanunk. A kormány politikai alapon bünteti a magyarokat. A fideszes városok extra kompenzációt kaptak a megszorításokat követően, a többiek hiába várnak a segítségre. A súlyos megszorítások miatt számos városban romlott a szolgáltatások színvonala. Mi viszont a kollégáim áldozatos munkájának, a szigorú gazdálkodásunknak köszönhetően egyetlen fillérrel sem csökkentettük a szociális kiadásainkat. Idén is egymilliárd forintot fordítottunk a rászorulók megsegítésére. Megőriztük az általános iskolások 10 ezer forintos tanévkezdési támogatását, ahogy a nyugdíjasok is újra ugyanekkora összeget kaptak alanyi jogon az idősek napjára. Szeged segít, mert a kormánnyal szemben mi tudjuk, hogy a bajban még fontosabb a szolidaritás, még fontosabb, hogy adni tudjunk.

 

Botka László: Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy továbbra is nálunk valósuljon meg a legtöbb beruházás az európai támogatások felhasználásával (fotók: Szabó Luca)

 

– Mennyit és hogyan tud a város fejlesztésre költeni ezekben a rendkívüli időkben?

 

– A kormányzati megszorítások miatt idén meg kellett feleznünk az útfelújítási programunkra szánt összeget, így csak 500 millió forint jutott most erre a célra. De szerencsére Szeged az uniós pályázatok terén továbbra is az élmezőnyben van. A város saját forrásaiból és Európa támogatásával tovább folytattuk a fejlesztéseket. Sorra újítjuk meg a bölcsődéinket, óvodáinkat, még az iskoláinkat is, holott ez a kormány feladata lenne. Korszerűsítjük a rendelőinket, az idősklubokat, a szociális ellátó intézményrendszerünket. A gyönyörű Móra Ferenc Múzeum és környéke, a Stefánia is megújult, ahogy a Tisza Lajos körút is. Sorra újulnak meg lakótelepeink és városközpontjaink. Szeged fejlődése nem állt meg, még ha próbálnak is minket hátráltatni.

 

– De milyen stratégiát kell, lehet alkalmazni a fejlesztéspolitikában 2022-ben Szegeden? Egyáltalán, lehet-e bármilyen fejlesztést tervezni annak ismeretében, hogy az Európai Unió megvonhatja az országnak járó forrásokat a kormányzati korrupció, a jogállamiság lábbal tiprása miatt?

 

– Mi továbbra is minden lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy Szeged a békés fejlődés városa maradhasson. Szeretnénk, hogy a városunk még kényelmesebb, modernebb és zöldebb otthona legyen az itt élő embereknek. A közös jövőnkről szóló legfontosabb döntéseket továbbra is együtt hozzuk meg a szegediekkel. A terveinket előkészítettük, a saját részünket biztosítani tudjuk az újabb beruházásokhoz. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy továbbra is hozzánk érkezzen a legtöbb uniós forrás, nálunk valósuljon meg a legtöbb beruházás az európai támogatások felhasználásával. Az Orbán-kormány minden idők legkorruptabb kormánya, a rendszerváltás óta ez a kabinet ártott a legtöbbet a magyar demokráciának. De csak a magyar emberek tudják leváltani. Remélem, legkésőbb 2022-ben erre sor is fog kerülni. A szegediek 2002-ben szavaztak nekem először bizalmat polgármesterként. Én már akkor, az eskütételemkor is a város fejlődését és érdekét tartottam szem előtt. Ez az elmúlt két évtizedben sem változott, továbbra is hű vagyok az eskümhöz. Minden erőmmel és legjobb tudásommal fogom Szegedet továbbra is szolgálni, akármit is csinál a kormány.

 

A szegediek 2002-ben szavaztak nekem először bizalmat polgármesterként. Azóta is Szeged fejlődését és érdekét tartom szem előtt

 

– Ön kiállt Márki-Zay Péter mellett az ellenzéki előválasztáson, aki végül megnyerte a miniszterelnök-jelölti versenyt. Mire számít a 2022-es országgyűlési választáson?

 

– Soha nem látott brutális kampányra. Az erőviszonyok nagyon egyenlőtlenek. Dávid és Góliát harca lesz, ahol a kormánypártoknak korlátlan pénz és eszköz áll majd rendelkezésre, és ezt gátlástalanul ki is fogják használni, ahogy azt mi Szegeden már többször is megtapasztalhattuk. Hamisítás, rágalmazás, ferdítés és zsarolás, mindent be fognak vetni, hogy újra bebiztosíthassák a győzelmüket. Az ellenzéknek oda kell figyelnie magára, most már nem lehet kibeszélni, össze kell tartani a sokszínű tábort. Fel kell végre fognia mindenkinek, hogy milyen rendszerben élünk. Nem szabad támadási felületeket hagyni, mert azonnal lecsapnak rá. Az emberek megélhetéséről kell végre beszélni. Arról, hogy miben lesz más egy nem fideszes kormány. El kell magyarázni, be kell mutatni, hogyan és miért fog jobban élni a lakosság nagyobb része a kormányváltás után. Miképp lehet a gazdagok és a szegények közötti egyre nagyobb különbséget csökkenteni. Hogyan lehet az óriásira nyíló szociális ollót, a magyar és magyar ember közötti egyre nagyobb távolságot mérsékelni. Mert az embereket ez érdekli igazán Szegeden, a Homokhátságon és Budapesten is. Jó lenne, ha végre hozzájuk beszélnénk.

 

– Hogyan ünnepli a karácsonyt?

 

– Együtt a feleségemmel és a lányokkal. Közösen főzünk, kirándulunk, finomakat eszünk. Olvasással és pihenéssel. És persze lesz családlátogatás, ha a megszokottnál szűkebb körben is. De nálunk már mindenki beoltatta magát, ez a biztonságos közös ünneplés feltétele. Jó egészséget, sok örömöt és meghitt karácsonyt kívánok mindenkinek!

 

37 milliárdos fejlesztés

 

Uniós támogatással és Szeged város saját forrásából számos beruházás valósult meg, illetve indult el 2021-ben. Az alább felsorolt fejlesztések összköltsége 36,9 milliárd forint. Elkészült a kiskundorozsmai Jerney iskola és óvoda energetikai korszerűsítése, megújult a Zöld város programban a Stefánia és a Roosevelt tér. Szintén a Zöld város programban újul meg a Vértó és környéke, melynek folynak a munkálatai. Hamarosan hivatalosan is átadják a bringásoknak a Szeged–Bordány közötti kerékpárutat. Újszegeden és Dorozsmán zajlik a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése. Elkezdődött a Tarjáni, Gyertyámos, Makkosházi és Gedói óvoda energetikai fejlesztése. Gazdasági utak építésével és felújításával segíti az önkormányzat a szegedi gazdaságot és munkahelyteremtést. Újszegeden, Tarjánban és az Északi városrészben kerékpárosbarát és közösségi közlekedési fejlesztések valósultak meg, teljesen megújul az Oskola utca. Kiépült a sárga kukás szelektív hulladékgyűjtő rendszer, és új válogatómű létesült a Sándorfalvi úton. Új idősek klubja épült a Kaszás utcában, hat másikat korszerűsítettek, és bővült a Kálvária sugárúti főzőkonyha. Az SZKT modernizálta a Csáky utcai trolicsarnokát és még hat telephelyét. Városszerte újultak meg utak összesen félmilliárd forint értékben. Elkészült a Tiszavirág sportuszoda.

Címlapon

mutasd mind