Botka László: Szeged mindig kiállt a bajba jutottak mellett

Önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal és pénzadománnyal segít Szeged városa az ukrán menekülteknek.
Kovács M. Norbert

2022. február 28. 10:58

Botka László: Szeged mindig kiállt a bajba jutottak mellett

„Szeged város közössége azonnal reagált az ukrán eseményekre. Nagyon köszönöm, hogy rengeteg civil szervezet és intézmény kezdett gyűjtésbe”

 

– nyilatkozta lapunknak Botka László. A polgármester hangsúlyozta: Szeged szolidáris város, amely mindig kiállt a bajba jutottak mellett.

 

„Szeged város önkormányzata elkezdte felmérni, hogy egy esetlegesen elhúzódó, hosszú válságban hogyan tud segítséget nyújtani a rászorulóknak. Felmérjük, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanokban, épületekben mennyi menekültet tudunk fogadni. Eddig úgy tűnik, hogy Szeged nem célállomása a menekülteknek, de fel kell készülnünk, hogy ha elhúzódik a válság és tömeges menekültáradat indul meg, akkor abból Szegednek is ki kell vennie a részét”

 

– hangsúlyozta Botka László.

 

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat felvette a kapcsolatot azokkal a nagyobb munkáltatókkal, amelyekről úgy tudja, hogy foglalkoztatnak ukrán munkásokat is, hogy esetleg a családjuknak tudjon segítséget nyújtani.

 

„Felvettük a kapcsolatot a nemzetiségi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel, hogy az adománygyűjtéshez raktárakat tudjunk biztosítani. Szeged város önkormányzata pénzadomány gyűjtésébe is kezdett, a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlaszámára (12067008-00105206-00100009) fizethetnek be pénzadományt a segíteni akarók. A korábbi gyakorlatnak megfelelően az ilyen felajánlásoknál a szegediek által összeadott pénzt megduplázza Szeged város önkormányzata, és eljuttatja a pénzadományt a menekülteket támogató szervezeteknek”

 

– mondta Botka László polgármester.