Botka László: Remélem, Szeged példája ragadós lesz – megvédik a közművelődésben dolgozók munkajogait

A járványügyi veszélyhelyzet kellős közepén, a rendkívüli jogrendben módosították a közalkalmazotti törvényt, ezzel országosan közel húszezer munkavállalót hoztak a korábbinál rosszabb helyzetbe. A szegedi önkormányzat amennyire tudta, orvosolta a helyzetet.

2020. szeptember 17. 21:45

Az önkormányzat, a szakszervezetek, valamint a városi közművelődési, kulturális és művészeti intézmények vezetőivel lefolytatott tárgyalások eredményeként született meg az a megállapodás, amit ünnepélyes körülmények között csütörtökön délelőtt a polgármesteri hivatalban vehetett át tizenhárom intézményvezető, valamint négy ágazati szakszervezeti vezető.

– Országosan húszezer, Szegeden 655 kulturális és közművelődési dolgozót foszt meg közalkalmazotti státuszától a november elsejétől életbe lépő törvény. Számunkra ez az eljárás elfogadhatatlan, és azonnal megkezdtük az egyeztetést az ágazati szakszervezetekkel, valamint érintett intézmények vezetőivel. Az önkormányzatot az a cél vezette a tárgyalásokon, hogy helyi közművelődésben dolgozó 655 munkavállaló szerzett jogai ne vesszenek el a törvénymódosítás után – mondta Botka László köszöntőjében.

November elejétől a munkaszerződéseket úgy kötik meg, hogy a legtöbb védelmet és kedvezményt biztosítani fogják Szegeden a közművelődésben dolgozó, közalkalmazotti státuszukat elvesztő munkavállalóknak.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A most született megállapodás értelmében

  • az érintett dolgozók továbbra is megkapják a jubileumi jutalmat.
  • A munka törvénykönyve idevonatkozó rendelkezésein túl a megállapodásban érintettek plusz öt nap szabadságra jogosultak,
  • részt vehetnek a városi érdekegyeztető fórumokon és magasabb végkielégítésre jogosultak

– sorolta a legfontosabb pontokat Botka László.

A polgármester jelezte, hogy a mostani megállapodásra a jövő hét pénteken összeülő közgyűlésnek kell rábólintania.

– Szeretném biztosítani önöket arról, hogy Szeged városa a kultúra szabadságában hisz. Nagyon büszkék vagyunk kulturális intézményeinkre, és azokat továbbra is megvédjük mindenféle kultúrharctól

– jelentette ki a polgármester. Hozzátette: nem kizárólag szavakban, hanem tettekben is kifejezi az önkormányzat a kulturális ágazat iránti nagyrabecsülését.

Ezt követően vehette át a november elsejétől életbe lépő, az közművelődési dolgozók munkavállalásával kapcsolatos jogokat szabályozó megállapodást a város tizenhárom intézményvezetője, valamit négy ágazati szakszervezeti vezető.

Botka László reményét fejezte ki, hogy Szeged példája ragadós lesz. Vagyis a települési önkormányzatok az ittenihez hasonló megállapodásokat kötnek azokkal a közművelődési intézményekkel, amiknek fenntartói, ezzel orvosolva a közalkalmazotti státuszok elvesztését.

Barnák László folyamatos egyeztetésekről beszélt

– Nem félelem, hanem bizonytalanság volt jelen a színház munkavállalóiban – válaszolta érdeklődésünkre Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója. – Folyamatos volt az egyeztetés a színház vezetése, a közalkalmazotti tanács, a szakszervezet között, az államtitkárság és a társintézmények között.

Értékelte a színházigazgató, hogy a szegedi önkormányzat nyitott volt a megállapodás tető alá hozására, és ezzel megmenthetővé váltak olyan korábban meglévő, de elveszni látszó munkavállalói jogok, amik a közalkalmazotti státuszhoz kapcsolódnak.

– Természetesen felmerül a kérdés, hogy a jubileumi jutalmak és a végkielégítések kifizetésének öt évvel való meghosszabbításához milyen anyagi forrásokat tud hozzárendelni a fenntartó önkormányzat. Bízom abban, hogy ez is zökkenőmentes lesz – válaszolta a jelenleg 174 közalkalmazottat foglalkoztató Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.

B. P.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!