Botka László: Megható és példamutató az Aba-Novák-festmények Szegednek adományozása

Aláírták az ajándékozási szerződést, ami szentesíti, hogy a város tulajdonába került három Aba-Novák festmény a Bartók-család adományozásának köszönhetően. A festmények elidegeníthetetlenek.
Bod Péter

2022. február 10. 14:05

Botka László: Megható és példamutató az Aba-Novák-festmények Szegednek adományozása

Az ajándékozási szerződésbe nem kellett külön beleírni, hogy a szegedi Bartók-családtól a város tulajdonába került képeket nem lehet eladni, mert az önkormányzati és állami tulajdonba került műalkotásokról az erről szóló törvény rendelkezik úgy, hogy azok elidegeníthetetlenek.  

 

Még az elmúlt év nyarán számoltunk be arról, hogy a korábban Szegeden élő és dolgozó Bartók Mihály Széchenyi-díjas akadémikus úgy végrendelkezett, hogy Szegedre hagyja festménygyűjteményének három legértékesebb darabját, három Aba-Novák Vilmos-képet.

 

 

A városházán a három, a Móra Ferenc Múzeumban tavaly nyár óta látható kép ajándékozási szerződését írták alá csütörtökön délelőtt Botka László polgármester, Bartók Mihályné, Bartók Mihály, Bartók Tibor, valamint Fogas Ottó, a múzeum igazgatója és Ollé György ügyvéd jelenlétében.

 

Példamutató és megható, hogy a három, összesen 160 millió forintot érő festményt Bartók Mihály végrendeletében a városnak ajándékozta

 

– mondta az eseményen a város polgármestere, aki hozzátette: 

 

Öröm, hogy a képeket így bárki megtekintheti.

 

Botka László utalt arra is, hogy Aba-Nováknak Szegeden komoly kultusza él, elég csak a művésznek a Hősök kapuján található freskóira gondolni.

 

 

A 2020 februárjában elhunyt Bartók Mihály akadémikusról a polgármester azt mondta, 

 

iskolateremtő tudós volt.

 

A Szegeden élő Bartókot annak idején Dömötör János, a hódmezővásárhelyi múzeum igazgatója ismertette össze az országos hírű műgyűjtővel, az akkoriban Gyulán élő orvossal, Soóki Andrással, akitől darabonként vette meg a három Aba-Novák-festményt, valamikor az 1980-1990-es években – mondta el az aláírási ünnepségen ifj. Bartók Mihály.

 

 

Elfogadott nézet, hogy a gyulai orvosnak volt annak idején a legnagyobb Aba-Novák-gyűjteménye, amit felajánlott Gyula városának, de ez az ügylet nem jött össze, ma sem pontosan tudni, miért.

 

Ritka az adományozás, és az ilyen értékű, mint a mostani talán ötven évenként egyszer fordul elő

 

– mondta el Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója. 

 

Rendkívül komoly, nagy értékű képekről van szó, mert a három kép közül kettőnek 50-50, a harmadiknak 60 millió forint a biztosítási értéke 

 

– hangzott el.

 

 

Tavaly nyár óta folyamatosan látható a három festmény – az Aktok (1921), az Okarinás (1929), és a Borivók (1929) – a múzeum dísztermében. Talán ez volna a műalkotások legjobb helye, de az időszaki kiállítások forgása miatt azon gondolkoznak a közgyűjteményben, hogy külön helyet alakítanak ki bemutatásukra – jelezte a múzeum igazgatója.  

 

A három festmény művészeti és anyagi értékét tekintve a Móra Ferenc Múzeum tíz legértékesebb festménye közé tartozik

 

– válaszolta egy kérdésre Fogas Ottó.