Botka László: Lerakjuk a következő évtized alapjait

A Közéleti Kávéház január végi estjén a polgármester arról is beszélt, Szeged a legsikeresebb magyar nagyváros az uniós pályázatokon. Ötödször kérdezik meg a városlakókat arról, mi mindent valósítsanak meg Szegeden.

2019. január 24. 22:03

Ha nincs ideje elolvasni a teljes cikket, nézze meg a Szeged Televízió rövid összefoglalóját a polgármester beszámolójáról!

Ha viszont sok ideje van, megnézheti a Szeged Televízió teljes közvetítését is a Közéleti Kávéház rendezvényéről az alábbi, majdnem hatvanperces videóban.

Persze, mi azért abban bízunk, hogy elolvassa részletes beszámolónkat is az alábbiakban!

***

A beszélgetés előtt a Szeged Televízió összefoglalóját nézhették meg a Díszteremben lévők és az az adás követői arról, mi minden történt 2018-ban Szegeden.

Szeged a legjobban pályázó város

– Joggal lehetünk büszkék arra, hogy hagyománnyá tudtuk tenni, hogy tudunk beszélgetni közös dolgainkról – kezdte a polgármester, majd visszatekint az egy évvel ezelőtti kávéházi találkozóra: – Akkor azt mondta, nem nagyon lesz építkezésben hiány. Minden évben az a célunk, hogy sok olyan beruházást megvalósítsunk, amelyekkel még élhetőbbé válik a város. A legjelentősebb a rengeteg fejlesztés, beruházás közül, hogy most már nemcsak terveink vannak róla, hanem elkezdték építeni Szeged új uszodáját. A város erejét az adja, hogy a legsikeresebb magyar nagyváros vagyunk az uniós pályázatokon. A beruházások döntő többsége időben elkészült.

Költségvetés: a legszebb napokat éljük a tervezéskor

Szeged egyike az utolsó magyar településeknek, ahol a lakosság nem fizet adót. A teljes adóbevétel az iparűzési és az építményadóból jön össze. – Itt van egy nagyon dinamikus növekedés. Szegeden minden fejlesztést és beruházást meg fogunk tudni valósítani ezekből a bevételekből – jelentette ki Botka László, aki azt is elmondta, január az egyik legszebb hónap mindig a városházán, hiszen ilyenkor zajlik mindig a költségvetés tervezése. Ezután a 2018-as választások volt a téma: – Örömmel figyelem a nagy ellenzéki megvilágosodást, kár, hogy nem egy évvel korábban jöttek rá a pártok ennek szükségességére.

Rabszolgatörvény: korunk nagy gondolkodója végül benyújtotta

Évtizedes, évszázados jogokat szüntetett meg Magyarországon a Fidesz, amikor megszavazta tavaly év végén a rabszolgatörvényt. – Gyakorlatilag megszüntették a Munka Törvénykönyvét, de még ezekről az elégedetlenségekről is azt tudták mondani, Soros György ármánykodása. Nagyon örülök annak, hogy a fiatalok is csatlakoztak a tiltakozásokhoz. Szeged úgy gondolom, a városhoz méltó módon járt el. Mi megtiltottuk a városi önkormányzati cégeknek, hogy alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

A szociális kérdésekre rátérve arról beszélt a polgármestert, hogy 600 millió forintos alapot működtet a város. – Büszkék lehetünk a szociális bérlakásprogramunkra. Három év alatt hatszáz lakást újítottunk föl. Ez azért is nagyon fontos, mert igenis lakhatási válság van az országban. Mi így tudunk segíteni olyan szegedieken, akik nehéz helyzetben vannak.

Deja vu: „senkinek nem lesz építkezési hiánya”

Botka László ezután megismételte egyik kedvenc bonmot-ját, senkinek nem lesz építkezéshiánya a városban ebben az évben sem.

– Két nagy meghatározó intézmény újul meg teljesen: a Belvárosi Mozit és a Móra Ferenc Múzeumot. De elkezdjük előkészíteni a következő évtizedet. Szeged azért is volt sikeres, mert mindig vannak az asztalfiókban olyan projektek, amelyeket azonnal be tudunk nyújtani az Európai Uniónak.

A polgármester beszélt arról is, egy kérdőívet juttatnak el minden szegedi postaládába, és arra biztat mindenkit, kitöltve küldje vissza azt! Arra kíváncsi a városvezetés, milyen fejlesztések valósuljanak meg Szegeden, mit tartanak a legfontosabbnak a városlakók. Beszélt ezután a tömegközlekedés további fejlesztéséről is, és arról is, minél környezetbarátabb legyen a fűtési rendszer a városban.

300

– Közös felelősségünk, kötelességünk kifejezni, hogy csak akkor tudunk fejlődni, ha a tudás és a teljesítmény és egymás tisztelete határozza meg az egymáshoz fűződő viszonyunkat – mondta Botka László a szabad királyi városi rang kerek évfordulójával kapcsolatban. – Nem tartok attól, hogy a 300 éves évfordulót ne tudná méltó módon megünnepelni a város, nem gondolom, hogy híján leszünk a programoknak.

– Sokkal könnyebb helyzetben vagyok!

– Keményen, tisztességesen harcolhatok a városomért, és elmondhatom mindenkinek a valóságot! – felelte Botka László Kozó Attilának arra a kérdésére, hogy gyakran „beszélnek” arról, hogy hátránya származik Szegednek abból, hogy ellenzéki városvezetője van. A polgármester arról is beszélt, az Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt megállapodásokból eddig mindent megvalósított Szeged. Négymilliárdot költ a város arra, hogy a lézerközpontot, az öthalmi laktanyát bevonják Szeged közlekedésébe. – Szeged gazdaságfejlesztésének ez az egyik legfontosabb eleme. Itt építkezik majd a Pick is, egy vadonatúj gyár épül oda. A szemben lévő logisztikai központ is teljesen beépült. Az egyetemre visszatérve, a korábbi rektornak Szabó Gábornak nem győzzük köszönni a lézerközpontot, nem véletlenül lett Szeged díszpolgára tavaly. Ezernyi közös ügyünk van az egyetemmel, együttműködünk velük, ahogy évek, évtizedek óta.

Méghogy nincs Szegeden ipar!

Itt van a Pick, itt van a Continental, nem véletlenül jött ide a BP. – Igaz, hogy nincs egyetlen nagy szektor, amely túlsúlyos, viszont nagyon sok olyan befizető van, amelynek köszönhetően a gazdaságunk egyensúlyban van. Nem csökkent a válság alatt sem az iparűzési adónk! Máshol fejlesztéseket, beruházásokat kellett megállítani, lemondani, nálunk ilyesmi nem volt. Aki politikai haszonszerzésből szólja le a szegedi ipart, azzal nem lehet mit kezdeni – jegyezte meg a polgármester. Ezután Botka László arról is beszélt, a turizmus is folyamatosan szárnyal, csak a Balaton, Hajdúszoboszló és Budapest előzi meg Szegedet tartósan.

Túl a kamerákon

A tévéközvetítés végeztével a polgármester a Díszteremben lévők kérdéseire válaszolt.

Médiahelyzet: Botka László beszélt arról, hogy nagy szívfájdalom a városnak, hogy a Délmagyarország is bekerült a nagy fideszes médiaalapítványba. – Propagandatermékek lettek az újságok, rádiók, televíziók, internetes oldalak jelentős része. Már nincs bal oldali ideológiájú meg jobb oldali ideológiájú szerkesztőség, alternatív valóságot közvetítő szerkesztőségek vannak, és néhány olyan, amely igyekszik még igazi szerkesztőségként dolgozni.

Rabszolgatörvényről, másodszor. – Köszönöm, hogy Szeged erőt mutatott. Biztos vagyok benne, hogy elmegy a kormány ebben a kérdésben is a falig.

Széchenyi tér felújítása. – Neki kell látnunk ennek is. A kormány azt szeretné, hogy minden város lehetőleg a világháborúk előtti időkre építsék vissza a települések fő tereit. Így kezdődött. Pénzt egyébként nem kaptunk rá. Egy építésziroda rajzolt terveket, amelyek mentén el lehet indulni. De ez egy több éves folyamat. Négy-öt milliárd forintot kellene rá költenünk egyébként a térre. Örülök egyébként annak, hogy arról vitatkozunk, hogyan nézzen majd ki a tér, a látott látványtervek egyáltalán nem véglegesek.

Déli Tisza-híd. – Idén nyáron Orbán Viktor tizenötödször ígérheti meg. Ez már nem önkormányzati beruházás, néhány éve még az lehetett volna, de már régen nem tudjuk, mert országos, kormányzati akarat mentén épülhet meg. Kizárólag közös vasúti és közúti hídként épülhet meg. Legutóbb Orbán Viktor 2017-ben vállalt erre kötelezettséget. Mi nagyon örültünk ennek, a NIF egymilliárdot kapott arra, hogy a terveket elkészítse. Majd nem történt semmi. Forráshiányra hivatkozva visszavonták. Egyébként nemcsak hidat kell építeni igazából, hogy legyen értelme, minimum Makóig föl kellene újítani a teljes vasúti pályát.

A zakari nyilatkozatról. – A Szegedi Tudományegyetem egyik rektorhelyettese négy hónapja rektorhelyettes és húsz éve politikus. Fideszes megyei közgyűlési alelnök volt. Amióta van egyetem a világon, azt gondolom, autonóm, másrészről a tudományról szól. Nincs baloldali meg jobboldali tudomány. Rovó rektor úr is fül-orr-gégész, gondolom nem politikai alapon gyógyítanak. Nem dőlök be ennek a provokációnak, nem ugraszthatnak minket így össze. Hosszú évek óta össze van fonódva a város és az egyetem fejlődése.

Lázár szervezet bűnözői köröket vizionált. – Legyünk megértőek Lázár úrral, neki nem volt egyszerű 2018. Elveszítette a városát, kidobták a kormányból, majd előzetes figyelmeztetés nélkül valaki kastélyt épített a földje közepére... Meglepő, hogy eddig nem nagyon avatkozott bele Szeged ügyeibe. Nem nagyon hinném, hogy elsöprő társadalmi igény lenne Lázár János befolyására. De lássuk be, azért az sem semmi, amikor Lázár János maffióz le valakit... Sikerült Vas megyéből szerezni egy provokátort (Szabó Bálint – a szerk.). A legnagyobb tragédia, hogy évtizedek óta nincsenek politikai viták. És erről a Fidesz tehet. Van egy korlátlan hatalom, amely gátlástalanul akarja eltiporni azokat, akik nem értenek vele egyet. Nincsenek viták.

Vásárhelyről, második rész. – Szeretnék olyan országban élni, ahol Márki-Zay Péter nem szövetségesem lenne, hanem vitapartnerem, akivel jókat vitatkozhatnék arról, mi a véleménye a szociális ellátórendszerekről, például.

Parkolóbérletekről. – Ez már nem politika, amit ebben a kérdéskörben a Fidesz csinál. A magyar történelem legkorruptabb kormány mellett csinálja ezt a szegedi Fidesz. Szeged jegyzőjét rabruhában plakátra tenni...

A Holt-Tiszáról. – A holtágak állami tulajdonúak, mi annyit tudtunk tenni, hogy megcsináltuk a rehabilitációs terveket. Örültünk annak, hogy beharangozták, elkezdik. Mi nem tudjuk megcsinálni, mert nem önkormányzati tulajdon a holtág, így csak várjuk a megvalósulást.

Útfelújítások. – Mindig a szakemberek döntik el, melyik utat, hogyan és mikor újítjuk föl. Figyelünk arra, hogy minden városrészben újuljanak meg utak, ez így lesz a jövőben is.

 

Korábban írtuk:

A beszélgetést Kozó Attila, a Szeged Televízió főszerkesztője vezeti. Azt a Szeged Televízión kívül Botka László Facebook-oldalán is nyomon követhetik, de itt is nézhetik majd!

Hagyomány az is, hogy a televízió az „első félidőt” közvetíti. A közvetítés vége után azonban nem ürül ki egyből a Díszterem a városházán. Botka László ekkor válaszol a jelenlévők kérdéseire.

A Közéleti Kávéház rendezvényéről annak végén egy bővebb összefoglalóban számolunk be.

Garai Szakács László