Botka László: Legyen mindenkinek Szeged az első! – Megalakult a rendszerváltás utáni nyolcadik szabadon választott közgyűlés

Délután háromkor kezdődött az alakuló ülés – alpolgármestereket, tanácsnokokat és állandó bizottságokat is választottak, megalakultak a frakciók, döntöttek a tiszteletdíjakról is. A polgármester nem az MSZP frakciójában ül.

2019. október 25. 20:30

Ha csak nézni akarja a lényeget: itt a Szeged Televízió összefoglalója!

Az ünnepi „rész” és a nagy bejelentések közepette Szabó Bálint bejelentette, véget ért a harc. Ám ez a fegyverszünet gyakorlatilag csak a következő hozzászólásáig tartott. A frakciók bejelentéseikor egy kisebb és egy nagyobb érdekesség is „történt”: a Fidesz frakciójának nem tagja Németh László, aki felvette a mandátumát csütörtökön, de nem volt  jelen az alakuló ülésen. Tápai Péter frakcióvezető, amikor rákérdeztem, mi van vele, azt mondta, nincs itt, azért nem mondta a nevét. Aztán csak kibökte, „lehet”, hogy nem teszi le az esküt, nem lesz tagja a közgyűlésnek. Párttársa, a párt helyi elnöke, Bartók Csaba azt mondta a Szeged Televíziónak, valószínűleg Német Ferenc lesz a közgyűlés tagja Németh László helyett, de ezt is csak mint nemhivatalos információt osztotta meg kollégáinkkal.

A másik, nagyobb érdekesség, hogy külön frakciója lett az Összefogás Szegedért Egyesületnek, és ennek lett tagja Botka László, nem pedig az MSZP frakciójának.

Az érdekességeken túl a szavazásokat Szabó Bálint „lassította”. A közgyűlés végén, amikor már minden lámpa világított a szavazógépén azt javasolta neki Botka László polgármester, vigye haza, és gyakoroljon rajta, mikor melyik gombot kellene megnyomni valójában.

* * *

16:33 Az utolsó napirendi pontként megszavazták a tiszteletdíjakat. Véget ért a közgyűlés.

16:31 A négyes napirendi pont következik, a szeptember 9-i szélviharkár kapcsán kellett szavaznia a közgyűlésnek, egyhangúlag elfogadták.

16:30 A bizottság tagjai is letették esküjüket.

16:27 A bizottságok megválasztása következik. Szabó Bálint kapott újra szót. Szerinte vannak átfedések. Azt kérdezi biztos, hogy Tápai Péterre kell-e bízni a pénzügyi bizottság élére. Botka László azt felelte, ragaszkodik hozzá, hogy ellenzéki képviselő vezesse ezt a frakciót, a javaslatot a pártok tették meg. Mihálffy Béla megvédte a Fidesz frakcióvezetőjét.

16:24 Folytatódik a közgyűlés. Ménesi Imre közli, ketten érvénytelenül szavaztak. Nagy Sándort tizenkilenc szavazattal választották alpolgármesterré, Szécsényi Rózsát huszonnégy szavazattal választották alpolgármesterré. Az alpolgármesterek letették esküjüket.

* * *

16:08 A képviselők fölveszik a szavazólapokat, szünetet rendel el a szavazás idejére Botka László.

16:07 Szabó Bálint azt tanácsolja Szécsényi Rózsának és Nagy Sándornak, hogy figyeljenek oda, mit írnak alá, ne járjanak úgy, mint ahogy szerinte Solymos László járt. A polgármester erre nem reagált, Botka László végül megszavaztatta az ad hoc bizottság tagjait. A tagok: Ménesi Imre, Kovács Tamás és Halkó Pál. A feladatuk a titkos szavazás lebonyolítása. Ménesi Imre ismerteti a teendőket, hogyan kell szavazni most ad hoc jelleggel.

Az új önkormányzati ciklus első közgyűlésének képeit itt találja meg egy külön galériában!

16:02 A közgyűlés nem fogadta el Szabó Bálint módosítását, aki előtte egyébként odarakta azt az egymillió forintos sérelemdíjat Botka László pulpitusára, amelyet be kell fizetnie neki, mint sérelemdíjat. – Vigye ezt innen, ez Szeged, ez nem Vas megye! – mondta Botka László.

16:01 Botka László ismertette a napirendet. Szabó Bálint képviselő szól hozzá. Arra kéri, a polgármestert, hogy ahogy korábban Tóth Pétert és Szentistványi Istvánt úgy őt is megillessék azok a felszólalási jogok, amelyek egy ciklussal korábban megillették a másik két korábbi képviselőt.

15:57 Botka László ismertette a napirendet. Szabó Bálint képviselő szól hozzá.

15:56 Az ülésen három képviselő nincs most jelen: Binszki József, Kothencz János és Németh László. Utóbbit egyébként sem Tápai Péter nem említette, mint a Fidesz-frakció tagját, sem Haág Zalán, mint a KDNP-frakció képviselőjét.

15:55 Botka László bejelenti az Összefogás Szegedért Egyesület frakcióját, amelynek ő is a tagja, további tagjai: Joób Márton, Avramov András, Kovács Tamás, Simon-Fiala Donát. A Demokratikus Koalíció a következő ülésen jelenti be a frakcióját.

15:54 Mihálik Edvin a Momentum-frakciót jelenti be, amelyet ő vezet. Jó munkát kíván a közgyűlésnek.

15:53 Kozma József következik: ő azt jelentette be, hogy megalakult az MSZP-frakció, ő vezeti, helyettese Ménesi Imre.

15:51 Szabó Bálint is gratulál képviselőtársainak. Bejelenti véget ért a harc, az együttműködés és építkezés ideje kezdődik.

15:50 Haág Zalán leendő KDNP-frakcióvezetőként tesz bejelentést, hogy megalakultak: Kothencz János, Mihálffy Béla és Haág Zalán alkotja. Előtte gratulált mindenki a közgyűlésbe jutott képviselőnek, megköszönte a szegedieknek, hogy részt vettek a szavazáson. Tápai Péter is bejelentést tesz: megalakult a Fidesz-frakciója.

15:47 Botka László Wollemann Mária díszpolgár haláláról beszél, azt kéri a közgyűléstől egy perces néma felállással emlékezzenek rá.

15:46 Kezdődik a rendes ülés.

* * *

15:33 Az ünnepi ülés a Szózattal ért véget. Most tíz perc technikai szünetet tartanak, majd utána kezdődik a rendes közgyűlés.

15:31 Tisztelt Közgyűlés!
Hölgyeim és Uraim! Kedves Szegediek!
Eredményekben és sikerekben gazdag munkát kívánok mindenkinek.
Legyen mindenkinek Szeged az első!
Szolgáljuk és építsük együtt tovább Szegedet!
Számítok Önökre és Szeged számít mindannyiunkra!
Ehhez a megtisztelő és felelősségteljes szolgálathoz kívánok jó munkát a most megalakult Közgyűlésnek!

15:30 Feladatunk bőven lesz és a feladatok elosztása az én kizárólagos törvényi felelősségem. Szeretném bemutatni városunk új alpolgármesterét, Szécsényi Rózsa képviselőt, aki az elmúlt ciklusban már bizonyította, hogy a rá bízott területeknek alapos és lelkiismeretes gazdája. Tapasztalt gazdasági vezető, az új ciklusban ő lesz Szeged gazdasági alpolgármestere.
Nagy Sándor képviselő az elmúlt ciklusokban is nagy alázattal és jelentős szakmai tudással végezte munkáját városfejlesztési alpolgármesterként. Különlegesen értékes munkájára még az Európai Bizottság is felfigyelt. A fenntartható városi fejlesztéséért elnyerte a Civitas Awardot. Ezúton is köszönöm neki, amit városunkért tett! Nagyszerű munkájára a jövőben is számítunk! Őt jelölöm városfejlesztési alpolgármesternek.
Hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügye mennyire fontos számunkra, az is jelzi, hogy Mihálik Edvin képviselőt választottuk a Zöld város programért felelős tanácsnoknak. Fiatal, mégis nagy tudású és megbízható politikus, aki garanciát jelent rá, hogy a jövő generációjának igényei be lesznek építve a város programjába.
Joób Márton képviselő lesz a család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok. Ő azért felel majd, hogy Szeged a jövőben is a legszolidárisabb magyar város legyen. Ahol a családok minden segítséget megkapnak a boldoguláshoz. És közösségünk minél sportosabb, egészségesebb életet éljen a hétköznapokon.
Fodor Antal képviselő a vagyongazdálkodási tanácsnok lesz. Ő segít majd benne, hogy városunk továbbra is a saját lábon álljon, és dinamikusan fejlődjön. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy Szeged meg tudja őrizni önállóságát és függetlenségét.

15:27 Fel kell készítenünk városunkat a globális klímaváltozás káros hatásaira. Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, minthogy Szeged legyen az ország legzöldebb és legegészségesebb magyar városa. Megújuló gondolkodásmódra és energiára van szükségünk. Környezetbarát közlekedésre, a közösségi és a kerékpáros közlekedés fejlesztésére, a károsanyag-kibocsátás radikális csökkentésére, a zöldterület nagyarányú bővítésére, fák ültetésére, a parkjaink, ligeteink és kertjeink növelésére. Fenntarthatóvá fogjuk tenni városunkat, újrahasznosítjuk a hulladékunkat, szigeteljük épületeinket, bevezetjük a geotermikus fűtési rendszert, tovább növeljük az elektromos közlekedés arányát a városi közlekedésben. Gondoskodunk róla, hogy Szeged a jövő generációjának is otthonos, élhető, zöld és egészséges város legyen.

15:26 A választás előtt azt ígértem, mindenkivel együtt fogunk működni, akinek a szegedi emberek boldogulása az első, a legfontosabb. Azt mondtam, mindenkire számítunk, aki a várost és a közösségünket akarja szolgálni. Hiszem, hogy akiket a választók most felhatalmaztak, mind ilyenek. Rászolgáltak a bizalomra és jól fognak tudni élni vele. Hiszem, hogy nem csak a kampány idején Szeged az első mindannyiunknak. És együtt építjük együtt tovább városunkat. És bár mindannyian büszkék lehetünk az eddig elvégzett, közös munkánkra, az előttünk álló feladat legalább olyan embert próbáló lesz, mint az eddigi volt. Hiszen fel kell készítenünk Szegedet a jövő társadalmi és természeti kihívásaira.

15:25 Olyan képviselőink vannak, akik készek megfelelni a választók által támasztott elvárásoknak. A régi, nagy tapasztalatú és bevált képviselők mellé sok új, kiváló, fiatal és tehetséges képviselő is csatlakozott. Azt gondolom, a fiatalos lendület és energia helyes arányban van a nyugodt, megfontolt és értékes tapasztalattal. Ezért jogosan bizakodhatok immár ötödik közgyűlésem bölcsességében és felelősségteljes munkájában.

15: 24 A választásnak vége.

Szabadságának 300. évfordulóját ünneplő, büszke városunk megerősítette önállóságát és függetlenségét. A választók értékelték azt, hogy felül tudtunk emelkedni a pártérdeken. Értékelték azt, hogy a város jövőjéről terveink vannak. Értékelték azt, hogy mi Szegedről beszéltünk. Úgy gondolom, szabadságunk 300. és a város újjáépítésének 140. évfordulóját méltó módon meg tudtuk ünnepelni. Az egész városban átfogó fejlesztéseket hajtottunk végre. Megújultak parkjaink és lakótelepeink. Felújítottuk bölcsődéinket, óvodáinkat és iskoláinkat. Korszerűsítettük rendelőintézeteinket. Új, környezetbarát, elektromos járműveket állítottuk a város szolgálatába, bővítettük kerékpárútjainkat. De nem csak épületeinket, utcáinkat és tereinket fejlesztettük. Tovább erősítettünk híresen szolidáris közösségünket is. Saját erőből 600 millió forintos szociális hálót hoztunk létre. Támogatjuk az újszülötteket, a gyermeket nevelő családokat, az iskolásokat és az időseket is. Önkormányzati tulajdonú ingatlanjainkból otthonos lakásokat alakítunk ki a rászorulóknak. Új támogatási formákat vezettünk be az iskolás gyermekek és a nyugdíjasok segítésére. Sehol az országban nincs olyan színes és gazdag civil élet, mint Szegeden!

15:23 Arra is büszkék lehetünk, hogy miénk az ország legmagasabban jegyzett egyeteme. A szegedi lézerközpont felépítésével pedig hosszú évtizedekre biztosítottuk helyünket a tudományos élet élvonalában. Az eredményeink politikai oldalaktól függetlenül, mindenhonnan elismeréseket váltanak ki. A sok kiváló eredmény arra sarkall minket, hogy még többet érjünk el.

15:22 Városunk gazdasága évek óta kirobbanó formában van, amelynek köszönhetően folyamatosan növekednek bevételeink. Az elmúlt évben több mint 10 százalékkal erősödött Szeged gazdasága. Újabb és újabb világvállalatok választanak minket, mert folyamatos az utánpótlása a magasan képzett, kiváló munkaerőnek. Az egész országban nálunk az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség.

15: 21 A választás eredménye azt mutatja, hogy városunk jó úton halad, jó úton jár.
A szegediek a békés fejlődésre szavaztak.
Az egymás kölcsönös tiszteletén, a tudáson és a teljesítményen alapuló munka folytatására.
Arra az együttműködésre, amelynek köszönhetően városunk kiemelkedő eredményeket ér el immár hosszú évek óta.
A szegediek megerősítették, hogy Szeged jó úton jár, amit folytatni kell!

15:20 Botka László lép a pulpitushoz, és mondja el ünnepi beszédét.

15:18 Réti Attila, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese Erkel Ferenc Bánk bán című operájából énekli a Hazám, hazám című áriát.

15:16 A jegyző fölkéri Botka Lászlót, tegye le a polgármesteri esküjét.

Kattintson nyitóképünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

„Én Botka László becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom, polgármesteri tisztségemből eredő feladataimat Szeged fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.

Isten engem úgy segéljen!”

15:13 A Szegedi Nemzeti Színház énekkara az Ünnepi kórust énekli Verdi Nabucco című operájának harmadik felvonásából Gyüdi Sándor vezényletével. Zongorán ezúttal is Zalánki Rita kísér.

15:11 Martonosi Éva jegyző eskütételre kérte a közgyűlés tagjait, tegyék le képviselői esküjüket.

„Én (...) becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom, önkormányzati képviselői tisztségemből eredő feladataimat Szeged fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.”

15:05 Antal Tamás a választási törvény értelmében ismerteti a választás eredményét.

15:04 Martonosi Éva jegyző köszöntötte a jelenlévőket, majd felkérte Antal Tamást, a Helyi Választási Bizottság elnökét, ismertesse a választás eredményét.

15:03 Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja Juhász Gyula Szeged című versét szavalja.

15:01 A Himnuszt énekli a Díszterem. Közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház énekkara, zongorán kísér Zalánki Rita.

15:00 A Szegedi Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Együttese a Szeged Fanfárt játssza a középső erkélyről. Érkezik a terembe Botka László polgármester és a zászlók.

14:45 Valójában két ülés lesz egymás után: az ünnepi ülés, eskütételekkel, majd egy rövid szünet után kezdődik a rendes ülés, a korábban már említett napirendi pontokkal.

14:43 Köszöntünk mindenkit a Díszteremből! Telt ház lesz, a képviselők mellett jelen vannak a külsős bizottsági tagok is, ők is esküt tesznek ma. És nagyon sok a vendég, a képviselők hozzátartozói: feleségek, édesanyák, férjek, gyerekek jöttek el az ünnepségre.

 

Korábban írtuk:

 

A Helyi Választási Bizottság ismerteti majd a választás hivatalos eredményét, és Botka László polgármester is beszédet mond.

Öt napirendi pont vár az alakuló ülésen a képviselőkre, ezek azok:

A Díszterem készen áll
 • Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának felülvizsgálata
 • Alpolgármesterek megválasztása
 • A Közgyűlés tanácsnokainak és állandó bizottságainak megválasztása
 • 2019. szeptember 9-i viharkár miatti vis maior támogatás iránti pályázat
 • A képviselők tiszteletdíjáról és költségtérítéséről szóló 18/2014. (X.29.) önkormányzati rendelet módosítása

Fontos is a fönti sorrend: azért kell hozzányúlni a szervezeti és működési szabályzathoz, mert Botka László polgármester két alpolgármesterrel és három tanácsnokkal kíván dolgozni 2019. és 2024. között a közgyűlésben. Ha elfogadták a módosítást, akkor előbb megválasztják az alpolgármestereket – minden bizonnyal Szécsényi Rózsát és Nagy Sándort – majd megszavazzák tanácsnoknak Fodor Antalt, Joób Mártont és Mihálik Edvint.

A Jogi Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság javasolt összetétele:

 • Elnök: Binszki József.
 • Alelnök: Kovács Tamás.
 • Tagok: Hekáné Szondi Ildikó, Tóth Károly, Tápai Péter, Németh László.
 • Külsős tagok: Kónya Zsolt, Kriveczky György, Cserényi Szilvia.

A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság lehetséges felállása:

 • Elnök: Tápai Péter.
 • Alelnök: Mészáros Tamás.
 • Tagok: Halkó Pál, Avramov András, Urbán Tamás, Molnár Zoltán.
 • Külsős tagok: Varga Antal, Kis-Faragó Balázs, Engi Péter.

A Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elvileg így kezdheti meg a munkát:

 • Elnök: Kozma József.
 • Alelnök: Tóth Károly.
 • Tagok: Koromné Fenyvesi Rózsa, Avramov András, Haág Zalán, Korponyai Ernő.
 • Külsős tagok: Kenyeres Lajos, Deákné Ződi Ágnes, Dombi Sándor Gábor.

A Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság lehetséges összetétele:

 • Elnök: Ménesi Imre.
 • Alelnök: Simon-Fiala Donát.
 • Tagok: Koromné Fenyvesi Rózsa, Hekáné Szondi Ildikó, Chovanecz Kata, Szabó Bálint.
 • Külsős tagok: Molnár Edina, Berta Róbert, Kardos Irén.

A Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elméletileg így kezdhet dolgozni:

 • Elnök: Szénási Róbert.
 • Alelnök: Bartók Csaba.
 • Tagok: Molnár Zoltán, Urbán Tamás, Mihálffy Béla, Mészáros Tamás.
 • Külsős tagok: Komjáti Zoltán, Hegedűs Barnabás, Bodor Sándor.

gszl