Botka László: Kezdődik a politikai szezon Szegeden

Nagyköveti látogatások, és a vezető országos politikusok egymás utáni érkezése jelzi, Szeged megkerülhetetlen Magyarországon. A nagyüzem előtti interjújában Botka László újra hangsúlyozta, az ajtaja mindenki előtt nyitva áll, aki támogatni, segíteni, fejleszteni akarja a várost. Szeged polgármestere ennek kapcsán várja az országos fideszes politikusokat is, akik nem (nagyon) jönnek, a helyieknek pedig a politikai tevékenysége a botránykeltésben merül ki.
Botka
László: Kezdődik a politikai szezon Szegeden

– Az elmúlt években jellemző volt, hogy nagykövetek, külföldi politikusok és a hazai közélet meghatározó személyiségei is rendszeresen látogatást tettek Szegeden, a városházán is. Kiket vár most?

 

– David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete kedden látogat hozzánk. Szinte nincs olyan hónap, hogy ne látogatna hozzánk egy nagykövet. Ez azt is jelenti, hogy ezek az országok figyelemmel kísérik Szeged fejlődését. Az amerikai nagykövet is egész napos látogatást tesz Szegeden. Itt találkozom vele a városházán. Ilyenkor általában a város fejlesztési elképzelései érdeklik a diplomáciai képviseletek vezetőit, de szót szoktunk ejteni a kétoldalú kapcsolatokról is. Több amerikai érdekeltségű cég is dolgozik városban, ráadásul 1990 óta amerikai testvérvárosa is van Szegednek, az ohiói Toledo; az ott élő magyarokkal évente több közös programot is szoktunk szervezni.

 

– Pressman elég rendesen bekezdett: egyből beleállt a hazai közéletbe. Ez mennyire volt váratlan, szokatlan?

 

– Az amerikaielnök-választás előtt Orbán Viktor a nemzetközi politikában teljesen szokatlan módon kijelentette, hogy Trumpnak szurkol, majd pedig diplomáciai szinten szintén szokatlan, erős dehonesztáló jelzőkkel illették a megválasztott elnököt, Joe Bident, és teszik ezt azóta is. Az mennyire szokatlan? Minek számít?

 

– Még egy dolog ennek kapcsán: mi a véleménye a miniszterelnök humoráról? Pressmant beszédében présembernek hívta Orbán Viktor.

 

– Nevekkel viccelődni az óvodában szoktunk, nem a nemzetközi politikában.

 

– Vissza a várható vendégekhez: a hazai politikai életből kik érkeznek?

 

– Tavaly is megfordult itt mindenki, az összes ellenzéki pártnak a vezetője. Ez folytatódik az idén is. Az biztos, hogy elsőként a Demokratikus Koalíció érkezik. A DK frakciója országjárásba kezdett, jártak már például Pécsen és Miskolcon is. Szerdán és csütörtökön kétnapos frakcióülést tartanak Szegeden, ennek keretében találkozik velük a város vezetése.

 

Arra kértek engem és az alpolgármestereket, hogy mutassuk be Szeged helyzetét, a kormányzati elvonások hatását. Arról is beszélgetni fogunk, hogyan tudja egy nagyváros átvészelni az önkormányzatiság fideszes leépítését.

 

– Az ellenzéki politikusokon kívül kormányzati politikusok érkezése várható-e?

 

– Többször elmondtam, főleg fejlesztési ügyekben folyamatos az egyeztetés. Ez elsősorban nem minisztereket, államtitkárokat jelent kormányzati szinten, hanem az ügyeket menedzselő kormányzati tisztségviselőket. Közismert, hogy a miniszterelnök tizenhárom éves kormányzása alatt egyszer látogatott a városházára 2017 januárjában, akkor tudtunk egyeztetni. Miniszterek közül több volt nálunk, ebben a ciklusban eddig a kinevezése után néhány héttel Lázár János az államtitkáraival együtt látogatott meg. Akkor arról beszélt, hogy az építésügyi területen vissza akarja adni az elvett önkormányzati jogokat, és meg akarja erősíteni a települések jogköreit.

 

 

– De ezt aztán átgondolta...

 

– Így van, ehhez képest, nagyon meglepődtem, hogy nyilvánosságra került egy olyan, általa jegyzett törvénytervezet, ami lényegében az összes eddigi önkormányzati beruházást államosítani akarja. Ez nemcsak az önkormányzatiság leépítése miatt óriási probléma, hanem egészen biztos, hogy működésképtelenné fog válni a rendszer. Ebben egyébként szakmai egyeztetések is zajlanak a Megyei Jogú Városok Szövetségében. Személyes részvételemmel három miniszterrel volt eddig konzultáció, Varga Mihállyal, Navracsics Tiborral és Lázár Jánossal, de államtitkári és helyettes államtitkári szinten szintén voltak látogatások.

 

Minden egyeztetésre, amire meghívást kapunk, elmegyünk, mert azt gondolom, hogy ez a kötelességünk és a felelősségünk is. Minden választott tisztségviselőnek ez a feladata. Hangsúlyozom, mindenkivel szívesen leülök egyeztetni Szeged fejlődéséről.

 

– A választások óta úgy tűnik, országos szinten az ellenzéki egység múlt idő. Szegeden viszont szó sincs erről. Min múlik helyben ez az egység?

 

– Ennek alapvetően az az oka, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy a mi sikerünk az összefogásban rejlik: ötször nyertük el így a szegediek bizalmát, mindig koalícióban vezettem Szegedet. Soha az elmúlt húsz évben nem volt komolyabb koalíciós feszültség.

 

Nagyon örülök annak, hogy az országos választások óta érződő egymásnak feszülése, versengése az ellenzéki pártoknak semmilyen módon nem jelent meg Szegeden. A szegediek döntő többsége azt látja, hogy mi a városért dolgozunk, és nem pártpolitikát folytatunk. Nagyon örülök, hogy egyébként ezt a mostani ciklus összes, engem támogató önkormányzati képviselője továbbra is így látja.

 

– Ehhez képest a helyi ellenzék, a Fidesz még mindig olyan, amilyen. A különböző, Szegedet hátrányosan érintő bejelentések után hányszor ajánlották fel a segítségüket, lobbierejüket?

 

– Ilyenre nem emlékszem, arra emlékszem, hogy a korábbi időszakban kértem B. Nagy László országgyűlési képviselőt, hogy találkozzunk. Soha nem jött be, viszont lenyilatkozta többször a fideszes médiában, hogy én nem voltam hajlandó vele szóba állni. Mihálffy Bélának is mondtam többször, amikor találkoztunk a választások után, hogy nagy örömmel venném, ha konzultálnánk, ő se jelezte eddig, hogy jönni akar.

 

Az én ajtóm mindenki előtt nyitva van, aki Szeged városát támogatni, segíteni akarja.

 

– Akkor Mihálffy Béla a városházán csináltatott magáról négy-öt fotót 2022-ben, és azóta nem nagyon járt itt?

 

– Egy-két közgyűlésen megjelent, de másképp nem. Ahogy mondtam, többször jeleztem neki, hogy szívesen leülök vele bármikor, ezzel a lehetőséggel eddig nem élt, remélem, hogy ezen változtatni fog.

 

– Eközben a helyi Fidesz is ciklusról ciklusra mást sem csinál csak a várost támadja.

 

– Ebben a ciklusban a lakásprogramunkat kritizálják, ami azért érthetetlen, mert az országban egyedülálló, példamutató szociális bérlakásprogramot folytatunk, semmilyen állami támogatást ehhez nem kapunk. Szeged saját forrásból költött erre többmilliárd forintot. Karácsony előtt adtam át a nyolcszázadik szociális önkormányzati bérlakást.

 

Az a célunk, hogy minél több olyan szegedin tudjunk segíteni, aki önerőből nem tud lakáshoz jutni.

 

Ehhez a nyolcszáz önkormányzati bérlakáshoz pályázat útján juthattak a rászorulók egy pontrendszer alapján, így valóban azoknak tudtunk segíteni, akik segítség nélkül nem tudnák megoldani a lakásproblémájukat, pláne a jelenlegi albérleti díjak mellett. A szociális bérlakásaink bérlői a piaci albérleti díjak harmadát, negyedét fizetik ezekért a lakásokért. Ezek után abszolút nem értem, hogy a Fidesz-frakció és Chovanecz Kata miért gondolja azt, hogy jó ötlet ezt a lakásprogramot kritizálni. Feltehetően az a nem túl végiggondolt és nem túl bonyolult politikai hozzáállás lehet az oka, hogy azt érzik, hogy ez népszerű program, ezért akarják lerombolni. A szintén Fidesz által irányított kormányhivatalnál bejelentést tettek, hogy jogszabályellenes a lakásrendeletünk. Mi megvédtük ezt a rendeletet. Hivatkoztunk arra, hogy más településeken, nagyvárosokban, például a fideszes Debrecenben is ugyanolyan vagy hasonló szabályok vannak, mint Szegeden, bár ott nem folytatnak szociális bérlakásprogramot. Ennek ellenére azt láttuk, hogy a kormányhivatal feltehetően politikai megfontolásból mindig a Fidesz-kritikáknak ad helyt. A legelképesztőbb az, ami a múltkor történt, a lakásrendeletünk azon pontját minősítették jogszabályellenesnek, ami a piaci lakbér harmadához képest is plusz lakásfenntartási támogatást biztosít a leginkább rászorulóknak. És Chovanecz Kata és a többi fideszes képviselő több sajtótájékoztatón és közgyűlési hozzászólásban sikerként ünnepelték ezt.

 

Szerencsére megtaláltuk a jogi lehetőséget: a legrászorultabbak lakásfenntartási támogatása innentől kezdve nem a lakásrendeletben, hanem a szociális rendeletünkben van szabályozva.

 

– Miért éri meg ennyire beleszállni az IKV-ba? Azt – idézőjelbe téve – lehet érteni, hogy a városvezetést próbálja támadni a helyi Fidesz, de közben nagyon sok olyan embernek is ártottak ezzel, akik valóban rászorultak a támogatásra.

 

– Mert ez a sima, nettó botránykeltés. Ezt csinálták Szegeden a korábbi ciklusokban is. Én ebből azt nem értem, hogy nem vonták le azt a következtetést, hogy ezt az öncélú, a városnak kárt okozó botránypolitizálást a szegediek nem értékelik. A Fidesz semmit nem nyert Szegeden az elmúlt húsz évben, miközben az országban tarolt a választásokon.

 

– Mi lesz idén a bérlakásprogrammal? Hogyan folytatódik?

 

– Mindenki által ismert az, hogy milyenek a kormányzati elvonások, hogy Európa legmagasabb inflációja a magyar infláció és a rezsiválság miatt milyen helyzetben vannak az önkormányzatok. A kormány egyetlen tollvonással kivette a rezsivédetti körből az önkormányzatokat, és emellett brutálisan megnövelte a kormányzati elvonásokat, tőlünk dupla annyi pénzt szed el, mint a tavalyi évben. Ennek ellenére a költségvetésben képeztünk arra alapot, hogy tudjunk újabb önkormányzati bérlakásokat felújítani, és bérbe adni. Tehát nem állunk le ezzel a programmal. Jóval többet igényelnek, mint amennyire most jelen pillanatban forrás van, de szeretnék mindenkit biztosítani, hogy ezt a programot jelentős értéknek tartom, folytatni fogjuk.

 

Magyarországon egyre súlyosabb lakhatási válság van. Most már a középréteg számára is egyre nehezebb a lakhatás megoldása a megnövekedett lakásárak és albérleti díjak miatt, így ehhez a programhoz a végsőkig ragaszkodni fogunk.