Botka László: Áthárítja a felelősséget a kormány az oltás kapcsán, miközben újabb száznyolcvan fokos fordulatot tesz

Szeged polgármestere a Kormányinfón bejelentett tervezett szigorítások után adott villáminterjút.

2021. október 28. 16:31

Botka László: Áthárítja a felelősséget a kormány az oltás kapcsán, miközben újabb száznyolcvan fokos fordulatot tesz

– Gulyás Gergely miniszter ma a Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány jogszabályt hoz arra vonatkozóan, hogy a munkaadók kötelezővé tehetik a munkavállalóiknak a koronavírus elleni védőoltást. Ez vonatkozik a magáncégekre éppúgy mint az önkormányzati intézményekre. Szegeden a polgármesteri hivatalban, az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságokban és az önkormányzat intézményeiben közel hatezer munkavállaló dolgozik, Szegeden az önkormányzat az egyik legnagyobb munkáltató. Milyen intézkedéseket, lépéseket terveznek a mai bejelentés után?

– Megvárjuk, hogy megjelenjen a jogszabály, hiszen néhány mondatos miniszteri bejelentés alapján nem lehet intézkedéseket hozni. Nem ez az első száznyolcvan fokos fordulat a kormány koronavírussal kapcsolatos politikájában. Emlékeztetnék rá, hogy tavaly tavasszal Orbán Viktor miniszterelnök az egyik napon bejelentette, hogy az iskolák bezárása nincsen napirenden, másnap pedig bejelentette, hogy az ország összes általános és középiskoláját bezárják.

Eddig az volt a kommunikáció, hogy semmiféle kötelező oltást nem támogat a kormány, most pedig azt a döntést hozták, hogy minden munkaadó kötelezheti a munkavállalóit az oltásnak a felvételére. Ez a felelősség klasszikus áthárítása, ráadásul úgy, hogy a járvány kitörése óta a kormány sem a nyilvánossággal, sem az önkormányzatokkal nem osztja meg az alapvető információkat.

Nem tudom, hogy a mai napon a szegediek hány százaléka van beoltva, nem tudom, hány fertőzött van a városban és nem tudom, mennyi beteg van. Egyetlenegy települési szintű adat jelent meg, amióta a járvány kitört, azt sem önszántából osztotta meg a kormány a közvéleménnyel, hanem bírósági ítélet kötelezte rá, mert beperelték a kormányt a nyilvánosságra hozatal érdekében. Ez az átoltottságra vonatkozott, nyáron jelent meg, május végi adatokat tartalmazott. Az alapján május végén Szegeden a lakosság hetvenöt százaléka már be volt oltva, ez az országban az egyik legmagasabb arány volt és jóval magasabb, mint a mai napig hatvan százalék körüli országos átoltottság. Miután ez május végi adat, egészen biztos vagyok benne, hogy azóta is sok szegedi felvette az oltást, tehát azt vélelmezem, hogy feltehetőleg nyolcvan százalék fölött van Szegeden az átoltottság.

A mai napon a miniszteri bejelentés után arra utasítottam Martonosi Éva jegyzőt, valamennyi önkormányzati cég és intézmény vezetőjét, hogy azonnali hatállyal kezdjék meg felmérni azt, hogy a munkavállalói között hány százalékos az átoltottság, és kik azok, akik nem kaptak oltást.

– Ismer más, európai példát, ahol ilyen megoldást választott a kormány?

– Nem ismerek. A legtöbb európai országban ágazatonként rendeltek el kötelező oltást: van ahol a közoktatásban dolgozóknak írták elő, van, ahol a kereskedelemben, vendéglátásban dolgozóknak, van, ahol a közösségi közlekedésben dolgozóknak. Magyarországon egyedül az egészségügyi dolgozóknak írt elő eddig kötelező oltást a kormányzat. Azt, hogy ilyen mértékben hárítják át a felelősséget a munkaadókra, erre semmilyen nemzetközi példát nem ismerek.

Garai Szakács László