Botka László a Témában: Szegedé a legeurópaibb és legfejlettebb szociális ellátórendszer, ez alapvető érték

Szeged polgármestere a pénteki közgyűlés előtt volt a Szeged Televízió Téma című műsorának a vendége. Balogh Judit műsorvezetővel Szeged 2023-as költségvetésének legfontosabb pontjait vették végig.
Garai Szakács László

2023. február 15. 20:31


        
        Botka
László a Témában: Szegedé a legeurópaibb és legfejlettebb
szociális ellátórendszer, ez alapvető érték

– Ez a huszonegyedik költségvetés, amit polgármesterként az én felelősségem elkészíteni. Minden évben nagyon sok kihívás volt, de tagadhatatlan, az idei költségvetés megtervezése jóval nehezebb volt, mint korábban bármikor. Egyszerre kellett megküzdenünk Európa, sőt, a világ legnagyobb inflációjával, és meg kell küzdenünk a rezsiválsággal is, ami egy hatalmas tétel Szeged költségvetésében. Nagyon kemény, megfeszített másfél hónapon vagyunk túl, de azt gondolom, egy nagyon felelősségteljes költségvetést terjeszthettem be a közgyűlésnek. Az a célunk, hogy a szegediek a lehető legkevesebbet érezzék meg abból a válságból, amiben vagyunk – mondta Szeged polgármestere a Témában.

 

Botka László hangsúlyozta, egy pillanatig nem gondolkodtak azon, hogy lekapcsolják a városban a közvilágítást, ahogy az sem volt kérdés, hogy a közösségi közlekedés folyamatos lesz, nem lesznek például Debrecenhez hasonló járatritkítások, ahol eljutottak egészen odáig, hogy megszüntetik a trolibusz-közlekedést. – Egyértelmű volt, hogy az önkormányzat által fenntartott gyermekintézmények működése is folyamatos, a szociális ellátórendszerünket is fenn kell tartsuk. Az volt a cél, hogy az intézményeink és a közszolgáltatások működni tudjanak – sorolta a polgármester. Botka László azt is megemlítette, hogy a különböző önkormányzati cégeknél, intézményeknél 5300-an dolgoznak Szegeden: közülük senki nem veszítette, veszíti el az állását.

 

– A folyamatban lévő európai uniós forrásokból megvalósuló beruházásainkat szeretnénk megcsinálni. Az is cél – és ez meglehetősen ritka Magyarországon és erre rettentően büszke is vagyok –, hogy a mindenféle szakmai felmérés szerint magas színvonalú szociális ellátórendszerünket meg tudjuk őrizni, sőt növelni tudjuk, mert megélhetési válság is van Magyarországon. Jelentősen növekszik a támogatásra szorulók aránya. A költségvetés azt is biztostani fogja, hogy lehetőség szerint mindenkinek segíteni tudjunk, aki rászorul a közösség segítségére. Tavaly ez hat-hétezer szegedit jelentett, idén feltehetően több igénylés várható.

 

Botka László ezután hasonló részletességgel kezdett beszélni Szeged idei költségvetéséről, mint a nagy adózók előtt a városháza Dísztermében. Elhangzott:

 

 

nettó 70 milliárd 500 millió forint Szeged költségvetése, ennyi a bevétel és a kiadás is. – Szegeden az elmúlt húsz évében soha nem volt működési hiánya és működési hitele sem a városnak. Nagyon felelősségteljesen gazdálkodtunk – jelentette ki Botka László.

 

Idén a költségvetés hetvenkét százalékát fordítja működési kiadásokra a város, huszonnyolc százalék jut fejlesztési kiadásokra. – Nagyon sok olyan beruházást el kellett halasztanunk a válság és a kormányzati elvonások miatt. Egyikről sem mondtunk le, bízunk abban, hogy nyugodtabb, békésebb időszakban meg tudjuk majd valósítani. Az is igaz, hogy a Fidesz-kormány és Brüsszel között évek óta zajló vita miatt nincsenek uniós pályázatok Magyarországon – tette hozzá a polgármester.

 

Botka László azt is elmondta, 1 milliárd 500 millió forintra emeli Szeged a szociális támogatási keretet. – Azt szeretnénk, ha senki nem esne ki a támogatási keretből – jegyezte meg Botka László, aki a Témában is elmondta, az Orbán-kormány szolidaritási adóként hárommilliárd forintot vesz el Szegedtől a város saját bevételeiből.

 

Szeged polgármestere azt is aláhúzta a kormány valójában húsz százalékát adja a város működési bevételeinek. – A kormányzati elvonások miatt az elmúlt években ez drasztikusan, folyamatosan csökkent – közölte Botka László, aki újfent megerősítette, amíg ő Szeged polgármestere, addig a szegediek semmilyen adót nem fizetnek az önkormányzatnak. „Szeged nem adóztatja meg a saját polgárait!”

 

 

A közösségi közlekedés kapcsán Botka László hangsúlyozta, a kormány teljesen kivonult ennek a területnek a finanszírozásából, ugyanis az állami árkiegészítés, amit a Fidesz-kormány ad, az nem jelent mást, mint a nyugdíjas és diákbérletek árának a kompenzációját. Szeged idén 7 milliárd 300 millió forintot fordít a közösségi közlekedés fenntartására. Ezt az árkiegészítést utoljára 2009-ben emelték meg, még a Fidesz-kormányok előtt.

 

A szociális ellátások kapcsán Szeged polgármestere újra elmondta, 1 milliárd 500 millió forintra emeli a város a pénzbeli szociális ellátásokra fordítható keretösszeget. – Az állam egy forintot nem ad ezekre a támogatásokra, oldjuk meg mi. De ez minden településre igaz – jegyezte meg Botka László. Szeged alapvető értéke a szociális ellátó rendszer, amit meg kell őrizni, sőt fejleszteni is kell, a költségvetésben van erre is lehetőség.

 

Szegedi rezsiszámláira rátérve Botka László újfent megerősítette, a város 13 milliárd forintot fizet majd a gáz- és villanyszámláira. A kormány által adott 1 milliárd 300 millió forint így az áfára sem elég valójában az összes költség tíz százalékát jelenti. Beszélt arról is, a büdzsében van még egy ekkora kormányzati támogatás a második félévre, de erre eddig csak szóbeli ígéret van. Ha azt nem kapja meg Szeged, akkor az év közepén újra kell gondolni a költségvetését Szegednek. Hogy mégis hogyan van pénz mindenre? A lenti galéria első diái adják meg a magyarázatot. A beruházások lettek százalékos arányban drasztikusan visszavéve a költségvetésben, így jut elég forrás azokra a feladatokra, amikre pénzt kell szánni.

 

– Fájdalmas, de szükséges lépés volt ezt megtenni. És van még egy ok: a szegedi gazdaság igenis jól teljesít, mindenféle ellenkező híresztelés ellenére is. Minden gazdasági mutatót tekintve Szegeden sokkal jobbak vagyunk az országos átlagnál. Ebben húsz évnyi munka is van, amihez szeretném megköszönni a szegediek támogatását – hangsúlyozta Botka László.

 

A Témában elhangzott az is, a kormány tíz éve államosította a közoktatást, akkor vette el Szegedtől is az iskolákat az Orbán-kormány. Szegednek megmaradtak az óvodák és a bölcsődék. Az óvodaigazgatóságnak negyvenöt tagintézménye, a bölcsődeigazgatóságnak tizenöt tagintézménye van. Emellett vannak a magán és egyházi intézmények. – Sokszor elmondtam, az egyik legfontosabb támogatás egy önkormányzattól az, ha a szülők biztonságban tudhatják a gyerekeiket. Szegeden adva van a magas szakmai színvonal, és mindent megteszünk a XXI. századi, európai körülményekért. Ezért folytatunk évek óta egy átfogó óvoda- és bölcsődefelújítás programot is. Eddig tizenkét óvodát újítottunk fel teljesen, kettőnek zajlik a beruházása. Hat bölcsődét újítottunk fel, és elkezdtük a Bagoly utcai bölcsőde építését is – sorolta Botka László. Ezen a területen is folyamatosan csökken a kormányzati támogatás. Ebben benne van az is, hogy folyamatosan csökken a gyerekszám, sőt az elmúlt két évben történelmi mélyponton volt a születések száma.

 

 

A polgármester beszélt a szeptemberi óvodabezárásokról is, hangsúlyozta, a Tápén bezárandó óvodából bölcsőde lesz, és minden esetben figyelnek arra, és sikerül is megvalósítani, hogy a gyerekek együttmaradjanak, és az óvónőikkel együtt kerüljenek át másik, a közelben lévő intézménybe.

 

 

A közétkeztetésben az önkormányzat több, mint 618 millió forinttal többet fordít idén a közétkeztetésre, miközben a kormányzat majdnem 100 millió forintot vontak el. A szülők befizetése a költségek alig egyharmadát fedezi.

 

A beruházások kapcsán a polgármester arról beszélt, döntő részük a kifutó uniós beruházások közé tartozik. Az utak karbantartására idén 1 milliárd 100 millió forintot költ, a városrészi központok felújítására 500 milliót szán Szeged, a Tisza Szeged főutcája program első üteme 200 millió forintból valósulhat meg. A Huszár Mátyás rakpartot szebbé, zöldebbé tenné Szeged, „nem akarjuk lezárni az autós közlekedés elől”, mondta Botka László. A 200 millió forint az Árvízi Emlékmű környékének felújítására lesz elég. Kezdődik a Lechner tér felújítása, és a Bartók tér rehabilitációja is elindul. Idén nem lesz kész, de elindul a beruházás. Az Aradi vértanúk tere is megújulhat 2023-ban. A lakótelepi parkolókat is igyekeznek fejleszteni, ezt is saját erőből. A programban szerepel a Petőfitelepi Fő tér megújítása is.