Botka László a Témában: Szeged mindenben példát mutat

Covid-ügyben egy nagyon széles körű összefogás volt a városban, ezért Botka László köszönetet mondott a Szeged Televízióban a városlakóknak. Év végi televíziós interjújában a polgármester a 2022-es évre, a választásokra is előrenézett.
Garai Szakács László

2021. december 16. 13:02


    
    
    Botka László a Témában: Szeged mindenben példát mutat

– Mindenféle tapasztalat és felmérés azt mutatja, hogy a legnagyobb problémának az emberek a megélhetési nehézségeket tartják: elképesztően emelkednek az árak, drágulnak az alap élelmiszerek. Európában legmagasabb nálunk az infláció. Amikor kitört a járvány, akkor két dolgot mondtam a szegedieknek, azt, hogy két dologra törekszünk, hogy egyetlen önkormányzati munkatársat ne kelljen elbocsátani és hogy a szociális védőhálónkat meg tudjuk őrizni és azt az országban is egyedülőálló támogatási rendszert, amit sikerült kiépíteni, működtetni tudjunk. Szerencsére azt tudom mondani a járvány második évének is a végén, hogy hatalmas nagy munkával, együttműködéssel sikerült idén is elérni ezeket a célokat. Nem csökkentek a szociális támogatásaink, az újonnan bevezetett támogatásokat is biztosítottuk, a tízezer forintos támogatás is megmaradt, az egymilliárd forintos szociális támogatási keretünkből is tudtuk tovább támogatni lakásfenntartással, gyógyszertámogatással a rászorulókat – mondta a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Botka László.

 

Balogh Judit, a televízió hírigazgatójának azt is megjegyezte a polgármester, hogy az általános iskolásoknak adott tízezer forintos támogatást idén még többen igényelték, mint eddig, a családok kilencven százaléka kért és kapott ilyen támogatást a gyerekek után.

 

A koronavírus-járvány kapcsán arról beszélt Botka László, idén már annyival mindenképpen jobb a helyzet, hogy a szabadtéri rendezvények egy részét, például a karácsonyi vásárt a Dóm téren meg lehetett tartani. – A szegediek felelősségteljes magatartásának is köszönhető a karácsonyi vásár megtartása. Ismert, a kormány visszatart adatokat, egyetlen járási szintű adatot adtak ki eddig, mert bírósági ítélet kötelezte őket erre, városi szintű adatokat nem ismerünk. Azt tudhatjuk, hogy Szeged már a nyáron az átoltottság tekintetében az elsők között volt az országban. Biztos vagyok abban, hogy bőven nyolcvan százalék fölött van már a városban az átoltottság, ami nemcsak jóval meghaladja a magyarországi átlagot, de még ez európai átlagot is meghaladja. Nekünk konkrét adataink arról a több mint ötezer önkormányzati dolgozóról vannak, akik nálunk állnak alkalmazásban. Két felmérést is készítettünk már, a legfrissebb szerint több mint nyolcvanöt százalékuk kétszer is be van oltva, ez kimagasló arány. Szeretnék mindenkit arra biztatni, aki eddig még nem tette meg, hogy vegye fel az oltást, aki már két oltást felvett, az vegye fel a harmadikat is. És arra is biztatom a szülőket, adassák be kisgyerekeiknek is az oltást. Azt gondolom, Szeged ebben is példát mutatott. Ha tartani tudjuk ezt a fegyelmezettséget, és megértjük azt, nemcsak magunkért, hanem másokért is felelősek vagyunk, akkor biztos vagyok abban, hogy a járvány szempontjából egy sokkal könnyebb, boldogabb, szabadabb év várhat ránk.

 

A polgármester ezen túl beszélt

 • a szegedi bérlakáshelyzetről,
 • a harmadik Tisza-hídról, amiről akkor hiszi el, sok szegedihez hasonlóan, hogy megépült, ha majd átmegy rajta,
 • a jövő évi országgyűlési választásról is.

 

„Még keresi az üzeneteit az ellenzék” – jegyezte meg a jövő évi választási kampánnyal kapcsolatosan Botka László: „Abban bízom, jövő év elején már az ellenzék egyértelműen tudni fogja, milyen alternatívát akar kínálni a választóknak. Látok biztató jeleket.”

 

Nézzék meg (újra) a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind