Botka László: A szabadság egyik legfontosabb alappillére a kultúra szabadsága

A kultúra szegedi kiválóságait tüntették ki az Agórában. A polgármester Szeged Kultúrájáért díjakat és Kölcsey-érmeket adott át azoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a város kulturális életének gazdagításához.

2019. január 22. 20:24

A hagyományokhoz híven az idén is kiosztották a Szeged Kultúrájáért díjakat.

A díszoklevelet és a város címerével ellátott aranygyűrűt olyan, Szeged kulturális életében meghatározó személyek kapták, akik tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi hírnevet szereztek a városnak.

Az ünnepségen a város kultúrájáért sokat dolgozó művészek, előadók, kultúraszervezők és mecénások Kölcsey-érmet vehettek át.

Botka László polgármester köszöntőjében a többi között arról beszélt, hogy Szegednek különösen fontos a magyar kultúra napja.

– Nagy öröm azt látni, hogy Szegeden évről-évre egyre több kulturális rendezvény kapcsolódik ehhez a naphoz, mert mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy városunk erejét és nagyságát az adja, hogy sokszínű, szabad, európai kulturális központ. Mi hiszünk a kultúra szabadságában. Mi nem osztjuk a kultúrát jó és rossz kultúrára, nemzetire és nemzetietlenre, bal és jobb oldalira. Mi tudjuk, hogy a kultúra valódi halála a cenzúra, vagyis, ha a politika beleszól.

A polgármester beszélt arról is, hogy most áll össze Szeged költségvetése. A város önkormányzatának 2019-es büdzséje 6 és fél milliárd forintot fog biztosítani kultúrára. Lényegesen többet, mint tavaly.

Ezzel az összeggel a kulturális és közművelődési intézmények költségvetésén túl 26 szabad kulturális műhelyt is támogatnak és évente ötven alkotónak nyújtanak önkormányzati támogatást.

– Azt is feladatunknak tartjuk, hogy a szegedi kultúra értékeinek megőrzése mellett 21. századi feltételeket tudjunk teremteni. Ezért az elmúlt egy évtizedben teljesen felújítottuk a kisszínházat, építettünk egy teljesen új intézményt, az Agórát, művelődési házak sorát újítottuk fel és újakat is építettünk, teljes egészében megújulhatott az Ifjúsági Ház és létre hoztuk a Korzó Zeneházat, az újszegedi liget rekonstrukciójának keretében pedig egy teljesen új szabadtéri színpad jött létre.  

– Hamarosan két meghatározó és kiemelkedő kulturális intézményünk – a Móra Ferenc Múzeum és a Belvárosi Mozi – fog teljesen megújulni közel egy-egy milliárd forintból.

Az idei év különleges, mert 2019-ben emlékezünk Szeged szabadságának, a szabadkirályi város cím elnyerésének a 300. évfordulójára. 1719-ben kapták vissza a szegedi polgárok azt a jogot, hogy önállóan és szabadon dönthessenek saját sorsukról.

– Ezért is fontos kinyilvánítani, hogy háromszáz év elteltével is tudjuk, hogy a szabadság egyik legfontosabb alappillére a kultúra szabadsága – fejezte be köszöntőjét Botka László, majd kitüntetéseket adott át.

A polgármester teljes beszédét megnézheti a Szeged Televízió alábbi videójában.

Maderspach Katalin , Jarabekné Treplán Mariann és Koczka Ferenc vehette át idén a Szeged Kultúrájáért díjat.

Hárman Szeged Kultúrájáért díjat, tízen pedig Kölcsey-érmet vehettek át.

Szeged Kultúrájáért díj

 • Maderspach Katalin biológus-kutató,
 • Jarabekné Treplán Mariann közművelődési szakember,
 • Koczka Ferenc karmester.

Kölcsey-érem

 • Kecskés György kürtművész,
 • Tóth György szerkesztő,
 • Gömöri Kisztián színművész,
 • Tamás Ildikó néptáncpedagógus,
 • Pappné Zánthó Rita nyugalmazott köztisztviselő,
 • Móczárné Gila Gabriella közművelődési szakember,
 • Németh Anikó, az SZTE Füvészkert igazgatója,
 • Kosztolányi József tanár,
 • Elisabeth Heumann vállalkozó, Gyékényből Szőtt Egyesület.

Borítóképünkre kattintva megnézheti az eseményen készült képeinkből összeállított galériát is.

Van még egy videónk! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának rövid riportját is!