Botka László a Pick Aréna átadóján: Valódi örömünnep ez a mai nap

Magyarország harmadik, a vidék legnagyobb sportcsarnokát adták át csütörtökön délután Szegeden. Az új arénát este Bajnokok Ligája-mérkőzéssel avatja a Pick Szeged kézilabdacsapata a német Kiel ellen. Lélegzetelállító épület született.
Bod Péter

2021. december 09. 17:35

Botka László a Pick Aréna átadóján: Valódi örömünnep ez a mai nap

Valódi örömünnep, ha Szegeden szép, új és nagy beruházást adnak át – kezdte beszédét a Pick Aréna átadóján Botka László polgármester. A város kézilabdacsapata évtizedek óta ott van a sportág élvonalában, és szerte Európába elviszi Szeged nevét – tette hozzá, majd a város nevében szimbolikusan átvette a sportlétesítményt a polgármester.

 

A Pick Aréna 8143 néző befogadására alkalmas, az épület 29 ezer négyzetméter hasznos alapterületű, legmagasabb pontján 29 méter magas. A csarnok nettó mintegy 30 milliárd forintba, azaz bruttó 40 milliárd forintba került az adófizetőknek, a kivitelező a West Hungária Bau Kft. volt.

 

A kormányzati szónokok kiemelték, példás volt az együttműködés a beruházás során Szeged, az állam és a sportegyesület között, ezért külön köszönetet mondtak. Botka László ennek kapcsán jelezte: az önkormányzat ingyen adott két nagy értékű telket 1 milliárd forint értékben az új aréna megépítéséhez. 

 

Elsőként Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke mondott beszédet. Emlékeztetett, amikor 2017-ben felvetődött annak lehetősége, hogy története során Magyarország elsőként rendezzen férfi kézilabda Európa-bajnokságot, még nem volt szó új szegedi csarnok építéséről. Ez akkor került napirendre, amikor 2018-ban Szlovákiával közösen hazánk elnyerte a rendezés jogát. Szeged így egyike lett az öt helyszínnek, ahol huszonnégy csapatnak kell eldöntenie: ki a legjobb a kontinensen. A szegedi beruházás 2019-ben kezdődött, a gigantikus munka két és fél évig tartott.

 

Ez az aréna nem az Európa-bajnokságnak, hanem a szegedi csapatnak és Szegednek készült – jelezte Kocsis Máté, de hozzátette Franciaország, Horvátország, Szerbia és Ukrajna lesz az a négy csapat, amely január 13-tól a Pick Arénában játssza az Európa-bajnokság csoportkörét. Hozzátette: a nyitómérkőzés akár döntőnek is beillik, mert az a francia–horvát meccs lesz. Szeged mellett Budapest, Debrecen, Pozsony és Kassa lesznek az Eb helyszínei.

 

 

Hatvan évvel ezelőtt senki nem gondolta, hogy milyen jelentős lesz az akkor megalakult szegedi kézilabda klub – vette át a szót Csányi Sándor, a Pick Szeged csapatának tulajdonosa. A csapat eredményeihez mérve nem voltak méltók a körülmények – tette hozzá, kiegészítve azzal, hogy ugyanakkor félelmetes légköre volt az újszegedi csarnoknak.

 

A szegedi kézilabda eddig 53 válogatott játékost adott a sportágnak, jelenleg négyen tagjai a nemzeti csapatnak. A Pick Szeged nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére, évek óta akadémiát működtet ennek érdekében – hangzott el a tulajdonos beszédében. Az esti mérkőzésre utalva Dani Alvest, a Barcelona egykori kiválóságát idézte: ha félsz a vereségtől, menekülj a győzelembe. (Az idézet pontosan így szól: „Aki fél a vereségtől, az győzelembe menekül”.)

 

A vidék legnagyobb sportcsarnoka készült el Szegeden – mondta el ünnepi beszédében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki örömét fejezte ki, hogy a néhány hónapja Szegeden átadott Tiszavirág Sportuszoda után ismét egy jelentős sportberuházással gazdagodott a város. 

Az ünnepélyes szalagátvágás után a csarnok első gólját a Buday Dániel, Vadkerti Attila, Szilágyi Benjámin és Mezei Mihály Botond alkotta négyes dobta. Szó szerint generációkon átívelő támadás és gól volt ez.

 

Az arénában egy különálló, kisebb kézilabdapálya is található, ennek nézőterén 1500-an férnek el. Az épületben kollégiumi szobák is helyet kaptak, ezek az utánpótlásnevelés céljait is szolgálják.

 

 

A Pick Szeged–THW Kiel férfi Bajnokok Ligája-mérkőzésről tudósítással jelentkezünk majd. A találkozó 20 óra 45 perckor kezdődik, a mérkőzést a Sport 1 televízió élőben közvetíti. A Pick Aréna átadójáról és a Kiel elleni meccsről beszámol a Szeged Televízió pénteki híradója, és részletesen foglalkozik a hétfő este 19 óra 30-kor kezdődő Aréna című műsora is.

Címlapon

mutasd mind