Botka László a közgazdászok vándorgyűlésének megnyitóján: A válságra is az a megoldás, hogy fizessenek a gazdagok!

Köszöntőjében Szeged polgármestere szólt a hazai korrupcióról, az egy szereplős közbeszerzések kiugróan nagy számáról, és az elszabaduló inflációról. Megnyílt Szegeden a 60. Közgazdász-vándorgyűlés.
Bod Péter

2022. szeptember 22. 12:44

Botka László a közgazdászok
vándorgyűlésének megnyitóján: A válságra is az a megoldás,
hogy fizessenek a gazdagok!

Tizenkét év után tartja újra Szegeden vándorgyűlését a Magyar Közgazdász Társaság, amit csütörtökön 10 órakor nyitott meg a József Attila Tanulmányi Központban (TIK) Pleschinger Gyula elnök, a Magyar Közgazdasági Társaság Monetáris Tanácsának a tagja.

 

A most Szegeden rendezett 60. Közgazdász-vándorgyűlés méreteire jellemző, hogy két plenáris ülésen, öt témában, tizennyolc helyszíni és kilenc előre rögzített szekcióban, összesen több mint százhatvan előadót hallgathatnak meg az érdeklődők.

 

A kétnapos tanácskozás olyan témákat jár körbe a hazai közgazdász elit, mint

  • a poszt-covid időszak,
  • a szomszédunkban zajló háború és az energiaválság okozta gazdaságpolitikai kihívások,
  • az uniós források kérdése,
  • a pénz- és tőkepiacok aktualitásai és a klímaváltozás következményei.

 

Megnyitójában Pleschinger Gyula elnök elmondta: három a magyar igazság. A koronavírus-járvány miatt két halasztás után tartják vándorgyűlést Szegeden; a két megelőző vándorgyűlést online tartották meg. – Válsághelyzetben vagyunk, nem kizárólag Magyarország, erre a helyzetre kell megoldást találni. Részben ez a feladata a most zajló szegedi tanácskozásnak – hangzott el az elnöki megnyitóban.

 

Rovó László, a szegedi egyetem rektora arról beszélt, hogy lassan harminc éve működik és oktat a helyi tudományegyetem gazdaság tudományi kara, aminek tevékenysége egyértelműen sikeres.

 

Köszöntötte a résztvevőket Szeged polgármestere is, Botka László beszédét teljes terjedelemben adjuk közre:

 

 

„Köszöntöm az immár 128 éves Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésének résztvevőit!

Öröm számunkra, hogy a szakma legjelesebb képviselői Szegeden gyűlnek újra össze, hogy az előttünk álló gazdasági és társadalmi kihívásokat megvitassák, Szeretettel köszöntöm városunk nevében a neves külföldi meghívottakat is.

 

Szeged egyetemi város, a tudás városa. Mi a tudásban, a tehetségben és a szorgalomban hiszünk. És mindig odafigyelünk a tudomány képviselőire, az ő javaslataikra, a szakemberek értékes tanácsaira.

 

Szent-Györgyi Albert szavait követve hisszük, hogy »a modern államban a politikus feladata tulajdonképpen nem más, mint a tudomány eredményeinek az életbe való átültetése.«

 

Szerencsére itthon és városunkban is rengeteg kiváló tudós, kutató és gondolkodó van, akiket érdemes meghallgatni, akiknek hasznos a tanácsaikat megfogadni.

 

Az idei vándorgyűlés három alighanem legfontosabb témái: a poszt-covid időszak, a háború és az energiaválság okozta gazdasági válság. Mindegyik olyan fajsúlyú ügy, hogy akár külön-külön konferenciát is érdemelnének.

 

Nem vitás, hogy Magyarországot is súlyos válság fenyegeti.

 

Az egekbe szökő infláció, az áram és a gázár elszabadulása, a fizetések elértéktelenedése, a növekvő adóterhek, a mind drágább hitelek jelzik, hogy nehéz időszak vár a magyar családokra. És egyes vélekedésekkel ellentétben ez nem csak a háború miatt van így. Már az ukrán háború előtt, a tavalyi év végén 14 éves csúcsra ugrott az infláció. A választási osztogatások miatt már az idei év elején rekord mértéket öltött a költségvetési hiány, az év első két hónapjára az egész évre tervezett hiány 45,5 százalékát sikerült kimeríteni a túlköltekezés miatt.

 

A háború előtt is a mi pedagógusaink voltak egész Európában leginkább leterhelve, miközben az OECD tagállamok közül Magyarországon kapják a legkisebb fizetést a diplomás bérekhez képest. A közbeszerzések igazságtalanságát sem lehet a háborúra fogni: az uniós értékhatár feletti közbeszerzések 39 százalékán csak egy cég pályázik. 2011 és 2021 között, az elmúlt 10 évben az uniós közbeszerzések közel negyedét 12 kormányközeli vállalkozó nyerte el. A rendszerszintű korrupció miatt 3000 milliárd forintnyi uniós forrást zároltak. A háborúval súlyosbított válság idején fájóan hiányzik ez a pénz.

 

Hölgyeim és Uraim!

Mi Szegeden minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy ebben a nagy kihívásokkal teli időszakban segíteni tudjunk az itt élő embereknek, a szegedi családoknak. Több mint 1,2 milliárd forintos szociális hálót hoztunk létre, hogy segíteni tudjunk a gyermeket vállaló fiataloknak, az iskolásoknak és az időseknek, és minden rászorulónak. Évről évre bővítjük és erősítjük a szociális hálónkat. És erre sajnos szükség is van, hiszen a válság mélyülésével, egyre többeknek lesz szükségük segítségre, támogatásra. Nekem mindig is az volt a meggyőződésem, hogy nemcsak a válságok idején, hanem mindenkor azoknak kell többet tenni a közösségért, akinek jobbak a lehetőségeik. Ezt kívánja az igazságosság és a szolidaritás is. Meggyőződésem, hogy most is erre van szükség: a tehetőseknek kell többet tennie a közösbe!

 

Egyszerűbben fogalmazva, a válságra is az a megoldás, hogy Fizessenek a gazdagok!

 

Kedves Vendégeink!

Szegeden legutóbb éppen 12 éve járt nálunk a közgazdászok vándorgyűlése. Az elmúlt 12 évben soha nem látott mennyiségű forrás érkezett Magyarországra az unióból. Mi Szegeden ezt a lehetőséget megragadva, az eu-s pénzeket saját forrásainkkal kiegészítve korszerű-sítettük, energiatakarékossá tettük intézményeinket, otthonainkat. Fölújítottuk óvodáinkat, iskoláinkat és bölcsődéinket, rendbe tettük az orvosi rendelőket, szociális ellátó rendszerünket. Európa második legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét építjük ki, felére csökkentjük így a távfűtésben elhasznált gáz mennyiségét. Szigeteljük épületeinket, a háztetőkre napelemet szerelünk, hogy minél kevésbé szoruljunk rá a külső energiaforrásokra. Így tudjuk legjobban megvédeni városunkat a kedvezőtlen külső hatásoktól.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nem vitás, hogy a koronavírus-járványon túl, a háború kitörését követően most újabb recesszióra kell készülnünk. A választások előtti osztogatás, a betarthatatlan ígéretek miatt egyre nagyobb az emberekben a bizalmatlanság és az elégedetlenség. Szeged történelme arra tanított meg bennünket, hogy minél nagyobb a baj, annál nagyobb szükség van az összefogásra. Az előttünk tornyosuló problémákra is közös megoldásokat kell találnunk. Mert csak együtt fogjuk tudni leküzdeni a válságot. Az önkormányzatok nélkül, a helyiek bevonása nélkül képtelenség lesz a viharos sebességgel közeledő válságot leküzdeni. De mi Szegeden mindig odafigyelünk a hozzánk érkező vendégekre is, bárhonnan is érkeznek hozzánk, elismerjük a tudást és a tehetséget, amit megpróbálunk városunk javára fordítani most is.

 

A Vándorgyűlés kiváló szakembereitől szívesen fogadjuk el a további jó javaslatokat, tanácsokat.

 

Eredményes konferenciát, kívánok Önöknek!

 

Érezzék otthon náluk magukat!

 

Bízom benne, hogy az itt elhangzott beszélgetések és előadások hozzá fognak járulni ahhoz, hogy közös megoldásokat találjunk az előttünk tornyosuló problémákra.”

 

A szegedi vándorgyűlés megnyitóján Babó István a Magyar Közgazdasági Társaság nagydíját, míg a lehető legnagyobb a társaságtól kapható szakmai elismerést Csath Magdolna vehette át, a Közgazdász életmű-díjat.

 

A vándorgyűlés csütörtöki munkanapjának délelőttje négy előadással folytatódik: Matolcsy György, Magyar Nemzeti Bank elnöke, Laurent Maurin vezető közgazdász, az Európai Beruházási Bank (EIB) vezető közgazdásza, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató, OTP Bank elnök-vezérigazgatója és Windisch László, Állami Számvevőszék elnöke.

 

Az itt elhangzottakról hamarosan beszámolunk.

Címlapon

mutasd mind