Botka László: A kiemelkedően magas átoltottság miatt nem lesz kötelező az oltás az önkormányzati dolgozóknak

Az önkormányzati dolgozók átoltottsága 82 százalék feletti, ezért Szegeden nem teszik kötelezővé a vakcina felvételét. Botka László polgármester rendkívüli interjúban ismertette a város friss belső felmérésének az eredményét. Péntektől a polgármesteri hivatal és a városi cégek, intézmények ügyfélszolgálatain azonban kötelező a maszkviselés.

2021. november 04. 12:51

Botka László: A kiemelkedően magas átoltottság miatt nem lesz kötelező az oltás az önkormányzati dolgozóknak

– A kormány november 1-jétől adott lehetőséget a munkáltatóknak, így az önkormányzatoknak is, hogy kötelezővé tegyék az oltást. Ön ezt felelősséghárításnak nevezte,180 fokos fordulatként értékelte az intézkedést. Valamint ígéretet tett rá, hogy azonnal felmérik a város dolgozóinak átoltottságát. Mi lett ennek az eredménye?

– A szegediek a járvány kitörése óta a kormány helyett is fegyelmezetten és felelősen járnak el. Eddig nem tudhattuk, mennyien vannak beoltva az önkormányzati dolgozók közül, hiszen ez személyes egészségügyi adat, a múlt hétvégén megjelent kormányrendelet viszont ezt lehetővé teszi. A belső felmérésünk szerint a szegedi önkormányzatnál, illetve a városi cégeknél és intézményeknél 82,3 százalékos az átoltottság mértéke, ami messze meghaladja az országos, sőt, az európai átlagot is. Az egészségügyi szakemberekkel is konzultálva emiatt úgy döntöttünk, hogy nem tesszük kötelezővé az oltást. Ugyanakkor továbbra is arra kérem azokat, akik még nem vették fel a vakcinát, hogy saját és környezetük biztonsága érdekében minél előbb tegyék ezt meg!

– Az elmúlt napok statisztikái szerint Magyarországon az egyik legaggasztóbb a helyzet, nálunk terjed leggyorsabban jelenleg a vírus. Csongrád-Csanád megyében is kiugróan magasak a számok. Mivel magyarázza ezt?

– A kormány a járvány kitörését követően az első adandó alkalommal minden lényeges jogkört magához rendelt, amellyel meg lehetne fékezni a vírus terjedését. Mindeközben a legalapvetőbb információkat is eltitkolják az emberek elől. Továbbra sem tudjuk, hogy pontosan mely városokban hányan betegedtek és gyógyultak meg, hányan szorulnak kezelésre. A kormány kezében van minden szükséges információ ahhoz, hogy a megfelelő döntéseket meghozhassák. Ehelyett kapkodás, össze-vissza beszéd, és felelősség áttolása jellemzi a járványkezelést. A miniszterelnök még tavaly ősszel is azzal hitegette az embereket, hogy mindenkit meg fognak gyógyítani, aki elkapta a vírust. Ehelyett sajnos arányában nálunk haltak meg az egész világon az egyik legtöbben a járvány során. Az átoltottság terén a kezdeti előnyünket is elvesztettük országosan, sőt, egyre jobban lemaradunk az európai átlagtól. Úgy tűnik, a kormány csak a saját maga által kitalált fenyegetésektől tudja megvédeni az embereket, a valódi veszélytől viszont képtelen. Tesztelés, a vírus terjedésének nyomon követése, a maszkviselési szabályok adatalapú szigorítása és még megannyi lehetőség lenne a járvány megfékezésére, mégsem élnek ezekkel.

Oltottsági adatok Szegeden az önkormányzatnál – kattintson a táblázatra, nagyobb méretben, új ablakban megnyílik!

– Szegeden számíthatunk újabb intézkedésekre?

– Péntektől elrendelem a polgármesteri hivatal és a városi cégek, intézmények ügyfélszolgálatain a kötelező maszkviselést az ott dolgozók és az ügyfelek számára is. Az önkormányzatok továbbra is ki vannak szolgáltatva a kormányzatnak. Mi sem tudjuk, mit hoz a holnap, mikor és milyen információk alapján hozza meg intézkedéseit a kormány. Csak remélni tudjuk, hogy a váratlan fordulatok és kapkodó döntések helyett végre megalapozott szakmai megoldások születnek. Közös érdekünk, hogy eredményes legyen a járvány elleni védekezés. Mi továbbra is mindent meg fogunk tenni a szegediek védelmében. Köszönöm a városunk minden polgárának a fegyelmezettségét és együttműködését!