Botka László a HVG-nek: A polgármester nem él meg csak dumából. Itt nem lehet mellébeszélni – Szeged polgármestere húsz éve vezeti a várost

Interjút adott a hetilapnak Botka László abból az alkalomból, hogy húsz éve éppen ezen a napon választották meg először polgármesternek. A nyomtatott HVG beszélgetésének a szemléje.
Garai Szakács László

2022. október 20. 11:12

Botka László a HVG-nek: A
polgármester nem él meg csak dumából. Itt nem lehet mellébeszélni
– Szeged polgármestere húsz éve vezeti a várost

– Amikor átvettem a város irányítását, a szegediek több, mint hetven százaléka vélte úgy, hogy a város a rendszerváltás vesztese. Ezt az arányt mára sikerült megfordítani. Egyik elemző azt írta, hogy Botka nem a saját imázsát, hanem a városét építette – mondta Botka László arra a kezdő kérdésre válaszolva, hogy mi a húsz évből a legfontosabb.

 

Majd így folytatta:

 

„azért is szeretek polgármester lenni, mert a polgármester nem él meg csak dumából. Itt nem lehet mellébeszélni, mert minden nap felelősséggel dönteni kell.”

 

Botka László ezután arról is beszélt, hogy csapata legfontosabb tagjai a szavazói, „akik választásról választásra megtisztelnek bizalmukkal. Arra pedig nagyon büszke vagyok húsz év után sem tudja elmondani egyetlen érdek- vagy vállalkozói csoport sem, hogy »Botka a mi emberünk«. Pedig volt rá próbálkozás.”

 

Szeged polgármestere azt is büszkén mondta, hogy az „elmúlt húsz évben minden megszólalásomban elmondtam: Szeged, szabad, európai, demokratikus és szolidáris város, ez annyira beépült a szegediek lelkébe, hogy már azok is a sajátjuknak érzi, aki korábban nem így gondolták, hogy ezek az ő értékeik”.

 

A HVG emellett kérdezte Botka Lászlót

  • az energiaválságról,
  • egykori pártjáról, az MSZP-ról,
  • az ellenzéki pártok állapotáról,
  • és arról is, mire lenne szükség a jelenlegi helyzetben mit kellene tenniük az ellenzéki pártoknak.

 

Botka László 2002-ben az MSZP–SZDSZ–MSZDP–Centrum jelöltjeként 32 ezer 513 szavazatot, a voksok 59,68 százalékát kapta meg és nyerte meg először a polgármesteri választást Szegeden. Második helyen Balogh Elemér a Fidesz és a KDNP által támogatott független jelölt volt 19 ezer 956 szavazattal, a harmadik 2010 szavazattal a Szegedért Egyesület jelöltje, Csapó Balázs lett.

 

2006. október 1-jén Botka László az MSZP–SZDSZ jelöltjeként 35 ezer 882 szavazattal, a voksok 57,85 százalékával lett első. Második Oláh János Fidesz–KDNP 23 ezer 629 szavazat, harmadik Dlusztus Imre Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület 2519 szavazat.

 

2010. október 3-án Botka László az MSZP–Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje volt, ekkor 32 ezer 187 szavazattal, a voksok 52,51 százalékát megszerezve nyerte meg a polgármester-választást. Második lett a Fidesz jelöltje, B. Nagy László 28 ezer 96 szavazattal, harmadik Balogh Tibor Zoltán, a Zöld Baloldal indulója 1013 szavazattal.

 

2014. október 12-én Botka László az MSZP–DK–Együtt–Párbeszéd–Szegedért egyesület jelöltjeként nyerte meg a választást 37 ezer 47 szavazattal, a voksok 52,22 százalékát begyűjtve. Második lett Kothencz János, a Fidesz–KDNP–L.É.T. Egyesület jelöltje, 23 ezer 470 szavazattal, harmadik Tóth Péter, a Jobbik jelöltje, 2081 szavazattal, negyedik Málovics György, az LMP jelöltje 1040 szavazattal, Németh István, a KTI jelöltjeként visszalépett. Ekkor választottunk először öt évre polgármestert, mert a Fidesz módosította a vonatkozó törvényeket.

 

2019. október 13-án Botka László az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjeként 40 ezer 858 szavazatot kapva, a voksok 60,56 százalékát begyűjtve sorozatban ötödik választását megnyerve lett Szeged polgármestere. A második Nemesi Pál, a Fidesz támogatta független jelölt lett 24 ezer 568 szavazattal, harmadik Szabó Bálint 1186 szavazattal, negyedik Lauer István 857 szavazattal.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind