Botka László a halfesztiválon: Sose volt akkora szükség a legendás szegedi szolidaritásra, mint most!

A hosszú esőzések után még a nap is kisütött, hogy a szegedi nyugdíjasok idén is közösen ünnepelhessék a halászléfesztivált: négyszázan jöttek el a Partfürdőre sütni-főzni, beszélgetni. Meglátogatta őket Botka László polgármester is, aki többek között azt mondta, Szeged egyik legnagyobb erőssége, hogy összetartó közösségei vannak.
Rafai Gábor

2022. szeptember 03. 15:30

Botka László a halfesztiválon:
Sose volt akkora szükség a legendás szegedi szolidaritásra, mint most!

Idén is amatőr halászléfőzők népesítették be a Partfürdőt szombaton: már 14. alkalommal ünnepelték közösen a szegedi halászlét a Tisza partján a szegedi nyugdíjasok, most is arra voltak kíváncsiak, ki főzi a legfinomabb halászlét. 

 

– Négyszázan jöttek el az idén a közös fesztiválozására – mondta el Boros Gyula idősügyi referens, akitől azt is megtudtuk, a halászléfesztiválok két és fél évtizedes történetében ez a tizennegyedik alkalom, hogy a szegedi nyugdíjasok közösen ünnepelnek a Partfürdőn. 

 

– Az idén tizenegy csapatban kétszáznegyvenen versenyeznek, hogy ki tudja a legfinomabb halászlét elkészíteni, akiknek pedig nem volt kedve főzni, azoknak 140 adag halászlét rendelt az Idősügyi Tanács. 

 

Botka László polgármester a több éves hagyománynak megfelelően családjával együtt idén is kilátogatott a partfürdőre. 

 

 

– Szép hagyomány, hogy a városban működő nyugdíjas klubok tagjai minden évben közösen ünneplik a halfesztivált. Mára igazi közösségi rendezvénnyé tettük a Partfürdőn ezt a szeptemberi hétvégét, a szegedi halászlé ünnepét – mondta a polgármester.

 

Felhívta a figyelmet arra, Szeged egyik legnagyobb erőssége, hogy összetartó közösségei az év minden évszakában tudnak békében, barátságban együtt ünnepelni. Ez adja Szeged erejét.

 

– Ha valamikor erre az összetartásra szükség van, akkor annak éppen most jött el az ideje, amikor nem egyszerű időket élünk. Soha nem látott mértékű infláció van, elszálltak az élelmiszerárak és a rezsiköltségek, ezért kell most egyre jobban odafigyelnünk egymásra, különösen azért, mert azok, akik azt ígérték megvédenek ettől bennünket, cserben hagytak minket. Sőt, tetőzik is bajt! Mi Szegeden továbbra is megőrizzük az országban egyedülálló szociális támogatási rendszerünket. Az elmúlt napokban, immár negyedik éve, harminckétezer nyugdíjasnak elkezdtük postázni a város tízezer forintos támogatását. Az idei évben bővítettük is a támogatottak körét, most már nemcsak a nyugdíjasok és a rokkantnyugdíjasok, hanem a négyezerötszáz Szegeden élő rokkant járadékos is megkapja ezt a támogatást – mondta Botka László, majd emléklapokat adott át a főzőversenyben résztvevő csapatoknak.