Holnap egyeztet Pintér a parlamenti pártok képviselőivel a bosszútörvényről

A kormány már több pontban módosított korábbi álláspontján, de a lényeg továbbra sem változott: sem béremelésre, sem közalkalmazotti státuszuk megtartására nem számíthatnak a tanárok.
Kékes Viktória

2023. május 23. 11:09

Holnap egyeztet Pintér a parlamenti pártok képviselőivel a bosszútörvényről

A Belügyminisztérium pénteken, pár órával a pedagógusok jogait sárba tipró bosszútörvény elleni újabb tüntetés előtt jelentette be, hogy Pintér Sándor egyeztetésre hívja szerdára a parlamenti pártokat. Az erről szóló közleményben azt írták, remélik, hogy a baloldali pártok ahelyett, hogy „gyakran erőszakig fajuló tüntetést fűtenek”, most hajlandóak lesznek a higgadt, konstruktív párbeszédre, „annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek oktatásának színvonala és megtörténjen a pedagógusok béremelése”.

 

Az ATV információi szerint az ellenzéki pártok még hétfő este is egyeztettek, hogy elmenjenek-e a holnapi egyeztetésre. Mostanra eldőlt, hogy a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Mi Hazánk és az LMP is eleget tesz a belügyminiszter meghívásának a kormánypártok és a diákok képviselői mellett. Maruzsa Zoltán közben arról beszélt, hogy a kormány ezidáig 34 pontban változtatott korábbi álláspontján a szakszervezetekkel történt egyeztetéseket követően. A köznevelési államtitkárnak abban kétségtelenül igaza van, hogy számos kérdésben hallgattak a józan ész szavára, így például az Európai Bizottság nyomására eltörölték a röghöz kötést, mégsem ellenőrzik a pedagógusok otthoni számítógépeit és a kisgyermekes tanárok nem lesznek átvezényelhetőek. 

 

A legfontosabb kérdésben, vagyis a közalkalmazotti státusz megszűnésében azonban továbbra sincs változás. Ahogy abban sem, hogy a kormány továbbra is az uniós pénzek megérkezéséhez köti a pedagógusok bérének emelését. (Holott ez nem igaz, ráadásul egyre kisebb rá az esély.)

 

Az biztos, hogy a magyar társadalom végre kezdi felfogni mi a tét és a tanárok mellett áll. Legalábbis erre lehet következtetni a Publicus friss közvélemény-kutatásából, amiből az derül ki, még a fideszesek harmada is egyetért a tüntetésekkel, kétharmaduk pedig azonnal megemelné a pedagógusok fizetését. Kérdés, hogy a közvélemény befolyásolja-e Pintér Sándor véleményét is, vagy ismét készülhetünk arra, hogy középiskolásokat gumibotoznak és könnygázaznak le az emberei. 

 

(Borítókép: Mérce Facebook)