Borzasztó körülmények voltak a Csongrádi Kenyérgyárban, bezáratta őket a hatóság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat tártak fel egy Csongrád-Csanád megyei sütőipari üzemben.

2020. november 25. 11:07

Borzasztó körülmények voltak a Csongrádi Kenyérgyárban, bezáratta őket a hatóság

A Nébih horrorfilmbe illő listát közölt az üzemben talált állapotokról:

  • A falakat, a mennyezetet, a csempeburkolatot, továbbá a berendezések nagy részét és a tárolásra használt műanyag edényeket feketepenész lepte be.
  • A falakat pókháló és piszok borította, a padozat és a munkaasztalok ragacsosak, szennyezettek voltak.
  • Élelmiszeripari használatra alkalmatlan, rosszul takarítható, kopott és törött munkaasztalokat, kiselejtezett íróasztalt használtak.
  • A termelőtérben tárolt nyitott, jelöletlen lisztes zsákokban rovarokat találtak az ellenőrök, míg a falakról pókháló hullott a nyitott, lisztes csészékbe.
  • Közvetlenül a padozaton is tároltak alapanyagokat, és a hatóság szakemberei rágcsáló jelenlétét is észlelték az ellenőrzés során.
  • A dolgozók nem viseltek munkaruhát és hajhálót, továbbá érvényes egészségügyi könyvüket sem tudták bemutatni.

A hatóság tájékoztatása szerint megközelítőleg 600 kg, nem nyomon követhető, lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból a Nébih ellenőrei. A sütőüzem kizárólag az élelmiszerbiztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítását követően folytathatja tevékenységét, amelynek – ismételt helyszíni ellenőrzésen alapuló – engedélyezése folyamatban van.