Borverseny Mórahalmon: egy csongrádi kadarka kapta az egyik legmagasabb pontszámot

Borbírálóként részt vettem a borfesztivál előtti egyik utolsó borversenyen. Két pincészet is jön arról a versenyről Szegedre a Széchenyi téri borfesztiválra. Figyelemreméltóan sok bor kapott aranyérmes minősítést.
Mészáros Zoltán

2022. május 12. 15:57

Borverseny Mórahalmon: egy csongrádi
kadarka kapta az egyik legmagasabb pontszámot

A Csongrádi Borvidéki Borversenyt Mórahalmon a Mórahalmi-Pusztamérgesi Hegyközség szervezte meg, ide kaptam meghívást borbírálóként. Erre a megyei borversenyre a hegyközségi vagy városi borversenyek legjobb borai kerültek így azon borok legjava is amelyeket április elején a Csongrád Városi Borversenyen bíráltunk. Mórahalmon két bizottságban összesen hatvan bort minősítettünk, Csongrádról, Pusztamérgesről, Ásotthalomról, Szegedről, a borvidék minden részéről érkeztek borok a megmérettetésre. A két bíráló bizottság mellett tevékenykedett a csúcsbizottság vagy csúcszsűri, nekik az esetlegesen vitás minősítések eldöntése, illetve a legjobbnak ítélt borok ismételt értékelése volt a feladata. Mi is küldtünk néhány bort a csúcsbizottságnak, nem azért, mert vita lett volna a minősítésen, hanem mert igen erős aranyérmesnek ítéltük.

 

(fotók: Csongrádi Borvidék Facebook-oldala)

 

A borbírálók egyébként a borokhoz hasonlóan szintén a teljes borvidéket képviselték, sőt még a Kunsági Borvidékről is érkeztek szakértő és nagy tapasztalatú borbírálók, ezzel is hitelesebbé téve a bírálatot. Annak a bizottságnak, amelyben bíráltam az elnöke Bodor István volt Csongrád-Bokrosról – talán vannak olyan borkedvelők, akik emlékeznek még tizenévvel ezelőttről a csongrádi Rubin Borházra, annak tulajdonos-borásza volt akkor Bodor István. Az elnök ellenőrizte és közölte a pontos tételszámot, és azt, ami nyilvános a bírálandó borról, ez ebben az esetben az évjárat és a fajta megnevezése volt. Ezután minden bíráló maga bírálta el a bort, csendben a másikat lehetőleg nem befolyásolva. Amikor az értékelő lapot mindenki kitöltötte, utána az elnök összeszedte a lapokat, majd ki-ki elmondta, hány pontosnak ítélte a bort. A pontszámok összesítése és átlagszámítás után pedig pontosan kiderül, milyennek értékeltük az adott tételt.

 

 

Hibás tételt gyakorlatilag egyáltalán nem bíráltunk, ám annál több érmes bort. A Csongrádi Borvidéki Borversenyen

  • 11 bronzérem,
  • 27 ezüstérem és
  • 19 aranyérem született,

a nevezett borok csaknem harmada aranyérmes minősítést kapott ami igen figyelemreméltó arány.

 

Borászatok közül legtöbb aranyérmet, négyet, Bodor Martin Családi Borászata nyerte, míg a csongrádi városi borversenyen legeredményesebb Pusztai Pince itt három aranyat és öt ezüstöt kapott. Feltétlen meg szeretném még említeni a szegedi Ujvári Pincészet szereplését, hiszen két aranyéremmel és két ezüstéremmel zártak, ami a jelenleg nem kifejezetten bortermelő vidéknek számító Szegeden működő borászatként figyelemreméltó eredmény. Egy boruk jutott hozzánk, egyöntetűen szép aranyérmesnek bíráltuk a 2019-es barrique Rajnai Rizlingjüket – én 88 pontot adtam a bornak –, míg a másik aranyérmes boruk egy 2020-as Kékfrankos az egész borverseny egyik legmagasabb pontszámát kapta.

 

 

A Csongrád Borvidéki Borversenyen úgy hogy a 2021-es év a szőlőtermesztőknek és a borászoknak is embert próbáló esztendő volt, jelentős volt az aszály, és csapadék, amikor ritkán volt, akkor is épp rossz időszakban esett, így őszre vagy alig tudtak beérni a szőlőszemek, vagy elégett már bennük a sav, szóval minden hátráltató tényező ellenére igen szép és kiegyensúlyozott borsort volt szerencsém bírálni a fehérektől a rozékon keresztül a kadarkáig, kékfrankosig, merlot-ig, cabernet sauvignonig. Nem volt hibás bor, nem voltak hatalmas kilengések, masszív sornak nevezném a bírált harminc tételt, elég magas pontot is sikerült adjak: 93 pont volt a legtöbb, amit itt borra adtam; ez a verseny végén kiderült, hogy a már említett Bodor Martin 2019-es Kadarkája volt.

 

Bátran állítom, nem vallanának szégyent a Csongrádi Borvidéki Borverseny borai más borversenyeken sem. A versenyzők közül a szegedi borfesztiválon az ásotthalmi Tóth Pincészet Ásotthalomról és a szeged-kiskundorozsmai Ujvári Pincészet borait tudják megkóstolni.