Bortól Abdáig, Radnóti Miklós nyomában 850 kilométeren át

A lélek útja címmel járta végig Radnóti Miklós és 3200 munkaszolgálatos társának utolsó útját Bortól Abdáig Tóth Péter Lóránt. A versmondót 850 kilométeres útja során emlékező műsorokkal várták. A verszarándoklatról dokumentumfilm-sorozat készült, amely már látható az interneten, ősszel pedig egész estés dokumentumfilmet vetítenek róla. A Szegedi Tükörnek is mesélt a zarándoklatról.

2020. május 03. 10:07

Bortól Abdáig, Radnóti Miklós nyomában 850 kilométeren át

– Tavaly augusztus 31-én Borból indultam, és szeptember 24-én érkeztem meg Abdára. 2019-ben ugyanis kettős évforduló kapcsán emlékeztünk meg Radnóti Miklósról: 110 éve született és 75 éve halt meg. Ez is sarkalt, hogy nekivágjak, és mellette az is, hogy volt egy kitűnő általános iskolai magyartanárom, Bődi Szabolcs. A tanár úr, amikor a tananyagban Radnótihoz értünk, behozta a költő Bori noteszének hasonmás kiadását. Aki már a kezébe vette, az láthatta, hogy némely írások elmosódtak, hiszen másfél évig pihent a sírban, ugyanakkor rengeteg sora olvasható. Ez engem akkor annyira megfogott, hogy valakiben ennyi életerő, élni akarás, kitartás és küzdeni tudás rejlett. Kíváncsi lettem, milyen az az út, amelyet Radnóti megtett – idézte fel Tóth Péter Lóránt, mi késztette a verszarándoklatra.

Melocco Miklós Radnóti-szobránál Győr és Abda között

A gyerekkori álom óta eltelt huszonöt év, és tavaly Tóth Péter Lóránt útnak indult. Fontosnak tartotta, hogy pontosan kövesse Radnótiék erőltetett menetét, utánanézett a szakirodalomban, történészekkel konzultált. Közel féléves előkészület után 850 kilométert tett meg, ebből hétszáz gyalog, százötven pedig busszal – azért tömegközlekedéssel, mert a munkaszolgálatosokat is vagonokban szállították Mohács és Szentkirályszabadja között. Három országon vitt keresztül az útja: tizennyolc napot töltött Szerbiában, egyet Horvátországban, Magyarországon pedig hatot. Végig egyedül gyalogolt, egykori tanára, Bődi Szabolcs pedig kisbusszal kísérte – abban éjszakáztak Bortól Belgrádig, mely ritkán lakott vidék, és nem találtak magyarokat, akik szállást adhattak volna. Belgrádtól Abdáig viszont minden településen megállt, általában iskolások fogadták, és együtt emlékeztek meg Radnótiról.

A gyalogos verszarándoklat útvonala

Szerbia

– Bor–Crni vrh (23 kilométer)
– Crni vrh–Zagubica (26 kilométer)
– Zagubica–Krepoljin (23 kilométer)
– Krepoljin–Petrovac–Dubocka (37 kilométer)
– Dubocka–Salakovac–Dragovac (32 kilométer)
– Dragovac–Szendrő–Brestovik (35 kilométer)
– Brestovik–Belgrád (35 kilométer)
– Belgrád–Belgrád– Borcsa (20 kilométer)
– Borcsa–Pancsova (19 kilométer)
– Pancsova–Ópáva (30 kilométer)
– Ópáva–Titel (33 kilométer)
– Titel–Tiszakálmánfalva (30 kilométer)
– Tiszakálmánfalva–Újvidék (20 kilométer)
– Újvidék
– Újvidék–Szenttamás (35 kilométer)
– Szenttamás–Cservenka (31 kilométer)
– Cservenka–Zombor (34 kilométer)

Szerbia–Horvátország
– Zombor–Bezdán– Darázs (HR) (31 kilométer)
– Darázs–Mohács (H) (27 kilométer)

Magyarország
– Mohács–Szentkirályszabadja (150 kilométer busszal)
– Szentkirályszabadja–Veszprém–Kádárta–Gyulafirátót–Eplény– Zirc (32 kilométer)
– Zirc–Nagyesztergár–Dudar–Bakonyoszlop–Bakonyszentkirály–Veszprémvarsány (36 kilométer)
– Veszprémvarsány–Bakonypéterd–Tarjánpuszta–Ravazd–Pannonhalma (20 kilométer)
– Pannonhalma–Écs–Nyúl–Ménfőcsanak–Győr–Abda (30 kilométer)

– Mindenekelőtt nem sportteljesítményként fogtam fel ezt az utat, nem is magánjellegű zarándoklatnak, hanem közösséget szerettem volna építeni köré. Hiszen a Borból elindult 3200 munkaszolgálatos fele Abdáig meghalt, tehát hetvenöt éve halottak szegélyezték az utat, és viszont tavaly élettel szerettem volna megtölteni. Ez sikerült is, mert 3500-4000 emberrel találkoztam útközben. Előre megkértem a diákokat, hogy készüljenek versekkel vagy valamilyen műsorral. Például a veszprémvarsányi templomban a helyi plébános zenekara játszott, amelyben ő volt a gitáros és az énekes, így dübörgött a megzenésített Radnóti. Nemcsak Radnóti miatt, hanem azért is ki kellett tartanom, mert annyira várták a maiak a találkozást – mesélte Tóth Péter Lóránt.

Tóth Péter Lóránt Zagubica felett a hegyekben. Az operatőr: Lukács Attila

Borban, amely szerb város, ugyanúgy él Radnóti költészete. A könyvtárban kapott is a zarándok egy szerb nyelvű képregényt a költő ottani napjairól, melyben versek is találhatók, Danilo Kiš fordításában. Varga Imre Radnóti-szobrát is felkereste a településen. Úgy látta, az érintett falvakban és városokban mindenütt tudtak a hajdani erőltetett menetről, és hogy az adott helyen mi történt a munkaszolgálatosokkal. Lager Haidenau ugyan már nincs meg, a közelében a költő születésének százéves évfordulóján a szegedi radnótisok elhelyeztek egy terméskövet. Tóth Péter Lóránt megnézte a belgrádi gettót is, ahol két éjszakát töltöttek a menetelők. Az egykori mohácsi gettó tégláit, amelyekre annak idején üzeneteket írtak a rabok, beépítették a későbbi könyvtárral szemben egy ház falába, úgyhogy ma is láthatók.

600 kilométert biciklizett Nándorfehérvárra

Tóth Péter Lóránt 40 esztendős, testnevelés–történelem szakon diplomázott, Kunszentmiklóson dolgozott testnevelő tanárként, ezzel azonban öt éve felhagyott a versmondás kedvéért. Azóta rendhagyó irodalom- és történelemórákkal járja a Kárpát-medencét. Szegeden is járt József Attilával, Arany és Petőfi barátságának történetével, és közreműködött a szegedi egyetem őszi kulturális fesztiváljának Vers délben sorozatában. Nagy útját két rövidebb előzte meg. 2017-ben, a Szent László-emlékévben Kunszentmiklósról legyalogolt a horvátországi Szentlászlóba, amely 260 kilométeres túra volt. Templomokban tartott előadásokat Szent László királyról. Bár jogosítvány híján addig is mindenhová tömegközlekedéssel jutott el, élvezte, hogy még jobban lelassította a gyaloglás, emberekkel találkozott, akik megszólították. 2018-ban pedig Kunszentmiklósról 600 kilométert biciklizett Belgrádba, az egykori Nándorfehérvárra; ott a Hunyadiakról tartott előadást. Azt az idei tervét azonban, hogy Trianon 100. évfordulóján száz településen száz előadást tartson, keresztülhúzta a vírus. De nem adja fel, és amikor lehet, folytatja a már megkezdett körutat, 2021. június 4-éig; bejárja a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, a Délvidéket, Baranyát, a Muravidéket és Burgenlandot.

A YouTube-on elérhető

A szabadkai Pannon Televízió tizenhárom részes dokumentumfilm-sorozatot forgatott a verszarándoklatról. Márciustól minden vasárnap este leadják egy részét, amely utána elérhető a YouTube-on is, Radnóti nyomában címmel. Idén ősszel pedig ebből elkészül egy 100 perces dokumentumfilm. A stáb tagjai: Herczeg Zsolt rendező, Szalai Adrián és Lukács Attila operatőr, Horvát Inesz vágó. Írásunk megjelenésekor az első hét epizód volt már fönn a YouTube-on.