Botka László a Bortér megnyitóján: Szeged az ország öt leglátogatottabb turisztikai régiója közé került

Szeged fesztiválváros, a szegediek barátságosak, köszöntjük az ország borászatait! – a polgármesteri köszöntővel és a borrendek felvonulásával szerda este megnyílt a Bortér. Két évi kényszerszünet után az idén már tizedik alkalommal rendeznek őszi borünnepet a Fogadalmi templom ikertornyai előtt. Száz borászat, négy kisüzemi sörfőzde, pálinkaházak és kézművesek is eljöttek a Dóm térre.
Botka László a Bortér megnyitóján: Szeged az ország öt leglátogatottabb turisztikai régiója közé került

Mivel nem esik az eső, így azonnal igazi szegedi hangulat van Európa legszebb terén – kezdte a Dóm téri nyitóbeszédét Botka László. Szeged polgármestere emlékeztetett, 2011-ben azért találták ki a Borteret, mert ha már májusban a közelgő nyarat is ünnepli Szeged, akkor legyen egy nyár végi borünnep is. Majd köszöntötte a borrendeket és a kiállító borászatokat, borászokat „otthon”, hiszen ők már lényegében hazajárnak Szegedre.

 

Botka László azt is elmondta, kiváló évada van a szegedi idegenforgalomnak, Szeged bekerült az öt legnépszerűbb turisztikai régió közé, minden magyar nagyvárost beleértve. Mindez annak köszönhető, hogy Szeged gyönyörű, egész évben fesztiválváros és a szegediek barátságosak.

 

A polgármester beszélt arról, hogy igyekeznek minden szegedi fesztivált, rendezvényt a környezettudatosság jegyében megszervezni. A Bortérről is száműzték a műanyag poharakat, és az idén először készpénzmentesség is tették. – A következő öt napban kiváló borászokkal és kulturális programokkal minden adott ahhoz, hogy jól érezzük magunkat – mondta végül Botka László, majd hivatalosan is megnyitotta a tizedik szegedi Borteret.

 

Száz borászat hozta el legjobb borait

Magyarország szinte valamennyi borvidéke képviselteti magát idén is az ötnapos Dóm téri rendezvényen. A többi között a villányi, a tokaji, az egri, a szekszárdi, a badacsonyi és a pannonhalmi pincészetek is elhozták legjobb borakat, de erdélyi és kiskundorozsmai borász is kínál innivalót a fesztiválon.

 

 

Az idei év újdonsága, hogy az Aradi vértanúk terén négy – debreceni, békésszentandrási, hódmezővásárhelyi és zsombói – kisüzemi serfőzde is kínálja söreit. Emellett három hazai pálinkaház is kínálatát is megkóstolhatják a tér vendégei.

 

Az ország legjobb borai mellé a harapnivalóról két tucat vendéglátóhely is gondoskodik: van lángos és perc, házi sajt és rétes, kürtőskalács és kenyérlángos.

 

A kézművesek utcájában közel félszáz kismester kínál haza is vihető emléktárgyakat: fajátékokat, natúr kozmetikumokat, karkötőket, üveg- és divatékszereket, valamint gyógygombát és kézműves táskákat.

 

A vasárnapig tartó fesztiválon az idén ismét csak üvegpohárból lehet borozni, ami kicsit nagyobb és kicsit elegánsabb is, mint a három évvel ezelőtti.

 

Újdonság, hogy az idén először – a kézműves standok kivételével – készpénzmentes a fesztivál, csak bankkártyával, illetve Festipay-kártyával lehet fizetni.

 

A szerdai program:

 

  • 18.30 Szüreti felvonulás a Széchenyi térről
  • 19.00 Megnyitó a Dóm téren
  • 19.30 Bebe és a Volvox koncert
  • 22.30 Docpiano Band koncert.