Borszem Jankó: Kicsi a báb, de nagysága emberi

Bemutatóra készül a szegedi bábszínház, amelynek műsorán régen szerepelt klasszikus mesén alapuló történet, amilyen a székely népmesére épülő Borsszem Jankó. Sajtótájékoztatón számoltak be erről.
Bod Péter

2022. február 17. 17:25

Borszem Jankó: Kicsi a báb, de nagysága emberi

A próbafolyam mindig nehéz, de olyan nehéz, amilyen a mostani volt, talán példa nélküli – bocsátotta előre Kiss Ágnes, a színház igazgatója. Az ok roppant prózai: a társulat tagjai egymás után betegedtek meg COVID-ban, így folyamatosan estek ki a próbáról az új darab szereplői.

 

A darab rendezője, Sardar Tagirovsky az egykori Szovjetunióban, Kazanyban született, hatévesen került Magyarországra, prózai darabok rendezője, aki ezúttal próbálja ki magát először bábszínházi rendezőként.

 

Egyben ő a népmese átdolgozója és színpadra alkalmazásának munkája is rá várt. Nem mindennapi, de nem érthetetlen módon került a szegedi bábszínház látókörébe Sardar Tagirovsky, aki nemrégiben Debrecenben rendezte meg a Dosztojevszkij Félkegyelmű című regényéből írt színdarabot, az Idiótát.

 

 

Tanítványa volt Schneider Jankónak, a Kövér Béla Bánszínház művészeti vezetőjének Sardar Tagirovsky, és az ő felkérésére vállalta el a Borsszem Jankó szegedi színpadra állítását. A rendező a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy először megijedt a feladattól, de így ezzel így van, minden új művészeti kihívása előtt. 

 

Sardar Tagirovsky elismerően beszélt a helyi bábszínházról, ahol inspiráló légkörben dolgoztatott a Borsszem Jankó teljes próbafolyamat alatt. A rendező a felnőttben élő gyereket hívta segítségül, amikor a népmesére épülő darab bábszínházi előadására készült. 

 

Elismeréssel beszélt a bemutatás előtt álló darab díszletéről és zenéjéről, amelyeknek köszönhetően hihetetlenül izgalmas premier előtt állunk – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

 

A darab figuráit és a díszletet Michac Gábor tervezte, míg a Borsszem Jankó zeneszerzője Bakk-Dávid László.