Borkai Zsolt már nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak

A szex- és korrupciós botrányba keveredő volt fideszes győri polgármester keddtől már nem tagja a MOB-nak – közölte a szervezet csütörtökön. Borkai valaha még elnök is volt.

2019. október 24. 16:35

Borkai Zsolt már nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak

„Személyével kapcsolatosan a továbbiakban fegyelmi, vagy etikai eljárásnak nincs helye, az ügyét ezzel lezártnak tekintjük” – áll a közleményben. A korábbi MOB-elnök a Magyar Torna Szövetség delegáltjaként volt MOB-tag.

Borkai Zsolt olimpiai járadékának esetleges megvonásáról a MOB tudatta, hogy az

„olimpiai járadékkal összefüggő minden feladatot a sportpolitikáért felelős miniszter lát el 2017. január 1. óta. Az olimpiai járadékok megállapításának, folyósításának, vagy azok megszüntetésének kérdésében a jelenlegi törvényi szabályozás alapján a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs hatásköre eljárni.”

A MOB jelezte, a Magyar Olimpiai Bizottságot megkereste Steinmetz Ádám, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőcsoportjának tagja, és az olimpiai járadékról szóló törvény módosítása tervezetének véleményezését kérte.

„A törvénymódosítás tervezetéről kialakított véleményünket meg fogjuk küldeni a képviselőnek” – zárul a közlemény.

Előzmények

Az 1988-as szöuli olimpián lólengésben aranyérmes Borkai Zsolt 2010 és 2017 között volt a MOB-elnöke. Győr polgármesteréről az önkormányzati választások előtt egy magát az Ördög Ügyvédjének nevező ismeretlen tett közzé az interneten fotót és videót, amiken a polgármester több ember társaságában volt látható szexuális aktus közben egy horvátországi jachton. Az ügy az elmúlt hetek, sőt évek egyik legnagyobb magyar politikai, közéleti botrányává nőtte ki magát az utóbbi hetekben, ami rávilágított Borkai korrupciógyanús ügyleteire, a győri, fideszes városvezetés és a Fideszhez közel álló vállalkozók gyanús kapcsolataira. Borkai botránya számos elemző szerint jelentős mértékben hatással volt az október 13-ai önkormányzati választások végeredményére, bár a győri polgármestert végül városában, ha kis különbséggel is, de újraválasztották. A választást követő napokban Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, azóta pedig Kósa Lajos Fidesz-alelnök már arról is beszélt, hogy egy időközi választással kellene tisztázni a kialakult helyzetet Győrben.

Mindez pontosan beleilleszkedik a korábban sokak által feltételezett forgatókönyvbe, miszerint Borkai Zsoltot fokozatosan „rázná le” magáról a botrány miatt rendkívül kínos helyzetbe került Fidesz, és távolítanák el az egykori olimpiai bajnokot a közéletből.

A Borkai-ügyről megjelent eddigi cikkeinket itt olvashatja el.

Vélemények

mutasd mind