Borfesztivál a kulisszák mögül: amikor hazamennek a zenészek…

Több köbméter szemetet szednek össze minden nap a Széchenyi téren a borfesztivál takarítói, akiknek éjszaka kezdődik az igazi nagyüzem. Nemcsak szemetelünk, de néhány pohár bor után feledékenyek is vagyunk. Az idén már mobiltelefont, pénztárcát és pulóvert is hagytak el a fesztiválon.

2018. május 25. 20:13

Borfesztivál a kulisszák mögül: amikor hazamennek a zenészek…

A tapasztalatok szerint a borfesztivál tíz napja alatt több mint 20 tonna üveg és közel 15 tonna szemét gyűlt össze átlagosan az elmúlt években.

Ahol bevétel van, ott kiadás is van – tartja a mondás. Ahol buli van, ott szemét is akad – mondhatánk, és ez így igaz.  

Annak ellenére, hogy minden nap több ezren megfordulnak a belvárosi fesztiválon, a szervezők az idén is arra törekednek, nagy minél nagyobb legyen a rend és megfelelő a tisztaság. A lehetőségekhez képest ezt általában sikerül is megvalósíatani.

– Ez annak köszönhető, hogy a nap 24 órájában folyamatosan takarítunk. Nem csak a Széchenyi teret, hanem a Klauzál és a Dugonics tér területét is – mondta a rendezvénysorozat főszervezője, Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. igazgatója.

A fesztivál ideje alatt

napközben hatan, míg éjjel – este 8 és reggel 8 óra között – húszan folyamatosan gyűjtik a szemetet, szedik össze a hulladékot.

Az igazi nagytakarítás hajnal 3-4 óra tájt kezdődik, amikor a fesztivál igazi kemény magja is elhagyja a terepet.

A húsz takarító ilyenkor zsákokba gyűjti a hulladékot, a nagyobb térfogatú szemetet és az üvegeket pedig húzós kocsiba pakolják. Az üveghulladékot szelektíven gyűjtik harminc 1100 literes konténerbe, ezek már hét közben megtelnek, így többször is ürítik a fesztivál ideje alatt. A többi szemetet három 30 köbméteres gyűjtőkönténerbe hordják össze a takarítók.

– Egy-egy erősebb hétvégi nap után mind a három nagy konténer megtelik, azaz 90 köbméter hulladékot is képesek termelni 24 óra alatt fesztiválozók, amikor csúcsra jár a borünnep – mondta Német István.

De nem csak szemetelünk, hanem az agyunk is kihagy néha. Néhány pohár bor elfogyasztása után könnyen megesik, hogy a padon vagy az árusok pultján felejtjük egy-egy személyes tárgyunkat.

A fesztivál főszervezőjétől azt is megtudtuk, az idén már mobiltelefont, pénztárcát és pulóvert is találtak. Az elveszett tárgyakat a biztonsági szolgálat pavilonjában leadják, ott várnak gazdáikra.

A szórakozók biztonságára az idén is több tucat biztonsági őr is vigyáz, akik éjjel-nappal folyamatosan párosával cirkálnak a Dugonics és a Széchenyi tér között. Komolyabb rendbontásról eddig az idén sem érkezett bejelentés.

Hajnali derengés a platánok alatt

Egészen különleges hangulata van a borfesztiválnak a hajnali órákban. Ilyenkor a borászok és a kiszolgáló személyzet lazításként leülnek az elhagyott asztalokhoz, amelyeken természetesen ottmarad egy csomó pohár és üveg, na és miegymás, egymásnak kínálgatják boraikat, beszélgetnek, illetve megreggeliznek.

Ilyenkor találkozik a város szívében a két műszak: van, aki munkába megy, a fesztivál résztvevői meg éppen most végeznek vele. Sokan leülnek még beszélgetni a borászokkal, de ekkor inkább szódát vagy kávét isznak már a munkába igyekvők és a munkát abbahagyók is.

Fekete Mihály szekszárdi borász azt is elárulta, hogy a Pick Szeged bajnoki címet ünneplő játékosai egyik este hajnalig voltak a vendégei, és nekik azt is megengedte, hogy beálljanak a pulthoz. Aztán végül minden stand bezár, mindenki hazamegy, vagy a szállására, kora délutánig nyomják a szunyát, hogy aztán 3-4 óra körül ismét felpörögjön a verkli, de 12 óra múlva újra lazulhatnak a hajnali derengésben a Széchenyi téren.