Bombatámadás ért egy ukrán iskolát, 60-an haltak meg, nem jelentett be semmit Putyin, Ukrajnába látogatott a kanadai miniszterelnök

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója hétfő kora délután.
Kékes Viktória

2022. május 09. 14:32

Bombatámadás ért egy ukrán iskolát, 60-an haltak meg, nem jelentett be semmit Putyin, Ukrajnába látogatott a kanadai miniszterelnök

Bombatámadás ért egy menedékként használt iskolát

60 ember halt meg, amikor bombatalálat ért egy menedékként használt iskolát Bilohorivka városában – jelentette be Volodomir Zelenszkij.

 

Luhanszk régió kormányzója korábban arról beszélt, hogy összesen 90-en kerestek menedéket az épületben, közülük 30-an élték túl a támadást. Szerhij Hajdaj hozzátette, hogy egy orosz harci repülőgép dobta le a bombát. A hírre Oroszország nem reagált. 

 

A BBC-n található felvételen jól látszik, hogy az iskola szinte teljes egészében megsemmisült a találat következtében.

Nagy bejelentés nélkül zajlott a győzelmi napi felvonulás Moszkvában

A várakozásokkal ellentétben nem mondott hosszú beszédet az orosz elnök és nem is jelentett be semmit. Putyin továbbra is különleges hadműveletnek nevezte a háborút, és kitartott azon állítása mellett is, miszerint a nyugat támadásra készült a Donyec-medencében és a Krím-félszigeten, Kijevben pedig nukleáris fegyverért könyörögtek, amivel elfogadhatatlan veszélyt teremtettek volna az orosz határnál. 

 

„Oroszország előzetes csapást mért, ez volt az egyetlen megoldás” – mondta.

Fotó: Reuters

Az ukrajnai háború árnyékában megtartott díszszemlére nem érkeztek külföldi vezetők, amit a Kreml szóvivője azzal indokolt, hogy az idei nem kerek évforduló. A Vörös téren hétfőn kisebb létszámú személyi állomány és kevesebb haditechnika vonult végig, mint tavaly. A 2021-ben felvonultatott 191 katonai járművel szemben idén 131 gördült végig az orosz főváros központi terén, és a 12 ezer emberrel szemben 11 ezer katona, gárdista, kozák, kadét és ifjúsereg-aktivista masírozott. Időjárási okok miatt elmaradt a moszkvai parádé légi összetevője is, amelyben 77 repülőgép és helikopter vett volna részt.

Váratlanul Ukrajnába látogatott a kanadai miniszterelnök

Váratlanul Ukrajnába látogatott vasárnap Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után bejelentette, hogy országa további fegyvereket és felszereléseket küld Ukrajna támogatására az Oroszország elleni háborúban, és Kanada egy évre felfüggeszti az ukrán termékekre kiszabott vámokat. Zelenszkijjel közösen tartott kijevi sajtótájékoztatóján Trudeau elmondta: Kanada újabb szankciókat vet ki orosz személyek és vállalatok ellen.

 

„Világos, hogy Vlagyimir Putyin felelős ezekért a borzasztó háborús bűntettekért” – mondta a kanadai kormányfő. 

 

Trudeau közölte továbbá, hogy Kanada újra megnyitja nagykövetségét az ukrán fővárosban.

 

Trudeau korábban a Kijev melletti Irpinybe látogatott. Az Ukrinfrom ukrán hírügynökség közzétett egy fényképet, amelyen Trudeau látható Irpinyben, a háborúban romba dőlt házak előtt. 

 

Olekszandr Markusin, Irpiny polgármestere Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy Trudeau azért látogatott el a településre, hogy

 

„A saját szemével láthassa mindazt a borzalmat, amelyet az orosz megszállók idéztek elő a városban”.

 

A kanadai miniszterelnök mindezek mellett részt vett azon a ceremónián is, amelyen Patront, Ukrajna leghíresebb aknakereső kutyáját tüntette ki Zelenszkij elnök.

A fiatal fideszesek csaknem kétharmada oroszpárti

Nagyban befolyásolja Oroszország, illetve Ukrajna és a háborús konfliktus felelőseinek megítélését a politikai pártpreferencia Magyarországon. Ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a kutatásnak, amit a 444.hu megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített április 26. és április 30. között. Részletek itt.

 

ORFK: több mint tizenkétezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 5550 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 6501-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel. Vonattal 721 ember, köztük 253 gyermek érkezett Budapestre vonattal. Közülük 258 főt a BOK–csarnokban kialakított humanitárius tranzitpontra szállították, ahol 170 menekült töltötte az éjszakát.

A kormányablakban is lehet kérelmezni a menedékes státuszt

Újabb, az ukrajnai háború elől menekülőket segítő jogszabályt fogadott el a kormány: hétfőtől a kormányablakokban is benyújtható a menedékeskénti elismerés iránti kérelem, nemcsak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál – közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.

 

Menedékes státusz iránti kérelem előterjesztésekor először egy elektronikus rendszerbe kell feltölteni az adatokat, majd személyesen megjelenni a menekültügyi hatóság előtt. Hozzátették, egy kormányrendelet értelmében május 9-től ezt már nemcsak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság ügyfélszolgálatain, hanem valamennyi kormányablakban el lehet intézni.