Boldogkői Zsolt: Elkezdték készíteni az omikront célzó mRNS-alapú vakcinákat!

Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e negyedik oltás, és azt sem, hogy az ötödiket követi-e újabb hullám a koronavírus elleni harcban. Az omikron variáns a molekuláris biológus szerint túl hamar jött. Sok a nyitott kérdés.
Bod Péter

2022. január 10. 20:04

Boldogkői Zsolt: Elkezdték készíteni
az omikront célzó mRNS-alapú vakcinákat!

– A magyar járványtani adatok alapján még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy hazánkban elkezdődött az ötödik hullám, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve, rövidesen valószínűleg ez lesz a helyzet. Az a tény is ezt valószínűsíti, hogy a delta variánst kezdi lecserélni az omikron – válaszolta a Szeged.hu-nak Boldogkői Zsolt molekuláris biológus.

 

Nem számszerűsítette Boldogkői Zsolt, hogy mekkorára emelkedhet várhatóan a napi halálesetek száma. Így reflektált Kásler Miklósnak, az EMMI-t vezető miniszter szavaira, aki arról beszélt, hogy fel kell készülnünk akár a kétszáz napi halott számra is.

 

De a kutató szerint is igen valószínű, hogy emelkedni fog a fertőzöttek, vele a kórházba kerültek száma, és ilyen módon a koronavírusban elhunytak száma is. Annak ellenére, hogy az omikron variáns kevésbé virulens mint az eddigi variánsok, és a népesség immunológiai védettségi szintje is magasabb az oltások és a természetes fertőzések miatt, „megugorhatnak” a járványtani mutatók, aminek oka az omikron variáns igen magas fertőzőképessége, érvelt a professzor.

 

Arra a kérdésünkre, hogy számíthatunk-e az elkövetkező hetekben arra, hogy extra terhelést kap a hazai egészségügyi ellátórendszer, úgy válaszolt: extra terhelés lehetséges, de azt nem gondolja, hogy a hazai egészségügy ne tudná kezelni ezt a problémát. Az viszont elképzelhető, hogy más betegségek kezelése és gyógyítása a koronavírus miatt háttérbe szorul.

 

– Nagy kérdés, hogy az omikron variáns lesz-e a koronavírus utolsó szava – fogalmazott a molekuláris biológus. – A légúton terjedő vírusok esetében várható, hogy előbb-utóbb legyengül a kórokozó, de az omikron variáns túl nagy ugrást hajtott végre. Egyáltalán nem biztos, hogy elérte már az optimális virulenciáját.

 

Talányosan hozzátette: lehetséges, hogy valamit tartogat még a tarsolyában a vírus, ami lehet a magasabb virulencia és esetleg a még gyorsabb terjedés.

 

– Ma még nem tudni, lesz-e negyedik oltás, ahogyan azt sem, hogy az ötödik után lesz-e hatodik hulláma a koronavírus-járványnak – mondta el érdeklődésünk Boldogkői Zsolt. Tény, hogy ma Magyarországon legálisan még nem lehet felvenni a negyedik oltást.

 

Jó hír, hogy már elkezdték készíteni az omikront célzó mRNS-alapú vakcinákat. Egy dologban azonban teljesen bizonyos a kutató: a koronavírus elleni küzdelemben senki nem dőlhet hátra. Sem az orvosok, sem a lakosság, függetlenül attól, hogy felvették az oltást vagy sem. Sok egyelőre még a nem megválaszolható, nyitott kérdés.